Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 23 Μαϊου.

641: Θάνατος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Γ'. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλέωνας υπό την επιτροπεία της μητέρας του Μαρτίνας.
1453: Ο Μωάμεθ Β' προτείνει στον Έλληνα αυτοκράτορα να εγκαταλείψει την πόλη με τον στρατό του, την Αυλή και τους θησαυρούς του και του προσφέρει σε αντάλλαγμα την ηγεμονία της Πελοποννήσου.
Ο Κωνσταντίνος απαντάει: «Το την πόλιν σοι δούναι, ουτ’ εμόν εστίν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».
1825: Ο Ιμπραήμ πασάς μετά την μάχη στο Μανιάκι επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη. Ύστερα από λίγες ημέρες καταλαμβάνει χωρίς αντίσταση την Καλαμάτα και άλλες κωμοπόλεις της Μεσσηνίας και τις πυρπολεί. Ο ελληνικός στόλος υπό τους Γ.Σαχτούρη, Ν.Αποστόλη και Γ.Ανδρούτσο συναντάει τον τουρκικό στον Καφηρέα. 35 ελληνικά πλοία με 3 πυρπολικά αντιμετωπίζουν πάνω από 50 τουρκικά. Οι Έλληνες διασπούν την εχθρική παράταξη και ο τουρκικός στόλος πανικόβλητος υποχωρεί προς Νότο.
1878: Η Τουρκία παραχωρεί στην Αγγλία την διοίκηση (όχι την κυριαρχία) της Κύπρου έναντι 92687 λιρών ετησίως.
1919: Το 5ο σύνταγμα πεζικού απελευθερώνει το Αξάριο.
1941: Ο βασιλεύς Γεώργιος Β’ και η ελληνική κυβέρνηση μεταβαίνουν στην Αίγυπτο για την συνέχιση από εκεί του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop