Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-29 Μαΐου

1453: Οι Τούρκοι μετά από γενική έφοδο μπαίνουν στην Κωνσταντινούπολη από την αφύλακτη Κερκόπορτα. Ο ηρωικός θάνατος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου στην πύλη του Αγίου Ρωμανού επισφραγίζει το τέλος της υπερχιλιετούς ένδοξης Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η λαϊκή μούσα θρηνεί: «Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνια, με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι».
1822: 6000 Τουρκαλβανοί υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Άγο Μουχουρδάρη επιτίθενται εναντίον 300 Σουλιωτών υπό τον Γεώργιο Δράκο στο Ναβαρίκο. Οι Έλληνες ενισχύονται από 500 Σουλιώτες υπό τον Νότη Μπότσαρη και μετά από αγριότατη μάχη 20 ωρών οι Τούρκοι οπισθοχωρούν με μεγάλες απώλειες.
1824: Ισχυρός αιγυπτιακός στόλος υπό τον Χουσεΐν, μετά από πολιορκία δύο ημερών της Κάσου, αποβιβάζει 4000 Αλβανούς στον Αντιπέρατο και προσβάλλει από τα νώτα τους υπερασπιστές. Σφαγές, λεηλασίες και αιχμαλωσίες καταστρέφουν το ηρωικό νησί.
1828: 8000 Τούρκοι υπό τον Μουσταφά πασά υφίστανται πανωλεθρία από 400 Σφακιανούς στον Ακασταρέ Χανίων.
1906: Τα αντάρτικα σώματα των Βολάνη και Γύπαρη προδίδονται και δέχονται επίθεση από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις στο Λέχοβο Φλωρίνης. Μετά από σφοδρή μάχη 12 ωρών απεμπλέκονται.
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο. Τα βρετανικά τμήματα του Ηρακλείου επιβιβάζονται κρυφά σε 8 πολεμικά πλοία και αναχωρούν για την Αίγυπτο. Τα ελληνικά τμήματα αναγκάζονται να παραδοθούν στους Γερμανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop