Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-31 Αυγούστου

1657: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Τένεδο.
1788: Ο Λάμπρος Κατσώνης καταναυμαχεί κοντά στην Κάρπαθο τουρκική μοίρα.
1866: Σφακιανοί και Αποκορωνιώτες επαναστάτες πολιορκούν τους Αιγυπτίους υπό τον Ισμαήλ πασά στις Βρύσες Χανίων και τους υποχρεώνουν να συνθηκολογήσουν. 2.000 Τούρκοι που πήγαιναν να ενισχύσουν τους πολιορκημένους, αντιμετωπίζονται από 300 Έλληνες και υποχρεώνονται να υποχωρήσουν στα Χανιά.
1921: Η Τουρκική μεραρχία Ειδικών Αποστολών επιτίθεται και καταλαμβάνει το Σιβρί Χισάρ. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της ʼγκυρας αποστέλλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος εκδίδει διαταγή γενικής επιστράτευσης.
1922: Ο τουρκικός όχλος καίει τις ελληνικές συνοικίες της Σμύρνης, κατασφάζει τον ελληνικό πληθυσμό, σκυλεύει τις εκκλησίες και διαρπάζει κάθε περιουσία των Ελλήνων της Σμύρνης. Η καταστροφή είναι βιβλική. Η 11η μεραρχία υπό τον υποστράτηγο Νικόλαο Κλαδά, αφού κυκλώνεται στην περιοχή των Μουδανιών, παραδίδεται στους Τούρκους. Ο σερ Rumbold συστήνει στον λόρδο Curzon να διατάξει την εκκένωση του Τσανάκαλε από τις αγγλικές δυνάμεις, εάν παραστεί ανάγκη. Πλήρης παράδοση γης και ύδατος από τους Συμμάχους στον Κεμάλ.
1923: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κέρκυρα, μετά από βομβαρδισμό της ανοχύρωτης πόλης από τον στόλο τους, με αφορμή την δολοφονία από Αλβανούς πράκτορες σε ελληνικό έδαφος του στρατηγού Τελίνι, μέλους της επιτροπής για τον καθορισμό των ελληνο-αλβανικών συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop