Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 25 Μαρτίου

717: Ανέρχεται στον θρόνο της αυτοκρατορίας μας ο Λέων Γ', ιδρυτής της δυναστείας των Ισαύρων.
1821: Ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την Επανάσταση στην πλατεία Αγ.Γεωργίου Πατρών και ορκίζει τους Ανδρ.Ζαϊμη, Ανδρ.Λόντο και Μπ.Ρούφο με 1.000 άνδρες υπό τους κανονιοβολισμούς των Τούρκων του φρουρίου της πόλης. Ο πρόκριτος της Τρίπολης Αν.Κονδάκης με τον επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο ιδρύουν στα Βέρβαινα Αρκαδίας το πρώτο ελληνικό στρατόπεδο Πελοποννήσου.
1826: Ο Κιουταχής επιχειρεί να καταλάβει το νησί Κλείσοβα, απέναντι από το Μεσολόγγι, το οποίο υπερασπίζονται 138 μαχητές υπό τον Παν.Σωτηρόπουλο και τον Κ.Τζαβέλα. Μετά από σκληρή μάχη οι Τούρκοι αποχωρούν με απώλειες 1.200 νεκρούς. Από την φρουρά σκοτώθηκαν περίπου 50 και τραυματίστηκαν 13.
1833: Πεθαίνει στο Παρίσι ο Αδαμάντιος Κοραής.
1854: Ο αξιωματικός της χωροφυλακής Ν.Φιλάρετος από το Προμύρι Πηλίου κηρύσσει την Επανάσταση στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
1896: Πραγματοποιείται στο Παναθηναϊκό Στάδιο η πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα. Την ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε πρώτος ο Γάλλος βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν.
1905: Το σώμα του υπολοχαγού Βάρδα προσβάλλει το βουλγαρικό χωριό Ζαγκορίτσανη και προκαλεί μεγάλες απώλειες στους κομιτατζήδες.
1932: Γίνονται στην Αθήνα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.
1938: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop