Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-02 Σεπτεμβρίου.

31 πΧ: Ναυμαχία Ακτίου. Ο Οκταβιανός συντρίβει τον στόλο του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ', οι οποίοι καταφεύγουν στην Αίγυπτο.
1822: Μετά από συμφωνία με τον Κεσέρ Αχμέτ πασά, οι Σουλιώτες εγκαταλείπουν από το λιμάνι της Σπλάντζας τον τόπο τους για να εγκατασταθούν πρόσφυγες στα Επτάνησα. Από εκεί παρά την απαγόρευση των αγγλικών αρχών διέφυγαν αργότερα στα διάφορα μέτωπα της νότιας Ελλάδος, για να πολεμήσουν υπό την αρχηγία δικών τους ή άλλων οπλαρχηγών.
1849: Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στην Κεφαλλονιά 40 ενωτικούς Έλληνες.
1877: Πεθαίνει ο ηρωικός ναύαρχος της Επαναστάσεως Κωνσταντίνος Κανάρης.
1906: Ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Αθανάσιος Χατζηπανταζής από την Σκοτούσα Σερρών σκοτώνεται σε συμπλοκή με τον τουρκικό στρατό στις Σέρρες.
1944: Αρχίζει η εκκένωση της Ελλάδος από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η εκκένωση αρχίζει από τα νησιά του Αιγαίου προς την Ρόδο και από εκεί προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι Γερμανοί εκκενώνουν το Σουφλί και την Καρδίτσα και εκτελούν 34 Έλληνες στην Καλλιθέα και 250 στον Χορτιάτη.
1958: Σε ένα αχυρώνα του Λιοπετρίου της επαρχίας Αμμοχώστου, στο "κυπριακό Χάνι της Γραβιάς", τον επονομαζόμενο διεξάγεται η δραματικότερη και φονικότερη μάχη από την έναρξη της δράσης της ΕΟΚΑ. Πέφτουν ηρωικά οι Ανδρέας Κάρνος (23), Ηλίας Παπακυριάκος (21), Φώτης Πίττας (24) και Χρήστος Σαμαράς (33) και σκοτώνονται αρκετοί Άγγλοι στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop