Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Ο (δεύτερης γενιάς) Ελληνοαμερικανός Αντριου Μάνις

και πως είδε την Ελλάδα.
του Γιάννη Παπαδόπουλου (Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")

Ο ιστορικός Άντριου Μάνις μεγάλωσε σε ένα σπίτι χωρίς αναμνήσεις. Όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αμερική έκοψε τον ομφάλιο λώρο με τις ρίζες και το παρελθόν.
Η Ελλάδα ήταν γι΄ αυτόν μια χώρα μακρινή και άγνωστη. Μέχρι που πριν από μερικούς μήνες ταξίδεψε σε αυτήν και τη γνώρισε από την καλή και από την... ανάποδη. Ήταν μια σχέση μίσους και αγάπης.
Ο Άντριου Μάνις, γιος... Ελλήνων μεταναστών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ήθελε να ξεχάσει την ελληνική κληρονομιά του. Το πρόβλημα του πατέρα του με το αλκοόλ τον ωθούσε μακριά από τις ρίζες του. Ακόμα και η μητέρα του, νησιώτισσα από την Κάρπαθο, δεν μιλούσε ποτέ στον γιο της στα ελληνικά και επέμενε η οικογένεια να αλλάξει το επώνυμό της από «Μανιατάκης» σε «Μάνις».
Όμως μέσα από σκόρπιες διηγήσεις συγγενών η δίψα να γνωρίσει την πατρίδα των γονιών του έμεινε ζωντανή. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν έξι δεκαετίες μέχρι να επισκεφθεί ο κ. Μάνις για πρώτη φορά την Ελλάδα. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Φουλμπράιτ εξασφάλισε την παραμονή του για τέσσερις μήνες στη Θεσσαλονίκη και δίδαξε δύο μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
«Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που με συγκίνησε και με έκανε πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο. Μια εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω...» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μάνις, βραβευμένος ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μacon State στην Τζόρτζια.
Ο κ. Μάνις γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα το 1954. «Ο πατέρας μου μεγάλωσε στην Αθήνα και επισκεπτόταν την Ελλάδα συχνά. Εγώ δεν είχα την ευκαιρία να πάω όσο ήμουν μικρός. Τα χρήματα για το ταξίδι ήταν πολλά και δεν ήμασταν πλούσια οικογένεια». Σε μια προσπάθεια να αποδεσμευτεί από το παρελθόν του ο κ. Μάνις άφησε την Ορθόδοξη Εκκλησία και έγινε βαπτιστής. Δίδαξε σε πανεπιστήμια στη Νέα Ορλεάνη και τη Βιρτζίνια πριν καταλήξει στην Τζόρτζια. Μελετά τον ρόλο της θρησκείας στην αμερικανική ιστορία, καθώς και την περίοδο του κινήματος των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μαγεύτηκε από την ομορφιά. Στους τέσσερις μήνες που παρέμεινε στην Ελλάδα ο κ. Μάνις μαγεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου και τη φιλοξενία των κατοίκων, απογοητεύτηκε από τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις του πανεπιστήμιου και μίσησε την ελληνική γραφειοκρατία.
Γνώρισε την Ελλάδα από την καλή και από την ανάποδη. Και όταν επέστρεψε στην Αμερική έγραψε στην τοπική εφημερίδα «Μacon Τelegraph» δύο λίστες με τις 10 καλύτερες και τις 10 χειρότερες εντυπώσεις από το ταξίδι του.
Το διαβάσαμε στο FIMOTRO.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop