Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-16 Σεπτεμβρίου.

1462: Ο Γενουάτης Νικόλαος Gattilusi παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β'. Οι Τούρκοι παρασπονδώντας ξεσπούν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές των Ελλήνων κατοίκων.
1669: Ο Βενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης παραδίδει το Ηράκλειο της Κρήτης στους Τούρκους υπό τον Αχμέτ Κιοπριλόγλου που το πολιορκούσαν 21 χρόνια.
1821: 600 Τούρκοι επιτίθονται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων υπό τον Β.Μαστραπά και τον Μ.Γκόλη. Μετά από πολύωρη μάχη οι Έλληνες, αφού ενισχύθηκαν από 300 άνδρες υπό τον Πανοιμάρα, συντρίβουν τους Τούρκους.
1905: Τα ανταρτικά σώματα των Μακρή και Βλαχογιάννη συγκρούονται και διαλύουν την τσέτα του βοεβόδα Ναούμ ανάμεσα στα χωριά Γραδέσνιτσα και Δράγος του Μοναστηρίου.
1828: Οι Τούρκοι επιτίθονται στο Μυρμηγκάρι Ναυπακτίας εναντίον των Ελλήνων υπό τον Ευαγ.Μακρυγιάννη και τον Ιωαν.Φαρμάκη, αλλά αποτυγχάνουν και τρέπονται σε φυγή, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
1918: Υπογράφεται στην Θεσσαλονίκη ανακωχή ανάμεσα στην Βουλγαρία και τους Συμμάχους. Η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη να εκκενώσει τα ελληνικά και σερβικά εδάφη που κατείχε, να αποστρατεύσει τον στρατό της και να αποθηκεύσει τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα οχήματα και τα κτήνη των αποστρατευομένων μονάδων.
1922: Ορκίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Σωτήριο Κροκιδά. Ο τέως βασιλέας Κωνσταντίνος εγκαταλείπει την Ελλάδα από τον Ωρωπό για το Παλέρμο της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop