Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-16 Μαρτίου

1811: Τούρκοι σκοτώνουν τον μητροπολίτη Νέων Πατρών (Υπάτης) Γρηγόριο.
1825: Στην τοποθεσία Σχοινόλακα της Πυλίας συνάπτονται σκληρές μάχες ανάμεσα στις τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις υπό τον Ιμπραήμ και τις ελληνικές υπό τον Καρατάσο. Οι Έλληνες κατορθώνουν τελικά να τρέψουν σε φυγή τον εχθρό, που εγκατέλειψε στο πεδίο της μάχης σοβαρό αριθμό νεκρών και λογχοφόρα όπλα, τα οποία ο Καρατάσος μετά την νίκη έστειλε ως τρόπαια στην Τρίπολη.
1826: Ο Ομέρ πασάς με 4.000 Τούρκους προσβάλλει τις ελληνικές δυνάμεις τακτικού στρατού υπό τον Γάλλο φιλέλληνα Φαβιέρο, που είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή Λυκόρεμα της Καρύστου. Μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις 5 ημερών, οι Έλληνες απομάκρυναν τον εχθρό, προκαλώντας σοβαρές απώλειες.
1878: Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στον Βόλο, συγκρούονται με 2.000 περίπου Έλληνες επαναστάτες, στην περιοχή της Μακρυνίτσας του Πηλίου. Ταυτόχρονα ο τουρκικός στόλος υπό τον Χόβαρτ πασά, αποκλείει τις ακτές του Πηλίου. Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Μακρυνίτσα και σκοτώνουν πολλούς από τους κατοίκους της.
1941: Ο ιταλικός στρατός, μετά την αποτυχία της εαρινής επίθεσης στην Βόρεια Ήπειρο, αναδιπλώνεται στις αρχικές του θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop