Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 6 Απριλίου.

1790: Διεξαγωγή της ναυμαχίας του Καφηρέα όπου έχασαν την ζωή τους 160 Έλληνες επαναστάτες.
1821: Με αφορμή την έναρξη της Επαναστάσεως στην Πελοπόννησο, οι Γενίτσαροι σφάζουν 60 Έλληνες στην αγορά της Σμύρνης.
1824: Μετά τις σημαντικές επιτυχίες που είχαν Τούρκοι και Αιγύπτιοι υπό τον Χουσεΐν στην Κρήτη, ο αρμοστής Μανώλης Τομπάζης εγκαταλείπει την νήσο και ο αγώνας καταστέλλεται προσωρινά. Η υποταγή της Κρήτης είχε δυσμενείς επιπτώσεις για την Επανάσταση γενικότερα, αφού αυτή μετατράπηκε σε ισχυρή βάση ανεφοδιασμού του εχθρού.
1897: Οι ελληνικές δυνάμεις της Θεσσαλίας, αντιμετωπίζοντας υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Μελούνα και το Γκριτζόβαλι.
1941: Έναρξη του ελληνογερμανικού πολέμου. Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα πρίγκιπας Έρμπαχ επιδίδει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή διακοίνωση περί παραβιάσεως της ελληνικής ουδετερότητας από την Αγγλία και αναγγέλει ότι τα γερμανικά στρατεύματα έχουν εισβάλλει στο ελληνικό έδαφος. Πριν επιδοθεί η γερμανική διακοίνωση στον Έλληνα πρωθυπουργό, εκδηλώνεται η πρώτη επίθεση γερμανικών δυνάμεων κατά των ελληνικών φυλακίων στα υψώματα Καλέ Μπαιρ και Ντεμίρ Καπού του Μπέλες. Η γερμανική επίθεση κατά των ελληνικών προφυλακών επεκτείνεται σε όλο το μέτωπο, από το Τριεθνές μέχρι βόρεια της Κομοτηνής. Ήδη εναντίον της Ελλάδας ενεργούν δυνάμεις της 12ης γερμανικής Στρατιάς που υποστηρίζονται από ισχυρότατη γερμανική αεροπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop