Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-01 Σεπτεμβρίου

272 πΧ: Ο βασιλεύς της Ηπείρου Πύρρος με την βοήθεια οπαδών του εισέρχεται την νύκτα στο ʼΑργος και θα το κυρίευε, αν η προδοσία δεν γινόταν αμέσως αντιληπτή από Αργείους οπαδούς του βασιλέος της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά. Έτσι λίγο μετά εισχωρούν στην πόλη και τμήματα του στρατού του Αντιγόνου. Στις οδομαχίες που ακολουθούν, ο στρατός του Πύρρου αποδεκατίζεται και ο ίδιος βρίσκει άδοξο θάνατο από κεραμύδι που έριξε στο κεφάλι του μία γυναίκα. Διαθέτοντας αναμφισβήτητες στρατιωτικές ικανότητες και προσωπικό θάρρος, ο Πύρρος ήταν από τους σπουδαιότερους στρατιωτικούς ηγέτες της εποχής του.
1462: Ο τουρκικός στόλος υπό τον Έλληνα αρνησίθρησκο βεζίρη Μαχμούτ πασά, αρχίζει την πολιορκία του κάστρου της Μυτιλήνης, που το υπερασπίζονται 5.000 καλά εξοπλισμένοι Έλληνες, Γενουάτες, Καταλανοί και ιππότες της Ρόδου.
1917: Οι Ιταλοί εκκενώνουν τα Ιωάννινα και την υπόλοιπη Νότια Ήπειρο. Παραμένουν όμως στην Βόρεια Ήπειρο αντικαθιστώντας δήθεν τον ελληνικό στρατό και συνεχίζοντας την ανθελληνική πολιτική.
1918: Ο ελληνικός στρατός τρέπει τους Βουλγάρους σε φυγή στο Μακεδονικό μέτωπο και καταλαμβάνει διαδοχικά τα χαρακώματα ανάμεσα στα ρέματα Σουσίτσα και Μπιχρούτ, τα υψώματα Γκόλο Μπίλο, Σχλεμ και Πρεσλάπ, το χωριό Τόβικ και την γέφυρα κοντά στην μονή Τσεμπρέν. Μεγάλες ποσότητες βουλγαρικού πολεμικού υλικού και εφοδίων κυριεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop