Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 10 Απριλίου.

1195: Ο Ισαάκιος Β' Άγγελος εκθρονίζεται από τον αδελφό του Αλέξιο Γ', ο οποίος ανεβαίνει στον θρόνο.
1444: Οι Τούρκοι υπό τον Μουράτ Β' νικούν στην Βάρνα τους Σταυροφόρους από την Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία υπό τον βασιλιά της Ουγγαρίας Λαδίσλαο. Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία απόπειρα βοηθείας χριστιανικών κρατών προς την Κωνσταντινούπολη, που την απειλούσαν οι Τούρκοι.
1821: Πάσχα, η αγιότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. 5.000 γενίτσαροι κάνουν έφοδο στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, συλλαμβάνουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε', τον χλευάζουν και τον απαγχονίζουν στην μεσαία από τις τρεις εξωτερικές πύλες του Πατριαρχείου, που από τότε παραμένει κλειστή.
1826: Τα μεσάνυχτα της Κυριακής των Βαΐων και ενώ το Μεσολόγγι βομβαρδίζεται από ξηρά και θάλασσα, οι ηρωικοί υπερασπιστές του επιχειρούν έξοδο. Δυστυχώς όμως το σχέδιο προδόθηκε με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν. Από τους 800 αμάχους και τους 5.000 πολεμιστές σώθηκαν περίπου 1.300. Όμως σοβαρές ήταν και οι απώλειες των Τουρκο-Αιγυπτίων. Κατά την διάρκεια της ηρωικής εξόδου ο θρυλικός πρόκριτος Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την πυριτιδαποθήκη του Ανεμομύλου.
1941: Ο Γερμανός συνταγματάρχης που προσέρχεται για την παραλαβή του Οχυρού Παλιουριώνες στο Ανατολικό Μπέλες προσφωνεί τον διοικητή του Οχυρού και συγχαίρει την φρουρά του, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop