Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Πόσα χρόνια δουλεύεις για να πάρεις σύνταξη;

Καινούρια "φάμπρικα" άνοιξαν τα κυκλώματα επιτήδειων.

Διαβάστε και, αν είστε ταπί, ψύχραιμοι και χωρίς σύνταξη, «απολαύστε».
Μετανάστες από γειτονικές χώρες, μέλη της ΕΕ, με λίγους μόνο μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα και οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας, μπορούν να πάρουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 716 ευρώ, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ.
Δηλαδή «…Βουλγάρα 60 ετών η οποία έχει δουλέψει μόνο έναν χρόνο στην Ελλάδα, κατοικεί στη χώρα θα παίρνει από το ΙΚΑ σύνταξη -μαζί με ΕΚΑΣ- 716 ευρώ»Δεν είναι ανέκδοτο, είναι η ασφαλιστική καταιγίδα που θα μεγαλώσει αναπόφευκτα τη «μαύρη τρύπα» του ΙΚΑ.Οι αιτήσεις για τη συνταξιοδότηση Βουλγάρων εργαζομένων τριπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας –ανόητη- «απορία».
Το «μυστήριο» λύθηκε όταν από το ΙΚΑ, ανέτρεξαν στους κοινοτικούς κανονισμούς απονομής συντάξεων. Οι υπήκοοι χωρών που είναι ισότιμα μέλη της ΕΕ, από την 1η Ιανουαρίου του 2009 απολαμβάνουν τα ίδια συνταξιοδοτικά προνόμια.
Έτσι λόγου χάρη, ένας Βούλγαρος, ένας Ρουμάνος ή ένας Πολωνός που έχει δουλέψει 14-15χρόνια στην πατρίδα του, μπορεί (στα 65 ο άντρας, στα 60 η γυναίκα) να πάρει τη σύνταξη του ΙΚΑ, με απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση να αποδείξει ότι διαμένει μόνιμα στην χώρα μας, ύψους 486 ευρώ, όπως επίσης και το ΕΚΑΣ, ύψους 230 ευρώ, ποσό αστρονομικό για τη Βουλγαρία, όπου οι συντάξεις είναι ύψους 40 έως 130 ευρώ.

Τα κυκλώματα σπεύδουν τώρα να βγάλουν σύνταξεις με το αζημίωτο, δηλώνοντας ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας, λαδώνοντας κάποιον Έλληνα πρόθυμο να «δανείσει» τη διεύθυνσή του.Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αν έχουν ασφαλιστεί έναν χρόνο στη χώρα υποδοχής τους, έχουν συγκεντρώσει το σύνολο των απαιτούμενων ενσήμων, συμπληρώσει το όριο ηλικίας και είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας αυτής, δικαιούνται να πάρουν σύνταξη.
Το ΙΚΑ αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα και πως θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας.
Οι αιτήσεις Βουλγάρων για συνταξιοδότηση στη Βόρεια Ελλάδα είναι χιλιάδες και φτάνουν στο 70% του συνόλου των αιτήσεων αλλοδαπών. Το υπόλοιπο 30% των αιτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες έχει υποβληθεί από Ρουμάνους, Πολωνούς και Έλληνες που έχουν δουλέψει στο Βέλγιο και τη Γερμανία.Αρμόδιοι του ΙΚΑ ναγνωρίζουν ότι, «Η διαφορά θα επιβαρύνει το ΙΚΑ. Πρόκειται για εργαζόμενους που απλώς κάνουν τα τελευταία ένσημά τους στην Ελλάδα, έχουν δηλαδή μηδενική προσφορά στο σύστημα και λαμβάνουν κανονική σύνταξη. Πολλές φορές δεν τους ξέρουν ούτε οι γείτονες αλλά ούτε και οι δημοτικές αρχές. Εκτός από συντάξεις γήρατος, πολλοί έχουν πάρει επιδόματα παραπληγικών, τυφλότητας κ.λ.π. Έχουμε κράτος πρόνοιας και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε, όμως στο μέλλον το κόστος θα είναι υπέρογκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop