Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-10 Μαΐου.

1329: Ο αυτοκράτοράς μας Ανδρόνικος Γ' κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων του Ορχάν ηττάται στην μάχη του Πελεκάνου στην ασιατική ακτή της Προποντίδας.
1821: Ο οπλαρχηγός Κώστας Βελής κηρύσσει την Επανάσταση στο Κεράσοβο Αγράφων.
1825: Ο ελληνικός στόλος επιχειρεί ανεφοδιασμό των πολιορκουμένων στο Μεσολόγγι. 3.000 άνδρες υπό τους Κίτσο Τζαβέλα και Γεώργιο Καραϊσκάκη δημιουργεί στρατόπεδο για να ενισχύσουν το Μεσολόγγι. Οι πολιορκημένοι ενεργούν έξοδο και προκαλούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό.
1854: Στο Καρπερό Γρεβενών οι επαναστάτες υπό τον Τιάκα συγκρούονται με τους Τούρκους και τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν στα Γρεβενά με βαριές απώλειες που ανέρχονται σε 250 νεκρούς.
1907: Ο υπολοχαγός Σάρρας, αρχηγός του δυτικού τμήματος της λίμνης των Γιαννιτσών καταλαμβάνει μετά από πολλές συμπλοκές την βουλγαρική καλύβα Πάτωμα, το ορμητήριο των κομιτατζήδων στην Λίμνη.
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κέα.
1944: Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες ομήρους στην Καισαριανή.
1945: Ο Γερμανός στρατηγός Ρέντακ υπογράφει στην βίλα Αριάδνη του Ηρακλείου την παράδοση των στρατευμάτων της περιοχής Χανίων στον ανώτατο συμμαχικό αρχηγό Μεσογείου ταξίαρχο Κίρκμαν και στον Έλληνα στρατιωτικό διοικητή Κρήτης υποστράτηγο Φουντουλάκη.
1956: Ο Ανδρέας Δημητρίου, 23 ετών, απαγχονίζεται γιατί πυροβόλησε και τραυμάτισε Άγγλο στην Αμμόχωστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop