Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 8 Απριλίου.

1143: Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός διαδέχεται στον θρόνο της αυτοκρατορίας μας τον πατέρα του Ιωάννη Β'.1821: Οι Ιωαν.Διοβουνιώτης και Αθ.Διάκος πολιορκούν στο φρούριο της Μενδενίτσας Φθιώτιδος τους Τούρκους, οι οποίοι παραδίδονται μετά από 5 ημέρες.
1822: Μάχη στο Καστέλλι Χανίων και νίκη των Κρητών επαναστατών.
1827: Οι Κριεζής, Σωτηρίου και Θέγκας πυρπολούν 8 δικάταρτα τουρκικά πλοία στον Βόλο.
1854: Θεσσαλοί επαναστάτες υπό τον Χατζηπέτρο νικούν 1700 Τουρκαλβανούς υπό τους Ισμαήλ Φράσαρη και Χατόμπεη στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.
1914: Ο στρατός μας εκκενώνει το Αργυρόκαστρο.
1941: Το οχυρό Αρπαλούκι, μην μπορώντας να αμυνθεί περισσότερο, εγκαταλείπεται από την φρουρά του, η οποία υποχωρεί προς τον ποταμό Στρυμόνα, όπου γερμανικές δυνάμεις την αποδεκατίζουν. Το οχυρό Παπαδοπούλα αμύνεται ηρωικά επί 3 ημέρες, αποκρούει τις γερμανικές επιθέσεις και καταρρίπτει 2 αεροσκάφη. Αν και οι γερμανικές δυνάμεις το κυριεύουν, η φρουρά των 3 σκυρόδετων πολυβολείων στις υπώρειες του απέναντι υψώματος Ρουπέσκο εξακολουθεί να προβάλλει πείσμονα αντίσταση. Ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις διασπούν την γιουγκοσλαβική άμυνα στις περιοχές Στρώμνιτσας και Βαλάντοβου, ανατρέπουν τις ασθενείς ελληνικές δυνάμεις προκάλυψης και προελαύνουν με γενική κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Η γερμανική διείσδυση σημαίνει την παράκαμψη της οχυρωμένης τοποθεσίας και την αιχμαλωσία της στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop