Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 13 Απριλίου.

814: Επίθεση κατά του στρατοπέδου των Βουλγάρων στην Μεσημβρία και εξόντωση μεγάλου μέρους του βουλγαρικού στρατού από τον αυτοκράτορα Λέοντα Ε'.
1204: Οι Σταυροφόροι της 4ης Σταυροφορίας υπό τους Βαλδουΐνο της Φλάνδρας και Βονιφάτιο τον Μομφερατικό καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Τριήμεροι βανδαλισμοί και παντός είδους ακρότητες. Ο Θεόδωρος Α' Λάσκαρης διαφεύγει και ιδρύει την αυτοκρατορία της Νίκαιας. Ο Αλέξιος Α' Μέγας Κομνηνός ιδρύει την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
1821: Ο τουρκικός όχλος κατεβάζει από την αγχόνη το σώμα του νεκρού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', το σέρνει και το διαπομπεύει με περιφορά τρεις φορές στην πλατεία του Φαναρίου και τελικά το ρίχνει στην θάλασσα, από όπου το περισυνέλεξε ελληνικό πλοιάριο.
1822: Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις υπό τον Εμπού Λουμπούτ κατορθώνουν μετά από γενική επίθεση και σφοδρό κανονιοβολισμό να μπουν στην Νάουσα και προβαίνουν σε άγριες σφαγές των Ελλήνων. 13 Ελληνίδες της Νάουσας για να αποφύγουν την ατίμωση πέφτουν στον καταρράκτη της Αραπίτσας. Οι νεκροί από τις σφαγές και τους απαγχονισμούς ξεπερνούν τους 2000.
1827: Οι Έλληνες υπό τον Γ.Καραϊσκάκη επιτίθενται εναντίον των Τούρκων της μονής του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά και καταλαμβάνουν 9 εχθρικά οχυρώματα. Τα στρατόπεδα του Κερατσινίου και της Καστέλας ενώνονται.
1941: Ο Ελληνικός στρατός εκκενώνει την Μοσχόπολη και αρχίζει την σύμπτυξη με άξονα την κοιλάδα του Δρίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop