Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-03 Σεπτεμβρίου.

863: Ο Άραβας εμίρης της Μελιτηνής Ομάρ εισβάλλει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει λεηλατώντας το θέμα των Αρμενιάκων, φθάνει στα παράλια του Ευξείνου Πόντου και καταλαμβάνει την Αμισό. Ο στρατηγός των Θρακησίων Πετρωνάς εκστρατεύει εναντίον του με ισχυρό στρατό, περικυκλώνει στον Πόσοντα, κοντά στον ποταμό Λαλακάοντα, τον αραβικό στρατό και τον καταστρέφει, ενώ ο Ομάρ βρίσκει τον θάνατο. Η νίκη των Ελλήνων είχε μεγάλο αντίκτυπο και εξασφάλισε την κυριαρχία της Μικράς Ασίας. Τα ακριτικά έπη διασώζουν την ανάμνηση της μεγάλης μάχης.
1826: Καταπλέει στο λιμάνι του Ναυπλίου το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο "Καρτερία" με κυβερνήτη τον Άγγλο φιλέλληνα Άστιγξ, ο οποίος είχε δαπανήσει από δικά του χρήματα για την ναυπήγησή του το ποσό των 5.000 λιρών.
1843: Επαναστατημένες μονάδες του στρατού με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη συγκεντρώνονται την νύκτα μπροστά στα ανάκτορα και αναγκάζουν τον βασιλέα Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα. Έτσι λήγει η περίοδος της απόλυτης μοναρχίας (1833-1843).
1922: Ώρα 1:15. Στην προκυμαία της Κρήνης τελευταίοι παραμένουν ο αντισυνταγματάρχης Μαρούλης, διοικητής του ομωνύμου αποσπάσματος, ο μητροπολίτης Κρήνης και ο αρχισαλπιγκτής του 1ου Συντάγματος Πεζικού Καρράς. Ο τελευταίος σημαίνει το σάλπισμα της αποχώρησης του στρατού από την Ιωνική γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop