Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ποιός…. μιλάει στην ψυχή του Πατριάρχη Κων/πόλεως;

ο Καβάφης βεβαίως-βεβαίως!!

Στην Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, διοργανώθηκε ημερίδα για τον (κίναιδο) ποιητή της Αλεξάνδρειας Κωνσταντίνο Καβάφη από έναν Καθολικό πολιτιστικό σύλλογο. Κατά την ομιλία του, ο Πατριάρχης είπε μεταξύ άλλων (ΕΔΩ το ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ και ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ).
«Απόψε δε θα μπορούσα να μην έλθω. .....διότι η εκδήλωσις ήταν για τον Καβάφη.....στην πρώτη τάξη του Λυκείου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τότε άρχισα να αντιγράφω σε ένα απλό τετράδιο τα ποιήματα του Καβάφη, τα οποία μιλούσαν στην ψυχή μου. Μιλούσε πάντοτε ο Καβάφης στην ψυχή μου.
....Λένε οι κριτικοί -αυτό το διάβασα στην ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Δημαρά- ότι ο Καβάφης ήταν σκεπτικιστής, ήταν οπαδός της αρνήσεως.
Δεν ξέρω τι εννοούν οι κριτικοί. Εάν, όμως, εννοούν τη σχέση του με τη θρησκεία, μάλλον δεν θα πρέπει να είναι αντικειμενική η κριτική αυτή. Ακούσαμε....πόσο περιπαθώς αγαπούσε το εσωτερικό ενός Χριστιανικού ναού ο Καβάφης και πόσο τον ενέπνεε, και πόσο καταφερόταν εναντίον του Ιουλιανού και των ειδώλων, και πόσο αγαπούσε τη Χριστιανική Εκκλησία»!

Και σε άλλα με υγεία!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop