Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 18 Μαϊου.

1790: Από το πρωί ο στόλος του Λάμπρου Κατσώνη βρίσκεται μεταξύ δύο τουρκικών και αλγερινών πυρών στην Άνδρο. Τα πληρώματα των πλοίων πολεμούν γενναία, αλλά στο τέλος υποκύπτουν. Ο Κατσώνης διαφεύγει στην Μήλο με δύο μόνο πλοία. Απώλειες Τούρκων: 3.000 νεκροί και πάρα πολλοί τραυματίες. Απώλειες Ελλήνων: 565 νεκροί και 53 αιχμάλωτοι.
1821: 9.000 Τούρκοι συγκρούονται στα Δολιανά Αρκαδίας με 300 Έλληνες επαναστάτες υπό τον Νικηταρά. Οι Έλληνες νικούν και αποδεκατίζουν τους Τούρκους που υποχωρούν. Στην μάχη αυτή διακρίθηκε ο Νικηταράς, ο οποίος από τότε ονομάστηκε «Τουρκοφάγος».
1828: Ο Τούρκος διοικητής Χανίων Μουσταφά πασάς με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν 600 Κρήτες επαναστάτες υπό τους Ηπειρώτες οπλαρχηγούς Χατζημιχάλη Νταλιάνη και Κυριακούλη Αργυροκαστρίτη. Στην μάχη σκοτώθηκαν πολεμώντας ηρωικά οι περισσότεροι από τους υπερασπιστές, ανάμεσά τους και οι παραπάνω οπλαρχηγοί. Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν τον νεκρό Νταλιάνη και μετέφεραν το κεφάλι του στον Μουσταφά πασά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop