Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 21 Μαϊου.

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την Ζαράκοβα Αρκαδίας, την οποία κάνει κέντρο εφοδιασμού της επαρχίας. Ο Δημήτριος Πλαπούτας οδηγεί τα σώματα του Χρυσοβιτσίου και της Πιάνας στα Τρίκορφα Αρκαδίας. Ο Δημήτριος Μνακής υψώνει την σημαία της Επαναστάσεως στο Αιτωλικό. 6 υδραϊκά πλοία υπό τον Δημήτριο Μιαούλη και 6 σπετσιώτικα υπό τον Γκίκα-Μπόταση καταδιώκουν τουρκικά πλοία στον Κορινθιακό κόλπο και τα αναγκάζουν να καταφύγουν στον κόλπο της Ναυπάκτου.
1829: 3.000 Έλληνες υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στο Πυρί Βοιωτίας. Μετά από δίωρη μάχη οι Έλληνες ανατρέπουν τον εχθρό και καταλαμβάνουν την ερειπωμένη Θήβα.
1864: Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Ο Άγγλος αρμοστής Ερρίκος Στόρης παραδίδει την σημαία του Ιονίου κράτους στον βασιλιά Γεώργιο Α'.
1867: Ήττα των Κρητών επαναστατών στο Λασίθι.
1941: Στο αεροδρόμιο Ρεθύμνου οι συμμαχικές δυνάμεις εκκαθαρίζουν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που το απειλούσαν. Στο Ρέθυμνο το τάγμα Χωροφυλακής αποκρούει γερμανική επίθεση και ενεργεί αντεπίθεση. Το Ηράκλειο βομβαρδίζεται σφοδρότατα. Οι Γερμανοί μπαίνουν στην πόλη, αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και ένοπλοι πολίτες, απωθούνται. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, αφού ενισχύθηκαν, καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε και, παρά τα πυκνά πυρά πυροβολικού της 2ης νεοζηλανδικής μεραρχίας, κατορθώνουν να μεταφέρουν με κανονική προσγείωση, ένα ακόμη τάγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop