Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-08 Σεπτεμβρίου.

1479: Εγκατάσταση των Τούρκων στην Ζάκυνθο και κατάλυση του λατινικού δουκάτου των Τόκκων.
1570: Οι Τούρκοι, μετά από μακροχρόνια πολιορκία και αλλεπάλληλες σφοδρές επιθέσεις, κυριεύουν και λεηλατούν την Λευκωσία, την οποία υπεράσπιζαν ο Ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Έλληνας Ευγένιος Συγκλητικός.
1822: Ο ελληνικός στόλος από 72 πλοία υπό τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη καταναυμαχεί κοντά στις Σπέτσες τον τουρκικό στόλο. Έτσι ματαιώνεται ο ανεφοδιασμός των πολιορκουμένων στο Ναύπλιο Τούρκων.
1919: Οι Άγγλοι εγκαταλείπουν την Κιουτάχεια.
1921: Η 8η τουρκική μεραρχία προσβάλλει την στρατιωτική διοίκηση του Σεϊντί Γαζί. Με την συνδρομή της ανεξάρτητης μεραρχίας η μάχη λήγει το απόγευμα με σύμπτυξη των επιτιθεμένων προς τον Νότο.
1922: Η Ιταλία, επωφελούμενη της Μικρασιατικής καταστροφής, καταγγέλει την συνθήκη των Σεβρών, με την οποία έπρεπε να επιστρέψει όλα τα Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου, στην Ελλάδα.
1943: Ανακοινώνεται επίσημα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των Συμμάχων η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα αφοπλίζονται, διαλύονται ή εξοντώνονται άγρια από τους Γερμανούς.
1944: Εκτελείται στο Χαϊδάρι από τους Γερμανούς η Λέλα Καραγιάννη, αρχηγός της μυστικής οργάνωσης "Μπουμπουλίνα". Μαζί της εκτελέστηκαν 72 ακόμα Έλληνες.
1956: Επίθεση μελών της ΕΟΚΑ εναντίον του αστυνομικού σταθμού Κυρήνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop