Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-30 Αυγούστου.

1826: Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη επιτίθεται στην Μυτιλήνη εναντίον του Τουρκο-Αιγυπτιακού, ο οποίος παθαίνει σημαντικές ζημιές και καταφεύγει στον κόλπο της Σμύρνης.
1905: Το σώμα του ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Μπουκουβάλα (Πετρίλου) καταλαμβάνει την βουλγαρική καλύβα της Γκολεσάτης κοντά στα Γυμνά και εξοντώνει 19 κομιτατζήδες.
1921: Τμήμα της 7ης μεραρχίας καταστρέφει ολοσχερώς την σιδηροδρομική γραμμή ανατολικά του ποταμού Σαγγάριου. Ο Μουσταφά Φεβζί επικοινωνεί με κρυπτόγραφο με τον Καζίμ Καραμπεκίρ και τον ενημερώνει για τις απώλειες του Τουρκικού στρατού στην μάχη της ʼΑγκυρας: 350 αξιωματικοί και 2.900 οπλίτες νεκροί, 800 αξιωματικοί και 13.000 οπλίτες τραυματίες! Η επίσημη ανακοίνωση του Τουρκικού επιτελείου αναφέρει: "Μετά από 21 ημέρες μαχών, κερδίσαμε μία σαφή νίκη".
1922: Εμφανίζεται στην αρμενική συνοικία της Σμύρνης η πρώτη εστία φωτιάς, η οποία μεταδίδεται σε όλη την πόλη και την μετατρέπει σε καμμένα ερείπια. Τα υπολείμματα του Α' και Β' Σώματος Στρατού φθάνουν στην χερσόνησο της Ερυθραίας και μεταφέρονται από την Κρήνη (Τσεσμέ) στην Χίο και την Μυτιλήνη. Η ανεξάρτητη μεραρχία, μετά από ηρωικό υποχωρητικό αγώνα, συμπτύσσεται στο Ντικιλί και μεταφέρεται στην Μυτιλήνη. Η γαλλική εφημερίδα Le Gaulois σχολιάζει: "Το ελληνικό όνειρο έφυγε από την μέση". Μία ακόμα απόδειξη της αξιοπιστίας των Συμμάχων.
1956: Ανατίναξη βρετανικού αρματαγωγού στο λιμάνι της Αμμοχώστου από την ΕΟΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop