Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 2 Μαϊου.

1821: Οι Τούρκοι κυριεύουν το Γαλάτσι της Μολδαβίας, πυρπολούν την πόλη και σφάζουν τους χριστιανούς κατοίκους. Οι Ψαριανοί με τον πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά.
1824: Το φέρετρο μέσα στο οποίο είχε τοποθετηθεί η σορός του λόρδου Βύρωνα μαζί με το κιβωτίδιο που περιείχε την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στην Ζάκυνθο προς ταφή.
1829: Ο Τούρκος φρούραρχος παραδίδει με συνθήκη το φρούριο της Ναυπάκτου στον Αυγουστίνο Καποδίστρια.
1897: Οι ελληνικές δυνάμεις που αμύνονται στην περιοχή Γριμπόβου Άρτας, μετά από σφοδρές επιθέσεις υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων υπό τον Οσμάν πασά, αναγκάζονται να συμπτυχθούν προς την 'Αρτα.
1919: Απόβαση του ελληνικού στρατού στην Σμύρνη. Η 1η μεραρχία μεταφέρεται εσπευσμένα από την περιοχή Ελευθερών Καβάλας και αποβιβάζεται στην Σμύρνη με συμμαχική εντολή που εξασφαλίστηκε ύστερα από μακρές και μεθοδικές προσπάθειες του Ελευθερίου Βενιζέλου. Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάχτηκε από τους Έλληνες, η απόβαση συνοδεύτηκε και με αιματηρά επεισόδια, ύστερα από οργανωμένη αντίδραση των Τούρκων.
1941: Αυτοκτονεί η Πηνελόπη Δέλτα, επειδή δεν άντεξε την κατάρρευση του μετώπου.
1945: Δύναμη 220 Ιερολοχιτών απελευθερώνει το νησί της Ρόδου και προξενεί σοβαρές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 31 Γερμανοί και 23 Ιταλοί αιχμάλωτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop