Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ελληνοκεντρική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Νίκου

στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η προσωπική έκθεση του Γιάννη Νίκου με τίτλο «0 Μαγικός Ρεαλισμός του Γιάννη Νίκου» παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.
0 Γιάννης Νίκου ανήκει στην κατηγορία των ζωγράφων που εμπνέονται από την Μυθολογία και την Ιστορία συνδυάζοντας τες με το φανταστικό και τον μαγικό ρεαλισμό.
Η ζωγραφική του Γιάννη Νίκου χαρακτηρίζεται από την ευρεία θεματολογία της.
Οι πίνακες του ανήκουν σε διάφορους κύκλους: "Ο Κόσμος των Αγγέλων», «Ρομαντικός- Μεσαιωνικός Κύκλος», «Αλληγορικός - Παγανιστικός Κύκλος», «Βιβλικός Κύκλος», «Μεταμορφώσεις» και «Μυθολογία-Ιστορικός Κύκλος».
Όμως ο Γιάννης Νίκου έγινε γνωστός στους ελληνοκεντρικούς κύκλους με την τριλογία της Άλωσης. Στον πρώτο πίνακα ο τελευταίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος κοιτάζει από τα τείχη της Πόλης τα μιλιούνια των Τούρκων που αδημονούν να μπουν στην Βασιλεύουσα. Ξέρει ότι δεν έχει άλλη ελπίδα και όμως θα αποφασίσει να πεθάνει με το σπαθί στο χέρι. Στο τρίτο μέρος ο Παλαιολόγος έχει γίνει θρύλος και η ψυχή του ίπταται μαζί με αυτές των συμπολεμιστών του.
Η «Τριλογία της Άλωσης» δείχνει το βασικό στοιχείο της συνολικής ζωγραφικής του Νίκου με τους πρωταγωνιστές του έργου του να βρίσκονται στο όριο ανάμεσα στην απτή πραγματικότητα και στο όνειρο. Και αυτό συμβαίνει τόσο στους μυθολογικούς πίνακες (0 Χορός της Περσεφόνης, Εκάτη), όσο και στην «Αναζήτηση του Γκραάλ» στη σημερινή πραγματικότητα.
Αυτό είναι που συναρπάσει στην τέχνη του Γιάννη Νίκου:
ότι χρησιμοποιεί θέματα από την ιστορία, αλλά τους δίνει ένα εξωκοσμικό, ονειρικό τόνο, απέχοντας πολύ από την αντίστοιχη θεματολογία της ακαδημαϊκής ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα. Οι ήρωες του απεικονίζονται δυναμικά, και ενώ πολλές φορές είναι θύματα της Ειμαρμένης την αντιμετωπίζουν δυναμικά. Από την άλλη όποιος δει τις γυναίκες του Κύκλου των Αγγέλων, δεν μπορεί να μην τις χαρακτηρίσει μοιραίες. Έτσι, ο Γιάννης Νίκου δημιουργεί μία Τέχνη γεμάτη όνειρο και πραγματικότητα, συμβολισμό και μυστικισμό, αλληγορία και διδακτισμό.
Όπως έχει γράψει και ο τεχνοκριτικός Μάριο Μπότσι, «σαν τον αρχαίο Λουκιανό, ο Γιάννης Νίκου δημιουργεί όνειρα κοινά για όλους μας». Αυτά τα όνειρα καλούμαστε να ανακαλύψουμε στην καινούργια έκθεση του Γιάννη Νίκου στην Τεχνόπολη Αθηνών.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 7 έως 24 Νοεμβρίου.
Ώρες έκθεσης: 11:00 -21:00
Είσοδος Ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop