Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 21 Μαρτίου

630: Ο αυτοκράτορας μας Ηράκλειος, μετά από νικηφόρους αγώνες, επαναφέρει στα Ιεροσόλυμα τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίον είχαν αρπάξει οι Πέρσες.
1770: Ρώσοι και Μανιάτες εκδιώκουν τους Τούρκους και καταλαμβάνουν την Κυπαρισσία.
1800: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη σύμβαση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με την οποία τα Επτάνησα θα αποτελούν στο εξής την "Πολιτεία των επτά Ηνωμένων Νήσων" με κυβέρνηση από τους προκρίτους, αλλά υπό την επικυριαρχία της Πύλης.
1825: Ναυμαχία γύρω από την Μεθώνη και καταστροφή των τουρκικών πλοίων από την μοίρα του Μιαούλη.
1827: Δύναμη ελληνικού ιππικού, υπό τον Γ.Καραϊσκάκη, συγκρούεται με δυνάμεις του Κιουταχή κοντά στην μονή Δαφνίου. Η μάχη, αν και στοίχισε ακριβά και στις δύο πλευρές, έληξε χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.
1854: Ελληνικές δυνάμεις, υπό τους Κ.Τζαβέλα, Αθ.Πετμεζά και Κ.Πλαπούτα, επιτίθονται στην θέση προφήτης Ηλίας εναντίον των ανδρών του Φουάτ πασά. Μετά από σκληρό αγώνα, οι Τούρκοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην Άρτα.
1878: Ελληνικές δυνάμεις υπό τους Ζούρκα, Λελούδα και Φαρμάκη, συγκρούονται με τους Τούρκους στην Ματαράγκα και Πετρομαγούλα Καρδίτσας.
1921: Μάχη στην Προύσα. Η πρώτη αποτυχία του ελληνικού στρατού στην μικρασιατική εκστρατεία.
1956: Στην Λευκωσία οι Τούρκοι κάνουν μεγάλη πορεία με αφορμή συγκρούσεις στον Βασιλείου Κυρήνειας και προκαλούν μεγάλες ζημιές σε εκκλησίες, καταστήματα, αυτοκίνητα και κατοικίες Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop