Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-14 Σεπτεμβρίου.

629: Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος επιστρέφει νικητής στην Κωνσταντινούπολη, φέροντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό.
1814: Οι ένθερμοι πατριώτες Σκουφάς, Τσακάλωφ και Ξάνθος ιδρύουν την Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό της Ρωσίας με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό.
1825: Ο Ιμπραήμ κυριεύει την Κυπαρισσία, καίει τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Λιγούδιστα και επιστρέφει στα μεσσηνιακά φρούρια.
1848: Εξέγερση στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς από ομάδες ενόπλων χωρικών με σκοπό την κατάργηση του καθεστώτος της Αγγλικής προστασίας.
1906: Στην πλατεία της Δράμας απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο Αρμέν Κούπτσιος (Προκόπιος) από τον Βώλακα Δράμας, αγωνιστής με πλούσια εθνική δράση στον αγώνα εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων και των Τουρκών. Ήταν αρχηγός ομάδος στην οποία ο μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος ανέθετε τις πιο επικίνδυνες αποστολές.
1921: Η Στρατιά Μικράς Ασίας ολοκληρώνει την σύμπτυξη και την αμυντική εγκατάσταση στην γραμμή όρμος Κίου - Δορύλαιο (Εσκί Σεχίρ) - Αμόριο (Αφιόν Καραχισάρ).
1922: Ο βασιλέας Κωνσταντίνος αναγγέλλει με διακήρυξη ότι παραιτείται από τον θρόνο υπέρ του διαδόχου Γεωργίου.
1943: Οι Γερμανοί καταστρέφουν 11 χωριά και εκτελούν 352 άνδρες στην επαρχία Βιάννου της Κρήτης. Η πρόθεση των Γερμανών να εκτελέσουν και άλλους 400 ομήρους ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή μετά από επέμβαση του μετέπειτα αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Ψαλιδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop