Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-13 Σεπτεμβρίου

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ιωνίας από τους Τούρκους.
1829: Υπογράφεται συνθήκη μεταξύ του Δ.Υψηλάντη και των Οσμάν αγά, Οτζάκ αγά και Ασλάν μπέη. Με την συνθήκη παραχωρείται στους Έλληνες η περιοχή της Λιβαδειάς, της Φοντάνας, των Θερμοπυλών μέχρι και την Αλαμάνα. Ήδη ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα, την Εύβοια και το φρούριο του Καράμπαμπα στην ακτή της Χαλκίδος, είναι ελεύθερη.
1914: Τμήματα του στρατού της αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου από 170 περίπου άνδρες υπό τους υπολοχαγούς Αντ.Λεοντοκιανάκη και Περ.Δρέλλια προελαύνοντας προς τα βόρεια απελευθερώνουν χωρίς διαταγή της αυτόνομης κυβερνήσεως το Βεράτιο. Εκεί δέχονται επίθεση 2000 περίπου Αλβανών και υφίστανται μεγάλες απώλειες. Ο υπολοχαγός Αντ.Λεοντοκιανάκης και ο οπλαρχηγός Γεώργιος Στεφανάκος αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν.
1922: Ο βασιλέας Κωνσταντίνος κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα. Το βράδυ οι επαναστατημένες δυνάμεις φθάνουν στο Λαύριο.
1943: Το ελληνικό αντιτορπιλικό "Κουντουριώτης" με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ε.Μπαλτατζή αποβιβάζει στο Καστελλόριζο άγημα που υψώνει την ελληνική σημαία στο νησί.
1946: Αλβανική συμμορία 25 ενόπλων που μπήκε στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή Πλάκας και Ποντικάτων Ηπείρου πέφτει στα πυρά ελληνικής περιπόλου και αναγκάζεται να αποχωρήσει. Κατά την είσοδο της στο ελληνικό έδαφος προσβάλλει τα στρατιωτικά φυλάκια 12 και 13.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop