Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Καταστροφικές (για τη λογική) ανακοινώσεις...

«Το χρονικό......ενός προαναγγελθέντος θανάτου για το ΤΕΙ Μεσολογγίου, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων......Τρείς από τις επτά σχολές του ΤΕΙ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου καταγράφουν μηδενικό αριθμό εισακτέων......, ενώ στους 2.286 σπουδαστές που χάθηκαν τα δυο προηγούμενα χρόνια εφαρμογής της βάσης του 10........ Πριν από μερικούς μήνες ..... είχα επισημάνει τα εξής:«....Οφείλουμε συντονισμένα - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, οι εκπαιδευτική κοινότητες στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και στις Πανεπιστημιακές Σχολές του Αγρινίου, Επιμελητήρια - να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε αυτές και να απαιτήσουμε την απόκτηση αυτών που δικαιούμαστε στο επίπεδο της αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού μας».
.......Η τοπική οικονομία βουλιάζει συνεχώς, τα εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής λιγοστεύουν και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται κυρίως για την πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων. Προφανώς γι’ αυτά, όπως και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, η βάση του 10 δεν ισχύει ...... Η ανάπτυξη.....δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

Τι να πούμε τι, τι να τραγουδήσουμε!!!
Ο κύριος στη φωτογραφία (ΑΡΙΣΤΕΡΑ) είναι ο αιρετός Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κύριος Ευθύμιος Σώκος, εκλεγμένος με το κόμμα της μείζονος αντιπολιτεύσεως και υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών του κινήματος. Όλα τα λεφτά είναι η ανακοίνωση του. Μας άφησε ξερούς. Μαγική ζωγραφιά δημιούργησε.
"Χάθηκαν" λέει σπουδαστές. Χάθηκαν; Στο σπίτι τους το ξέρουν ή θα το μάθουν από την ανακοίνωση; Η Νικολούλη τι κάνει; Ο Χαρδαβέλλας; Δε βοηθάει κανείς τους κύριε Νομάρχα;
"Παλιοζωή, παλιόκοσμε και παλιοκοινωνία".
Να μην υπάρχει η βάση του "10". Παλιοβάση τι μας κάνεις. Α να μου χαθείς.
Και επειδή " η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει άλλο" και " η τοπική οικονομία βουλιάζει συνεχώς" καταργείστε το "10", που να πάρει και να σηκώσει!
Τώρα όσον αφορά το ατράνταχτο και αήττητο επιχειρημά σας πως "η κυβέρνηση ενδιαφέρεται κυρίως για την πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων. Προφανώς γι’ αυτά, όπως και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, η βάση του 10 δεν ισχύει και οι χιλιάδες των νέων μπορούν να σπουδάσουν σ’ αυτά αλλά όχι στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας τους", θέλετε να το αφήσουμε ασχολίαστο; (Καλλίτερα θα ήταν δηλαδή για όλους μας).
ΟΠΟΙΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΕΧΕΙ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
Αυτά για τον αιρετό νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και διορισμένο υπεύθυνο Εσωτερικών του κινήματος!

Πιο λογικός φάνηκε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου(στη φωτογραφία ΔΕΞΙΑ).
"Ως αίτια αυτής της μείωσης .....είναι η «βάση του 10», τα γνωστικά αντικείμενα των εν λόγω τμημάτων, η άναρχη ίδρυση τμημάτων σε διάφορες πόλεις με όμοια γνωστικά αντικείμενα και η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά".
Αλλά κι αυτός εκεί το βιολί βιολάκι του. Η "βάση του 10".
Ξέρουμε κύριε Δήμαρχε. Αιρετός είσαι, θα χρειαστείς ψηφαλάκια για την επανεκλογή σου, αλλά κράτει. Τι να κάνουμε δηλαδή;
Να την καταργήσουμε όλως διόλου; Να μην υπάρχει καμμία βάση; Πείτε το!!!
Να είναι ελεύθερη η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια; Το λες; Εμ δεν το λες!!!
Ελεύθερη εισαγωγή σημαίνει άλλες επιλογές, άλλες σχολές, άλλες πόλεις.
Κι αυτό δεν το θες.
Θέλεις να έρχονται και να τ' ακουμπάνε στους ψηφοφόρους σου, αυτό θέλεις!!!
Ευτυχώς που μας κάνεις τη χάρη και αναγνωρίζεις και "οικονομική δυσπραγία" στα ελληνικά νοικοκυριά.
Αλήθεια είναι ότι υπάρχει ζήτημα με τα "γνωστικά αντικείμενα" των εν λόγω τμημάτων και πως παρατηρείται "άναρχη ίδρυση τμημάτων σε διάφορες πόλεις με όμοια γνωστικά αντικείμενα". (Ανάμεσά τους βέβαια και η δική σας).
Μια και το αναγνωρίσατε πείτε το και στο Νομάρχη. Με την ευκαιρία μάλιστα ρωτήστε τον, ποιά κυβέρνηση δημιούργησε την "άναρχη ίδρυση τμημάτων σε διάφορες πόλεις με όμοια γνωστικά αντικείμενα";

Καποδίστριας 2, Αναγκαίος και Επιβεβλημένος.

Ιδού τώρα μπροστά σας τοπικοί άρχοντες - κυριολεκτικά -νέο "πεδίον δόξης λαμπρόν".
Αρχίστε να κυνηγάτε τον Προκόπη για τον "Καποδίστρια" 2.
Αφορίστε τον, καταραστείτε τον.
Στείλτε τον στο "πυρ το εξώτερον".
Ακούς εκεί συνενώσεις!!!
Τι το πέρασε εδώ... Είναι τσιφλίκι μας ρε εδώ! Δεν περνάνε αυτά που σχεδιάζει! Θα σου τα τρίψουμε στα μούτρα κ. Προκόπη!
Ανεπίτρεπτοι σχεδιασμοί. Ακούς να μείνουν 7 (εικόνα ΕΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ) Δήμοι σε ολόκληρη Αιτωλοακαρνανία.
Τι θ' απογίνουν όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν στο κοινό καλό υπουργέ;
Πως αποφασίζεις ότι δεν δικαιούται η Άαανω Παναγιά, η Κάαατω Παναγιά, η Πέεερα Παναγιά, η Δώωωθε Παναγιά (Αθάνατε Διονύση Παπαγιαννόπουλε), να έχουν το δικό τους Δήμαρχο, το δικό τους συμβούλιο;
Υπάρχει όμως και η εναλλακτική σου πρόταση για 8 Δήμους (εικόνα ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΚΕΝΤΡΟ) στο Νομό μας. Σιγά που θα μας πιάσεις κορόϊδα. Μόνο 8 Δήμοι; Τρελλός είσαι; Οκτώ Δήμαρχοι;
Ούτε εκλογές δε θα χρειάζεται να γίνουν στην ΤΕΔΚΕ. Δε θα σχηματίζεται ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ.
Που μας πάνε οι επιλογές σας Υπουργέ;
Βαδίζουμε στον όλεθρο δεν το βλέπετε;
Βάλατε χέρι με τον Horseσκούφη στην τσέπη του κόσμου.
Του τα πήρατε και θα συνεχίσετε να το κάνετε.
Έκαναν -άρχοντες πραγματικοί - τα στραβά μάτια. Ως εδώ όμως.
Κάτω τα χέρια από τα ηρωικά Δημαρχεία μας. Ο Δήμος .......................... (συμπληρώστε το σωστό), έχει Ιστορία και πρέπει να δείξετε περισσότερο σεβασμό.
Τι σχεδιάζεις να κάνεις Υπουργέ; Τον Αιτωλικιώτη, να έχει έδρα Δήμου το Μεσολόγγι; Είπαμε ιστορική και ιερή πόλη το Μεσολόγγι. Μαζί του όταν πρόκειται για το Εφετείο! Δήμαρχος όμως δεν μπορεί να είναι ο ίδιος! Α..όλα κι όλα.
Σώστε λοιπόν το Δήμο ...................... (συμπληρώστε το σωστό).
Πρέπει μάλιστα να λάβετε υπ' όψιν σας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες. (Που δεν υπάρχουν δηλαδή, αλλά κάτι θα σκαρφιστούν οι τοπικοί - είπαμε- άρχοντες).
Προσωπική θύμηση, (το θυμούνται ο Κ.Π. -Παναιτωλιώτης Δημοσιογράφος- και ο Χ.Π. -Κοινοτικός Σύμβουλος Παναιτωλίου και μετέπειτα Δημοτικός Αγρινίου) πριν τον πρώτο "Καποδίστρια", ετοιμαζόταν πρόταση ενοποιήσεως της κοινότητας Παναιτωλίου με τον Δήμο Αγρινίου.
Τότε δεν έγινε. Στην συνέχεια υπήρξε αυτός ο τραγέλαφος με το Δήμο Θεστιέων.
Τώρα θα ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ.
ΤΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!!!

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-29 Αυγούστου.

1499: Μετά από μακρόχρονη πολιορκία της Ναυπακτου από ξηρά και θάλασσα από τους Τούρκους υπό τον Μουσταφά πασά, οι Βενετοί και οι Έλληνες πρόκριτοι πείθουν τον Βενετό διοικητή Ιωάννη Μόρο να παραδώσει υπό όρους την πόλη.
1686: Οι Βενετοί υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι νικούν τους Τούρκους υπό τον Μουσταφά πασά στο Ναύπλιο και κυριεύουν την πόλη.
1821: Ο Οσμάν πασάς εισβάλλει στα Σφακιά και καίει τον 'Ασκυφο.
1824: Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη καταναυμαχεί τον Τουρκο-Αιγυπτιακό υπό τον Ισμαήλ Γιβραλτάρ στο ακρωτήριο του Γέροντα.
1828: Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα από 16.000 άνδρες αποβιβάζεται στο Πεταλίδι, την Κορώνη και το Ναυαρίνο Μεσσηνίας με σκοπό να εξαναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Πελοπόννησο.
1912: Η Ελληνική αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλ.Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου έπεσε στον Κορινθιακό κόλπο.
1921: Η Στρατιά Μικράς Ασίας συμπτύσσεται δυτικά του ποταμού Σαγγάριου. Η διάβαση του ποταμού επιτυγχάνεται σχεδόν ακώλυτα από τα ελληνικά τμήματα. Σποραδικές και ανοργάνωτες προσβολές αντιμετωπίζονται χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.
1922: Τουρκική εμπροσθοφυλακή εισέρχεται στην Προύσα. Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποστέλλει ευχαριστήριο μήνυμα στον Μουσταφά Κεμάλ.
1956: Οι Άγγλοι συλλαμβάνουν στην Κύπρο τον μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο και εξαγγέλουν σειρά πιεστικών και περιοριστικών μέτρων εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Κάτω οι "βάσεις" του θανάτου!!!

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για ΤΕΙ - ΑΕΙ και η χώρα βυθίσθηκε στην απόγνωση, για διαφορετικούς λόγους από την χειροπιαστή πραγματικότητα.
"Δυστυχώς η υποβάθμιση του ΤΕΙ της πόλης μας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς από το ΥΠΕΠΘ έχοντας σαν αποτέλεσμα την διαιώνιση της στασιμότητας οδηγώντας το στο μαρασμό. Επιφέροντας δυσάρεστα αποτελέσματα στον κοινωνικό – οικονομικό ιστό της πόλης μας."
Διαβάσατε απόσπασμα post που αναρτήθηκε σε blog του νομού μας.
Θα μπορούσε να αναρτηθεί ή πιθανόν και να έχει, σε Blogs άλλων πόλεων ή κωμοπόλεων της Ελληνικής επικράτειας.
Τι ζητάμε όλοι μας;
Παιδεία που να επιτρέπει στο κάθε λογής και αμφιβόλου ποιότητας "κούτσουρο" να περνάει στο πανεπιστήμιο με ότι το βαθμολογεί ο διορθωτής;
Χρειάζεται πάνω από δύο δράμια κοινή λογική για να καταλάβουμε ότι με τον τρόπο αυτό απαξιώνονται τα πανεπιστήμια και αλλοτριώνεται η φοιτητική κοινότητα;
Αυτές οι ιδέες έχουν φέρει την παιδεία και την πατρίδα μας σε δραματικώς χαμηλά επίπεδα.
Προβάλλουν και καταξιώνουν την -χωρίς προσπάθεια- επιτυχία.
Όοοολοι πρέπει να περάσουν στα πανεπιστήμια σώνει και καλά χωρίς να προσπαθήσουν.
Μετατρέπουν ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ σε ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΣΕ "ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥΣ".
Θέλουν να τους έχουν στην Αθήνα ή στην επαρχία, για να διατηρήσουν:
-τα ενοίκια στα ύψη,
-τα μπουζουκομάγαζα γεμάτα ,
-τα στριπτιζάδικα μέχρι το πρωί,
-τα σουβλατζίδικα με full delivery
- τα clubs και τα cafe,
με ποτό και καφέ να στοιχίζουν ένα πατρικό μεροκάματο.
Και περιμένουμε καλλιέργεια από τη νεολαία;
"Επενδύουμε" σε α
νάπτυξη -στο κέντρο ή στην περιφέρεια- όταν,
-οι ντόπιοι,
-οι επιτήδειοι,
-οι αετονύχηδες,
-οι πρεζέμποροι,
αράζουν και γίνονται "εισοδηματίες"
στις πλάτες ραχάτηδων νέων και ταλαίπωρων γονέων;
"Eπαρχιωτισμός" σε όλο του το μεγαλείο. (Το post είναι τυχαία επιλογή, αλλά αντικατοπτρίζει τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα και είναι καθρέπτης της κάθε - μικρής ή μεγάλης τοπικής - κοινωνίας.)
Περάστε μιά βόλτα από κάποιο ελληνικό -αθηναϊκό ή επαρχιακό - δήθεν πανεπιστήμιο και θα τα δείτε όλα αυτά κι άλλα χειρότερα γύρω σας.
Όσοι μάλιστα σπουδάσατε ή σπουδάζετε παιδιά το βιώσατε ή το βιώνετε ακόμη στο πετσί σας.

Ο "ηγέτης" Φιντέλ Κάστρο

Άραγε κάθε αθλητής που διαφωνεί με τις αποφάσεις των διαιτητών νομιμοποιείται εν ονόματι μιας -όποιας - δικαιολογίας να τους ξυλοκοπεί; Η αναφορά στον Κουβανό αθλητή και στην υποστήριξη που του παρέχει με δηλώσεις του ο Φιντέλ Κάστρο που τον παρουσιάζουν, ως μεγάλο ηγέτη, πράγμα κυριολεκτικά αστείο.
Ο Κάστρο -δοτός στρατιωτικός- κυβερνά την χώρα του πάνω από πενήντα χρόνια αυταρχικά και δικτατορικά.
Ο Κάστρο ετσιθελικά εγκατέστησε στην εξουσία στον αδελφό του. Ως αυτοκράτορας, ελέω Θεού.
Τον Κάστρο επαινούν οι ίδιοι που χαρακτηρίζουν "οικογενειοκρατική" και "μη αξιοκρατική" -που τέτοια είναι- την ανάδειξη του Καραμανλή, του Παπανδρέου, της Μητσοτάκη-Κούβελου, του Μηστοτάκη, του Βαρβιτσιώτη.
Τον επαινούν όσοι χαρακτηρίζουν τον τέως ως μονάρχη.
Ο Κάστρο είναι απλώς ένας "Στάλιν" περιορισμένου βεληνεκούς, ανθρωποφάγος για τον λαό του και συνεπής στις διδαχές της ιδεολογίας του. Αυτό είναι όλο.

Σαν σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-28 Αυγούστου.

1826: 2.000 Μανιάτες νικούν τους Τουρκο-Αιγυπτίους υπό τον Ιμπραήμ στον Πολυτσάραβο της Μάνης. Ο Ιμπραήμ εγκαταλείπει στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς, ενώ οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 9 νεκροί. Η Μάνη μένει ελεύθερη.
1829: Η Υψηλή Πύλη αποδέχεται την συνθήκη Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος.
1904: Ο ανθυπολοχαγός πυροβολικού Παύλος Μελάς ορίζεται από το Μακεδονικό Κομιτάτο αρχηγός όλων των ανταρτικών σωμάτων στην Δυτική Μακεδονία και μαζί με 30 Μακεδόνες, Κρήτες και Μανιάτες διέρχεται την νύκτα την ελληνο-τουρκική μεθόριο κοντά στην μονή Μερίτσας στην Καλαμπάκα για να αρχίσει τον αγώνα κατά της βουλγαρικής τρομοκρατίας.
1921: Ξεσπάει επίθεση της 1ης τουρκικής ομάδας μεραρχιών κατά των θέσεων του Α' Σώματος Στρατού. Τα ελληνικά τμήματα προτάσσουν σθεναρή άμυνα που υποχρεώνει τους Τούρκους σε σύμπτυξη που καταλήγει τελικά σε φυγή.
1922: Στην Σμύρνη αρχίζει από το πρωί η οργανωμένη καταστροφή, λεηλασία και σφαγή στην αρμενική συνοικία. Φθάνει στην πόλη ο Μουσταφά Κεμάλ και διορίζεται ο Νουρεντίν στρατιωτικός διοικητής. Ο καλός ποιμένας της Σμύρνης, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, κατακρεουργείται από τον τουρκικό όχλο, στον οποίο παραδίδεται για να "δικαστεί" από τον Νουρεντίν. Ο Σοβιετικός διπλωμάτης Αράλωφ αποστέλλει στην Άγκυρα θερμή συγχαρητήρια επιστολή για την επιτυχία των τουρκικών δυνάμεων.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-27 Αυγούστου.

479 πΧ: Ο στρατός μας υπό τον Σπαρτιάτη βασιλέα Παυσανία νικάει τους Πέρσες υπό τον Μαρδόνιο στις Πλαταιές. Ο Σπαρτιάτης Αείμνηστος σκοτώνει τον Μαρδόνιο. Οι Σπαρτιάτες Αριστόδημος, Ποσειδώνιος, Φιλοκύων και Αμομφάρετος και ο Αθηναίος Σοφάνης αριστεύουν στην μάχη. Την ίδια μέρα ο στόλος μας υπό τον άλλο Σπαρτιάτη βασιλέα Λεωτυχίδη νικάει τους Πέρσες υπό τον Τιγράνη στην Μυκάλη, απέναντι από την Σάμο. Ο Αθηναίος Ερμόλυκος αριστεύει στην μάχη. Η Ιωνία και τα νησιά του Αιγαίου απελευθερώνονται από τον περσικό ζυγό.
1823: 500 Έλληνες επαναστάτες υπό τον Δημήτριο Λέκκα αποκρούουν ισάριθμους Τούρκους ιππείς που κατευθύνονταν από την Θήβα στην Αθήνα.
1826: Ισχυρές δυνάμεις Τουρκο-Αιγυπτίων υπό τον Ιμπραήμ επιτίθονται εναντίον της Μανιάκοβας της Μάνης, την οποία υπερασπίζουν 300 Έλληνες υπό τους Παναγ.Κοσονάκο και Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, οι οποίοι όμως τους νικούν.
1922: Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού υπό τον λοχαγό Σερεφετίν και 400 άτακτοι ιππείς υπό τον Κορ Πεχλιβάν εισέρχονται στην Σμύρνη, ενώ τις βραδυνές ώρες φθάνει η μεραρχία πεζικού του στρατηγού Μουρσέλ Μπακού. Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος και συστήνεται έκτακτο στρατοδικείο. Από τις πρώτες νυκτερινές ώρες ομάδες Τούρκων χαρακτηρίζουν με κόκκινη βαφή και την εγγραφή Sahibi Islamdir (μουσουλμανική ιδιοκτησία) δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που πρέπει να προστατευτούν.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Λίμνη Τριχωνίδα, Η ομορφιά της Φύσης.



Η ομορφιά της φύσης στην περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας, the beauty of flowers and lake Trihonis.

Που πάμε τελικά σαν χώρα;

Από τη μία “αφαιρούν” το μάθημα των Θρησκευτικών από τα σχολεία, δεν διορίζουν δασκάλους ή καθηγητές για να μάθουν γράμματα τα παιδιά και από την άλλη από το υστέρημα του ελληνικού Λαού πρέπει να διδάσκουμε το Κοράνι την στιγμή που όπου υπάρχει ελληνισμός στην Τουρκική επικράτεια, διώκεται και καταδιώκεται με κάθε τρόπο με απώτερο σκοπό τον τελειωτικό αφελληνισμό των νησιών, της Κύπρου και της Κωνσταντινουπόλεως με καταπάτηση και περιφρόνηση συμβάσεων και διεθνών συνθηκών.
Υπάρχει λοιπόν το ερώτημα:
«Πώς το αλλοεθνές και αλλόθρησκο στοιχείο βρίσκει τόσους υποστηρικτές και προστάτες από τόσους πολλούς «Έλληνες» την στιγμή που όλοι αυτοί δρουν ως ξένη φάλαγγα για το ελληνικό Έθνος και έχουν το θράσος να αυτοπροσδιορίζονται όχι ως Έλληνες Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα αλλά ως Τούρκοι κατά την εθνικότητα.»
Κάντε μια βόλτα στο κέντρο των Αθηνών και ρωτήστε Μουσουλμάνους το θρήσκευμα -Τσιγγάνους, Γύφτους ή και Πομάκους ακόμη- Έλληνες πολίτες και αφουγκρασθείτε την απάντηση.
-«Είμαι Τούρκος» σου απαντούν.
Υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν όλα αυτά αν η Ελληνική πολιτεία ενδιαφερόταν πραγματικά. Όμως με την συλλογιστική και την εφαρμογή της θεωρίας περί ανεξιθρησκίας, θα δούμε στα ελληνικά σχολεία να διδάσκουν Μουσουλμάνοι, Ινδουϊστές, Βουδιστές, Ιεχωβάδες, Ιουδαίοι.
Αυτοί θα είναι υπάλληλοι του κράτους αλλά δεν μπορεί να είναι του ΕΘΝΟΥΣ. Σε ότι αφορά δε ειδικά τους Μουσουλμάνους ιερείς, αυτοί θα εφαρμόζουν ότι προστάζει το Τουρκικό Προξενείου και όχι ότι επιτάσσουν οι Νόμοι του ελληνικού κράτους. Ότι δεν κατάφεραν οι Τούρκοι σε 400 χρόνια σκλαβιάς του Γένους, το καταφέρνουμε μόνοι μας τα τελευταία πενήντα χρόνια διακυβέρνησης.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-26 Αυγούστου.

1071: Ήττα του Ελληνικού στρατού υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ΄ Διογένη στο Μάντζικερτ της Μικράς Ασίας από τους Σελτζούκους Τούρκους υπό τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός συλλαμβάνεται αιχμάλωτος. Οι ανατολικές επαρχίες του Βυζαντίου καταρρέουν και ιδρύεται ισχυρό σελτζουκικό κράτος.
1821: Μάχη στην διάβαση των Βασιλικών Βοιωτίας. 2.000 Έλληνες υπό τους οπλαρχηγούς Δυοβουνιώτη και Γκούρα νικούν 8.000 Τούρκους υπό τον Μπεϋράν πασά. Οι Τούρκοι υποχωρούν ατάκτως προς την Λαμία και ματαιώνεται η διαπεραίωσή τους στην Πελοπόννησο.
1827: Ο αιγυπτιακός στόλος υπό τον Μουχαρέ μπέη και τον Γάλλο ναύαρχο φθάνει στο Νεόκαστρο Μεσσηνίας.
1907: Το μικρό ανταρτικό σώμα του οπλαρχηγού Παντελή Παπαϊωάννου κυκλώνεται μετά από προδοσία στο Μοκρίνο στις βόρειες υπώρειες της Κερκίνης (Μπέλες). Κατορθώνει όμως να διασπάσει τον κλοιό και να διαφύγει. Κατά την διάρκεια της διαφυγής σκοτώνεται ο Παπαϊωάννου και 3 από τους άνδρες του.
1922: Εκκενώνεται από τις ελληνικές δυνάμεις η Μαγνησία. Εκδίδεται από την διοίκηση της Στρατιάς η επίσημη διαταγή εκκένωσης της Μικράς Ασίας. Ο αρμοστής Α.Στεργιάδης εγκαταλείπει από τους πρώτους την πόλη με το Αγγλικό θωρηκτό Iron Duke. Στην Κωνσταντινούπολη ευχαριστήριες και δοξαστικές τελετές πραγματοποιούνται στα τζαμιά. Στην Ιταλική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης παρατίθεται επίσημο δείπνο προς τιμή της επιτυχίας των Τουρκικών δυνάμεων.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Η "προοδευτική" ΝΔ και οι άλλοι "οπισθοδρομικοί"

Το δημοσίευμα που βλέπετε, δεν είναι από την «εκσυγχρονιστική» «Καθημερινή» του Αλαφούζου με τους Καρκαγιάννη- Παπαχελά-Μπουκάλα- Μανδραβέλη, ούτε καν από τον «Ελεύθερο Τύπο». Είναι το σημείωμα εκδότη του «Αδέσμευτου Τύπου» (Κυριακή 24 Αυγούστου 2008), με την πέννα του Δημήτρη Ρίζου ο οποίος αντί για ερυθρά αιμοσφαίρια έχει γαλάζια που γράφουν «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Στο σημείωμα υπερηφανεύεται(!)ότι η Ν.Δ. είναι περισσότερο..«προοδευτική» και έχει προωθήσει περισσότερα μέτρα εις βάρος της εκκλησίας, της γλώσσας και των παραδόσεων από ό,τι το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά!
Μάλιστα γράφει ότι τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους μόνον η Ν.Δ. μπορεί να τόν επιβάλει, διότι η «δημοκρατική παράταξη φοβάται μην την πουν άθεη και αντίχριστη και χάσει κουκιά!»
(Η Ν.Δ. δεν έχει τέτοιο πρόβλημα, τα "κουκιά" της τα έχει κλεισμένα σε μαντρί).
Ξέχασε όμως στα «εκσυγχρονιστικά» μέτρα-για τα οποία υπερηφανεύεται-να συμπεριλάβει και το βιβλίο της Ρεπούση (που σε συνεργασία με τη Γιαννάκου-μην την ξεχνάμε αυτή-προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι Έλληνες καλοπερνούσαν στην φιλελεύθερη και ανοιχτόμυαλη Οθωμανική Αυτοκρατορία) αλλά και το βιβλίο της Γλώσσας (το οποίο διδάσκει "φιλοσοφικά πονήματα" των κ.κ. Κ. Σημίτη, Ν. Δήμου, Γκασμέτ Καπλάνι κ.ά. εκσυγχρονιστών).
Πράγματι, μόνο η Ν.Δ. θα τολμούσε να βάλει Σημίτη στο σχολείο! Ενθυμούμενοι το σύνθημα πατριώτες ψηφοφόροι της Ν.Δ. αναφωνείστε "Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία".
Σωστά έγραψε στην "Καθημερινή" στις 30 Σεπτεμβρίου 2007 ο Χρήστος Γιανναράς:
«Όλοι ξέρουν ότι η λέξη «δεξιός» είναι εντελώς άδεια από κάθε περιεχόμενο, ότι η Ελλάδα γνώρισε τον συνεπέστερο καπιταλισμό με «σοσιαλιστική» κυβέρνηση και την προκλητικότερη αρνησιπατρία με δεξιά καραμανλική κυβέρνηση.»

Παναιτώλιο: Μετεωρολογικός Σταθμός.

Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία, φέρνει στην επικαιρότητα το Μετεωρολογικό Σταθμό που λειτουργεί από το 2001 στο χωριό μας, με τη συνεργασία Δήμου Θεστιέων και Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Τα όργανα του σταθμού καταγράφουν:
-τη θερμοκρασία,
-τα επίπεδα υγρασίας,
-τις ατμοσφαιρικές μεταβολές,
δεδομένα που μεταβιβάζονται τηλεμετρικά στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Οι μεταβολές καταγράφονται στη νέα ιστοσελίδα του οργανισμού, παρουσιάζονται με ρυθμό ανανέωσης 10 λεπτών.
Ο σταθμός λειτουργεί στο κτίριο του Τ.Ο.Ε.Β. και δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Life.

Σαν σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-25 Αυγούστου.

1826: Ο Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντος, φθάνει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα, αλλά τραυματίζεται σοβαρότατα στην φρεγάτα "Ελλάς" από μία εντελώς τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του και λίγο αργότερα πεθαίνει μέσα στην γενική θλίψη όλων για το τραγικό συμβάν. Μόλις ο Κόχραν μαθαίνει ότι το τραύμα ήταν θανατηφόρο "ήρχισε να βηματίζη εις την καμπίνα του κλαίων ως παιδίον".
1898: Σφαγή 700 Ελλήνων και 15 Άγγλων στο Ηράκλειο της Κρήτης από τους Τούρκους.
1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει από το Παρίσι μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών. Με την συνθήκη πραγματοποιήθηκε προς στιγμή το όνειρο του λαού μας για την Ελλάδα των 5 θαλασσών και των 2 ηπείρων.
1921: Η Στρατιά Μικράς Ασίας, αφού δεν μπόρεσε να διασπάσει την τουρκική τοποθεσία του Σαγγαρίου και να προελάσει προς την Άγκυρα, μεταπίπτει σε κατάσταση άμυνας.
1922: Αρχίζει η μαζική έξοδος του Ελληνισμού της Σμύρνης, αλλά και των προσφύγων της ενδοχώρας που ακολουθούν την υποχωρητική κίνηση του Ελληνικού στρατού και έχουν ήδη συρρεύσει στην πόλη, προς την νησιωτική Ελλάδα. Ο λόρδος Curzon προτείνει την ανάληψη της προστασίας των μειονοτήτων στην Θράκη και την Ανατολή από την Κοινωνία των Εθνών.

Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-24 Αυγούστου.

1185: Οι Νορμανδοί υπό τον κόμη Αλδουΐνο κυριεύουν την Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς ο δοικητής Δαυΐδ Κομνηνός απεδείχθη ανάξιος των κρισίμων περιστάσεων. Ούτε για την ασφάλεια της πόλεως είχε φροντίσει, ούτε για την πραγματική κατάσταση πληροφορούσε την κεντρική κυβέρνηση. Οι Θεσσαλονικείς, άνδρες, γυναίκες, έφηβοι και γέροι, συναγωνίσθηκαν επί των τειχών και των πύργων, "γενόμενοι λέοντες" υπέρ πίστεως και πατρίδος. Αλλά τα τείχη είχαν υποστεί ρωγμές και οι πολιορκούμενοι οπλίτες ήταν πολύ λίγοι απέναντι των πολιορκητών. Τα πλοία των Νορμανδών γέμισαν αιχμαλώτους.
1422: Ο Έλληνας αυτοκράτορας Μανουήλ Β' αποκρούει ισχυρή επίθεση 50.000 Τούρκων υπό τον Μουράτ Β' κατά της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μουράτ χρησιμοποιεί την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλικλί ως κατοικία του.
1779: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στο Βεράτι, μετά από ραδιουργίες των Εβραίων, τον νεομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό.
1824: Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη συγκρούεται με τον Τουρκο-Αιγυπτιακό υπό τον Τοπά πασά σε αμφίρροπη ναυμαχία μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού.
1922: Το Γ' Σώμα Στρατού μεταφέρεται από τον Πάνορμο στην Θράκη.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-23 Αυγούστου.

480 πΧ: Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Ευρυβιάδη νικά τον Περσικό στο Αρτεμίσιον. Οι Αθηναίοι Λυκομήδης και Κλινίας αριστεύουν στην ναυμαχία.
1825: Η φρουρά του Μεσολογγίου ανατινάσσει χαρακώματα του Κιουταχή. Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους σε μάχη στα Σκούρτα Βοιωτίας.
1906: Ο μακεδονομάχος Κωνσταντίνος Γαρέφης από την Μηλιά του Πηλίου προσβάλλει τις συμμορίες των αρχικομιτατζήδων Λούκα και Καρατάσου στα Καλύβια, κοντά στο Τσερνέσοβο. Στην μάχη που ακολουθεί σκοτώνονται 14 κομιτατζήδες, οι δύο αρχηγοί τους, αλλά και ο Γαρέφης.
1921: Ο υποστράτηγος Ξενοφών υποβάλλει την έκθεση της Στρατιάς στον υπουργό Στρατιωτικών Θεοτόκη στην Προύσα και ζητά να έρθει εκεί ο πρωθυπουργός Γούναρης. Λόγω κωλύματος του τελευταίου, μεταβαίνει ο ίδιος στην Αθήνα για να τον συναντήσει και να του εκθέσει τις απόψεις της Στρατιάς. Ελληνικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.
1922: Τα υποχωρούντα Ελληνικά στρατεύματα αποκρούουν επίθεση των Τούρκων κατά του σιδηροδρομικού σταθμού Σαλιχλή. Έτσι διευκολύνεται η σύμπτυξη των Ελληνικών δυνάμεων προς τα λιμάνια επιβίβασης

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Παναιτώλιο, Οι δρόμοι του Νερού


Εκδηλώσεις Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008.

ώρα 20:00΄

Αμπάρια Παναιτωλίου: Εικαστική έκθεση με θέμα το νερό και τίτλο: "Ρέον Γαλάζιο", με τη συμμετοχή δέκα εικαστικών δημιουργώνπου θα εκθέσουν έργα τους.

Σάββατο 23 Αυγούστου 2008.

Αμπάρια Παναιτωλίου:
10:00΄: Αγώνες Μπίτς Βόλεϋ.
10:00΄: Μίνι Διάπλους.
12:00΄: Τερματισμός 8ου κολυμβητικού διάπλου Τριχωνίδος.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Αμπάρια Παναιτωλίου:
10:00΄: Αγώνες Μπίτς Βόλεϋ.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-22 Αυγούστου.

1645: Τα Χανιά παραδίδονται από τους Βενετούς στους Τούρκους.
1686: Ο Βενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος Μοροζίνης κυριεύει από τους Τούρκους το Ναύπλιο μετά από μακρά πολιορκία.
1920: Η Στρατιά Μικράς Ασίας ολοκληρώνει τις επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας την γραμμή Προύσα - Τσεντίζ - Ουσάκ.
1921: Το Α' και Γ' Σώμα Στρατού προσπαθούν με συντονισμένη ενέργεια να διευρύνουν το προγεφύρωμα στον Σαγγάριο. Η Στρατιά Μικράς Ασίας συντάσσει έκθεση, αναφέροντας ότι θεωρεί επικίνδυνη την παράταση των επιχειρήσεων στην περιοχή ανατολικά του Σαγγάριου. Αναλύοντας την κατάσταση, τις δυσχέρειες ανεφοδιασμού και επικοινωνιών, τις αναμενόμενες παρατεταμένες βροχοπτώσεις και την κατάσταση του αντιπάλου, συνιστά στην κυβέρνηση να προσπαθήσει να επιτύχει ανακωχή των εχθροπραξιών.
1940: Οι Γερμανοί εκτελούν 40 Έλληνες στο Αμάρι της Κρήτης.
1950: Ο Έλληνας αξιωματικός Ιάσων περνάει κολυμπώντας την Μάγχη.

Ο (νέος) ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ της Αιτ/νίας

87.7 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
87.9 ΕΡΤ [Αντίρριο]
88.1 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
88.5 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
88.6 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
88.9 ΕΡΤ [Ακαρνανικά]
89.3 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
89.6 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
89.9 ΕΡΤ [Αντίρριο]
90.1 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
90.5 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
91.3 ΕΡΤ [Ακαρνανικά]
91.4 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
92.0 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
92.3 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
92.6 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
92.9 Ιδιωτικός [Ακαρνανικά]
94.1 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
94.4 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
94.7 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
95.0 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
95.4 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
95.7 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
96.2 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
97.3 ΕΡΤ [Ακαρνανικά]
97.4 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
97.8 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
97.9 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
97.9 Ιδιωτικός [Ελληνικά]
98.1 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
98.2 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
98.3 Ιδιωτικός [Ελληνικά]
98.4 Ιδιωτικός [Αγρίνιο]
99.4 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
99.4 Ιδιωτικός [Ελληνικά]
100.3 ΕΡΤ [Ακαρνανικά]
102.3 ΕΡΤ [Αντίρριο]
102.5 ΕΡΤ [Ακαρνανικά]
102.9 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
103.1 Ιδιωτικός [Ελληνικά]
103.2 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
103.4 Ιδιωτικός [Ελληνικά]
103.7 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
104.3 ΕΡΤ [Αντίρριο]
104.8 Ιδιωτικός [Προφήτης Ηλίας]
105.0 Ιδιωτικός [Ελληνικά]
ΣΥΝΟΛΟ ΑΔΕΙΩΝ: 27 (10 Αγρίνιο - Προφήτης Ηλίας + 11 Ακαρνανικά + 6 Μεσολλόγι)
ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΤ: 9

O ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ Αιτ/νίας (σήμερα)

88.2 Ράδιο Κοκκινοσκουφίτσα [Αγρίνιο]
88.7 Energy [Αγρίνιο]
88.9 ΕΡΤ - ΝΕΤ [Ακαρνανικά]
89.2 Μουσικός Δίαυλος [Αγρίνιο]
89.5 Ράδιο Βόνιτσα [Αγρίνιο]
89.8 Αραμπάς FM [Αγρίνιο]
90.2 Αριστερά στα FM [Αγρίνιο]
90.7 Κόσμος FM [Άγνωστο]
91.1 Αέρας FM [Αγρίνιο]
91.3 ΕΡΤ - Δεύτερο Πρόγραμμα [Ακαρνανικά]
92.0 Ε.ΡΑ. Πάτρας [Ακαρνανικά]
92.8 4ο Πρόγραμμα Αγρινίου [Αγρίνιο]
93.7 Αγρίνιο 937 [Αγρίνιο]
94.5 Top FM [Αγρίνιο]
95.1 Music Life [Αγρίνιο]
96.1 Ράδιο Ακαρνανία [Αγρίνιο]
97.3 ΕΡΤ - ΕΡΑ Σπορ [Ακαρνανικά]
97.3 Ράδιο Ναύπακτος [Αγρίνιο]
97.7 Ράδιο Μπα-σω [Αγρίνιο]
99.5 Αέρας FM [Ακαρνανικά]
100.1 Δημοτικός Κεκροπίας [Αγρίνιο]
100.3 Ε.ΡΑ. Ιωαννίνων [Ακαρνανικά]
100.7 Αρμονία FM [Αγρίνιο]
101.4 Λεπάντο [Ναύπακτος]
101.7 Ράδιο Όραμα [Αγρίνιο]
101.8 Studio 4 [Πάτρα]
102.2 Ράδιο Αγρίνιο [Αγρίνιο]
102.5 ΕΡΤ - Τρίτο Πρόγραμμα [Ακαρνανικά]
102.8 102.8 FM [Ναύπακτος]
103.5 Stereo Channel [Αγρίνιο]
104.0 Ράδιο Καλλιθέα [Αγρίνιο]
104.5 Ράδιο Αμφιλοχία [Αγρίνιο]
104.8 Super FM [Ναύπακτος]
105.1 Αιχμή [Αγρίνιο]
105.8 Αντέννα Σταρ [Αγρίνιο]
106.8 Ι. Μητρόπολη Άρτης [Αγρίνιο]
107.1 Χριστιανισμός [Αγρίνιο]
107.4 Aria FM [Αγρίνιο]

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Παναιτώλιο, Κόμβος με "Ε.Ο." Αντιρίου-Ιωαννίνων


Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Τι μιλάει δηλαδή. ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ. Μόνο που κανένας δεν την ακούει. Χρόνια τώρα. Κυβέρνησαν την Ελλάδα, κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων.
Δακτυλοδεικτούμενες "τρισκατάρατες", απλώς δεξιο "καταραμένες", ΠΑ.ΣΟ.Κ. και "λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων"... Ο κόμβος παραμένει ίδιος και συνεχώς κίνδυνος θάνατος. Απορίας άξιο, πως δεν έχουμε θρηνήσει πολλούς συμπολίτες-συμπατριώτες μας.
Η τροχαία παρούσα απούσα. Λίγο πιο κάτω-μπροστά στου "Ζυγούρη", ήταν ο αγαπημένος της τόπος για το απογευματινό -στον ίσκιο- μπλόκο της. Εκεί "καραούλι" για να βγεί το "μεροκάματο" με κλήσεις σε ανυποψίαστους ή και υποψιασμένους και να ριχθεί στάχτη στα μάτια όλων μας.
Είμασταν μικρά παιδιά και γερνάμε και η εικόνα-προσβολή στα μούτρα όλων μας- παραμένει.
Το τεράστιο αυτό πρόβλημα -του οδικού δικτύου και της δήθεν Εθνικής Οδού- το επαναφέρει πάλι στην επικαιρότητα, ο νομάρχης Αιτ/νίας Ευθύμιος Σώκος.
Εκλογές έρχονται, η δεξιο "καταραμένοι" είναι κυβέρνηση, ευκαιρία να θυμηθούμε τα προβλήματα.
Ας κάνουν κι αυτοί κάτι, πέρα από το να μιμούνται τους προηγούμενους, μη κάνοντας τίποτε, πλην σκανδάλων.

Εμείς να δείτε πόσο "ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ"

"Ντρεπόμαστε να ανοίξουμε την τηλεόραση με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, αν και οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι δικό μας παιδί", δήλωσε την Πέμπτη στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης με αφορμή την υπόθεση ντόπινγκ.
Οι σιωπηλοί σεμνοταπεινοί υπουργοί που τα παραπέμπουν "όλα στη Δικαιοσύνη" και που "έχουν απεριόριστη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη"...
Αυτοί που παριστάνουν τους μουγγούς και προσποιούνται τους άλαλους, όταν τους ρωτούν για τα βοόντα κυβερνητικά σκάνδαλα, ξαφνικά απέκτησαν νου, γνώση και κρίση. Ανέκτησαν τη φωνή τους και ένας απ' αυτούς εξέβαλε κραυγή "απογνώσεως", για τη δραματική και αποκρουστική υπόθεση ντόπινγκ.
Τις προηγούμενες διακόσιες-τριακόσιες ημέρες π.ν. -πριν το ντόπινγκ- έκανε κι αυτός γαργάρες να καθαρίσει τις φωνητικές του χορδές ώστε μόλις πιαστούν ντοπαρισμένοι οι αθλητές να είναι σε θέση ετοιμότητος. Είπε λοιπον τη μαγική λέξη "ντρεπόμαστε".
Αλήθεια είναι. Όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ "ντρεπόμαστε". Μόνο που εμείς δεν "ντρεπόμαστε" επιλεκτικά.
"Ντρεπόμαστε" για τους εκπροσώπους μας κυρίως όταν καταπίνουν την καμήλα και διϋλίζουν το κουνούπι.
"Ντρεπόμαστε" πραγματικά για όλα εκείνα που αφήνουν "στήλες άλατος" και άφωνους τους σεμνοταπεινούτσικους.
Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά μας. Ας μην κάνουν τον κόπο λοιπόν.
"Ντρεπόμαστε" εμείς και για λογαριασμό τους.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-21 Αυγούστου.

705: Εκθρόνιση του αυτοκράτορα Τιβέριου Β' από τον Ιουστινιανό Β' τον Ρηνότμητο.
1056: Πεθαίνει η Θεοδώρα, τελευταία απόγονος της Μακεδονικής δυναστείας. Την διαδέχεται ο Μιχαήλ ΣΤ' Στρατιωτικός.
1821: Άλωση της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.
1866: Στο χωριό Ασκύφου Σφακίων συνέρχεται η Κρητική Γενική Συνέλευση, η οποία κηρύττει την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, επιδίδει ψήφισμα στους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων και υψώνει την σημαία της Επαναστάσεως.
1921: Το Νότιο Συγκρότημα μεραρχιών αναλαμβάνει εκκαθαριστική επιχείρηση κατά της 6ης τουρκικής μεραρχίας στην περιοχή Σαντικλί.
1929: Αρχίζει τις εργασίες της η Αγροτική Τράπεζα.
1944: Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Αγυιά Κρήτης.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Ολυμπιακός Παναιτωλίου, Φιλική ήττα από την ΑΕΜ

Συνεχίζοντας τους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας του, ο Ολυμπιακός αναμετρήθηκε στο Παναιτώλιο, με την Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου και ηττήθηκε με σκόρ 0-2. Στο ξερό γήπεδο του Παναιτωλίου, η ΑΕΜ κατάφερε να νικήσει πετυχαίνοντας ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο.
Το σκορ άνοιξε στο 17΄ με κεφαλιά ο Γαβρίνας. Αυτό ήταν και το σκορ ημιχρόνου, παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες.
Στο 61΄ έγινε το 2-0, με διαγώνιο σουτ του Μπαλάφα. Σε δηλώσεις του ο προπονητής της ΑΕΜ Γιάννης Γουλής χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό Παναιτωλίου "μια ομάδα σκληροτράχηλη και δυνατή, που φέτος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα".

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-20 Αυγούστου.

480 πΧ: Ο Λεωνίδας, βασιλιάς της Σπάρτης, με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς αντιμετωπίζει στο στενό των Θερμοπυλών, τις στρατιές του Ξέρξη και πέφτει πολεμώντας ηρωικά μαζί με όλους τους μαχητές του. Ο Διηνήκης, ο Αλφαίος, ο Μάρων και ο Διθύραμβος αριστεύουν στην μάχη. Η αυτοθυσία αυτή αποτελεί από τότε παράδειγμα πίστης και υποταγής στο μεγαλείο της Πατρίδας και της Ελευθερίας.
917: Ο Ελληνικός στρατός υπό τον Λέοντα Φωκά και τον Ρωμανό Λεκαπηνό ηττάται στην Αγχίαλο της Βόρειας Θράκης από τους Βουλγάρους υπό τον τσάρο Συμεών.
1716: Τρομακτική θύελλα με αστραπές, κεραυνούς, ισχυρό άνεμο και κατακλυσμιαία βροχή καταστρέφει τον τουρκικό στόλο που πολιορκούσε την Κέρκυρα και βρισκόταν στο ανοικτό πέλαγος, εντελώς απροετοίμαστος για τέτοια ασυνήθιστη κακοκαιρία. Ο λαός αποδίδει την ευμενή αυτή εξέλιξη σε σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.
1823: Οι Κρήτες επαναστάτες νικούν σε σκληρή μάχη τους Τούρκους στις Αμουργέλλες της επαρχίας Μονοφατσίου.
1824: Κυκλοφορεί η "Εφημερίς των Αθηνών".
1921: Λήγει η μάχη του Τσαλ Νταγ, μετά την ολοκληρωτική κατάληψή του, που όμως προκάλεσε βαριές απώλειες στα επιτιθέμενα τμήματά μας. Λήγουν οι επιθετικές ενέργειες του Α' Σώματος Στρατού ανατολικά του Σαγγάριου.
1944: Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Ναύπακτο.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-19 Αυγούστου.

1826: Οι Νικηταράς, Πλαπούτας και Γενναίος Κολοκοτρώνης νικούν τον Ιμπραήμ στον Μπασαρά Λακωνίας. Γράμμα του Γ.Καραϊσκάκη προς την κυβέρνηση: "Απέθανεν η σύζυγός μου εις το νησί Κάλαμος και ήθελον να υπάγω να οικονομήσω τα παιδιά μου, αλλά δεν αφήνω την πατρίδα".
1849: Οι αγγλικές αρχές της Κεφαλλονιάς καταστέλλουν επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων.1916: Οι Γερμανο-Βούλγαροι κυριεύουν το Σιδηρόκαστρο.
1921: Λήγει η μάχη του Αρντίζ Νταγ μετά την κατάληψή του από το 4ο και 14ο Σύνταγμα Πεζικού. Οι Τούρκοι αναδιπλώνονται με σοβαρές απώλειες και ένα τουρκικό τάγμα συλλαμβάνεται αιχμάλωτο.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-18 Αυγούστου

1452: Ανεπιτυχής επίθεση του Μωάμεθ Β' κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1822: Η Πελοποννησιακή Γερουσία ανακηρύσσει αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
1904: Ανταρτικό σώμα από 14 άνδρες μπαίνει από την ελεύθερη Ελλάδα στην Δυτική Μακεδονία για να δράσει στην περιοχή Κορεστίων.
1916: Οι Γερμανο-Βούλγαροι κυριεύουν την Ηράκλεια.
1920: Απελευθερώνεται ο Συνάος (Σιμάβ), νοτίως της Προύσας.
1921: Η Στρατιά Μικράς Ασίας συνεχίζει τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον των Τούρκων στον τομέα του Σαγγαρίου και ιδίως επί των υψωμάτων Σαρί-Χαλίλ και Καρ-Κουγιού. Παρά την σφοδρή αντίσταση, οι Τούρκοι υποχωρούν συνεχώς. Ο Ελληνικός στρατός περνάει τον Σαγγάριο και την στενωπό του Πολατλί.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-17 Αυγούστου.

1827: Φθάνει στην Αίγινα, όπου και εγκαθίσταται, η Ελληνική κυβέρνηση.
1828: Ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει το πρώτο τάγμα πυροβολικού, το οποίο αποτελείται από επιτελείο και 6 πυροβολαρχίες υπό την διοίκηση του συνταγματάρχη πυροβολικού Νικολάου Πιέρρου.
1921: Αποκαθίσταται νέα γραμμή ανεφοδιασμού της Στρατιάς Μικράς Ασίας μέσω της γέφυρας Καβουντζί. Η τουρκική εφημερίδα Vakit (Χρόνος) γράφει: "Έρχονται από την Γερμανία για την Ανατολή 26 αεροπλάνα". Οι ηττημένες δυνάμεις του πολέμου συνεχίζουν ακώλυτα την συνεργασία τους, εν γνώσει μάλιστα των "συμμάχων" μας.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-16 Αυγούστου

963: Ο Νικηφόρος Β' Φωκάς στέφεται αυτοκράτορας.
1680: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Σταμάτιο από τον Βόλο.1828: Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στο Ρέθυμνο.
1920: Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει τις Τεμενόθυρες (Ουσάκ) της Μικράς Ασίας.
1943: Γερμανική δύναμη από 400 άνδρες καταστρέφει ολοσχερώς το Κομμένο 'Αρτας και εξοντώνει 317 κατοίκους με την αιτιολογία ότι συνεργάζονταν με τους αντάρτες.
1960: Η Κύπρος ανακηρύσσεται επισήμως ανεξάρτητη.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-15 Αυγούστου

717: Έναρξη της δεύτερης πολιορκίας της Κωνσταντινουπόλεως από τους Άραβες.
718: Οι Άραβες υπό τον Μασαλμά εμφανίζονται κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι Έλληνες ενεργούν επίθεση με υγρό πυρ κατά των δυσκίνητων αραβικών πλοίων και τους επιφέρουν σημαντικές καταστροφές.
1002: Οι Βούλγαροι υπό τον τσάρο Σαμουήλ καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη, λεηλατούν την πόλη και σφάζουν πολλές χιλιάδες από τους κατοίκους της.
1118: Θάνατος του Αυτοκράτορα Αλεξίου Α' Κομνηνού. Τον διαδέχεται ο υιός του Ιωάννης Β'.1185: Ο Νορμανδικός στόλος υπό τον ναύαρχο Μαργαριτόνη εισέρχεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
1261: Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος μπαίνει στην Κωνσταντινούπολη και στέφεται αυτοκράτορας για δεύτερη φορά.
1461: Ο Μωάμεθ Β' Πορθητής καταλαμβάνει την Τραπεζούντα και καταλύει την ομώνυμη Αυτοκρατορία.
1500: Οι Τούρκοι υπό τον Αλή πασά μπέη κυριεύουν την Κορώνη και την Πύλο.
1821: Νίκη των Ελλήνων επαναστατών επί των Τούρκων στο Κούτσι Αργολίδος.
1882: Οι Τούρκοι επιτίθονται κατά χωριών της Θεσσαλίας.
1904: Ανταρτικό σώμα υπό τον Μακεδόνα οπλαρχηγό Παντελή Κόκκινο μπαίνει στην Δυτική Μακεδονία για να δράσει κατά των Βουλγάρων στην περιοχή Βογατσικού.
1940: Ιταλικό υποβρύχιο τορπιλίζει στο λιμάνι της Τήνου το καταδρομικό "Έλλη", το οποίο βρισκόταν εκεί για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η προκλητική και πειρατική αυτή ενέργεια προκάλεσε την παγκόσμια αγανάκτηση.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-14 Αυγούστου

1826: 2.000 Έλληνες υπό τους Νικηταρά, Πλαπούτα και Γενναίο Κολοκοτρώνη επιτίθεται εναντίον του στρατοπέδου των Αιγυπτίων στον Βασαρά Λακωνίας, όπου ήταν αιχμάλωτοι 300 Έλληνες. Οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή με σημαντικές απώλειες.
1921: Καταλαμβάνεται μετά από σκληρούς αγώνες η πρώτη αμυντική γραμμή των Τούρκων στην τοποθεσία Σαγγαρίου. Το Γ' Σώμα Στρατού καταλαμβάνει την τοποθεσία Σαπάντζας, το Α' Σώμα Στρατού την τοποθεσία Ταμπούρ Ογλού και το Β' Σώμα Στρατού την περιοχή Καλέ Γκρότο.
1922: Η κατάληψη από τους Τούρκους ζωτικών σημείων της αμυντικής τοποθεσίας δυτικώς του Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ), η αποτυχία αποτελεσματικής επεμβάσεως της Ελληνικής εφεδρείας, η αδυναμία συμμετοχής του πυροβολικού για υποστήριξη του αμυντικού αγώνα λόγω του εδάφους και η βαθειά εισχώρηση της τουρκικής μεραρχίας ιππικού στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας, υποχρεώνουν την Στρατιά Μικράς Ασίας να αρχίσει γενική σύμπτυξη. Στην ταχεία κατάρρευση του Μετώπου συνετέλεσαν ακόμα το χαμηλό ηθικό των ανδρών από την μακρά απραξία τους και η επίδραση του επάρατου εσωτερικού διχασμού.
1974: Η Τουρκία διατάσσει την προέλαση των στρατευμάτων της στην Κύπρο και καταλαμβάνει το 36.3% του νησιού. Οι Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές, λεηλασίες και βιασμούς σε ευρεία κλίμακα, δημιουργώντας 200.000 πρόσφυγες.
1996: Φονεύεται στην Δερύνεια ο Σολωμός Σολωμού, ενώ προσπαθεί να κατεβάσει από τον ιστό την τουρκική σημαία.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-13 Αυγούστου

490 πΧ: Μάχη στον Μαραθώνα και θρίαμβος των Ελλήνων υπό τον Μιλτιάδη. Στο πεδίο της μάχης πέφτουν 6400 Πέρσες και 192 Αθηναίοι και Πλαταιείς.
1820: Ο Αλή πασάς πυρπολεί τα Ιωάννινα μόλις πληροφορήθηκε την εκστρατεία του Σουλτάνου εναντίον του.
1825: Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Κ.Κανάρη επιτίθεται κατά του Αιγυπτιακού στην Αλεξάνδρεια.
1828: Σφαγές Ελλήνων από τους Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1919: Επιχειρήσεις στα όρη του Αϊδινίου. Στην πόλη οι Τούρκοι επιδίδονται σε σφαγές και λεηλασίες.
1922: Αρχίζει τουρκική επίθεση ευρείας κλίμακας, μετά από ισχυρότατη προπαρασκευή πυροβολικού, με κύρια προσπάθεια νοτιοδυτικά του Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ).
1944: Γερμανική δύναμη από 7.000 άνδρες με την υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας, καταλαμβάνει τα Ανώγεια της Κρήτης. Η κωμόπολη καταστρέφεται ολοκληρωτικά εκτός από τις εκκλησίες. Οι απώλειες των Ανωγειανών σε νεκρούς και τραυματίες είναι σημαντικές.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-12 Αυγούστου.

838: Οι ʼΑραβες καταλαμβάνουν με προδοσία το Αμόριο της Μικράς Ασίας, πατρίδα του αυτοκράτορα Θεοφίλου, το οποίο υπερασπιζόταν ο στρατηγός Αέτιος.
1376: Ανέρχεται στον θρόνο της Ελληνικής Αυτοκρατορίας ο Ανδρόνικος Δ' Παλαιολόγος.
1821: Ήττα των Ελλήνων επαναστατών στον Μύλο Ευβοίας.
1825: Οι Αιγύπτιοι ηττώνται στα Τρίκορφα Αρκαδίας από τους Έλληνες.
1921: Η 10η μεραρχία καταλαμβάνει μετά από διήμερο σκληρό αγώνα την οχυρή θέση Ιλίτζια.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-11 Αυγούστου.

1685: Χριστιανικές δυνάμεις από Βενετούς, Σάξονες και ολιγάριθμους Έλληνες υπό τον κόμη Βενιτεγκέι κυριεύουν από τους Τούρκους την Κορώνη.
1816: Οι Τούρκοι θανατώνουν στον Κασαμπά της Μικράς Ασίας τους νεομάρτυρες Αναστάσιο Πανέρα και Δημήτριο Μπεγιάζη από την Λέσβο.
1821: Ιδρύεται στην Στουτγκάρδη κομιτάτο για την ενίσχυση της Επαναστάσεως.
1996: Στις 4:30 το απόγευμα ο Τάσος Ισαάκ από το Παραλίμνι δολοφονείται με ρόπαλα, μαχαίρια και λοστούς στην περιοχή της Δερύνειας από τους Τούρκους.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-10 Αυγούστου.

1821: Πολυάριθμη τουρκική στρατιά υπό τον Κεχαγιάμπεη υφίσταται μεγάλη πανωλεθρία στην γράνα (οχυρωματική τάφρο) που είχε ανοιχτεί με διαταγή του Κολοκοτρώνη για να ανακόψει τον δρόμο Τριπόλεως-Καλαβρύτων. Η νίκη αυτή των Ελλήνων έκρινε την τύχη της Τριπόλεως.
1822: 3.000 Τούρκοι υπό τον Κιουταχή πασά συγκρούονται με ολιγάριθμους Έλληνες στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας στο χωριό Αετός του Ξηρομέρου. Μετά από εξάωρη μάχη ο Κιουταχής είχε μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό και αναγκάστηκε να υποχωρήσει προς το Λουτράκι.
1827: Ήττα των Ελλήνων στον Άγιο Βλάσιο Καλαβρύτων.1906: Πέφτουν ηρωικά στην Μπρέσνιτσα Καστοριάς οι μακεδονομάχοι Γ.Πατερός και Γ.Μαλισώρος.
1916: Οι ιταλικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Αυλώνα από τις 12 Δεκεμβρίου 1914, αρχίζουν να επεκτείνουν την κατοχή τους προς τα νότια και ανατολικά, απαιτώντας την εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό.
1921: Αρχίζει η επίθεση του Ελληνικού στρατού κατά της τοποθεσίας Σαγγάριου με κατάληψη της περιοχής νοτίως του ποταμού Γκεΐκ Κατρατζή, που χρησιμοποιείται ως βάση εξόρμησης της κύριας επίθεσης.

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 09 Αυγούστου.

803: Πεθαίνει άδοξα στην Λέσβο η πρώην αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, τελευταία απόγονος της δυναστείας των Ισαύρων.
1466: Οι Βενετοί κυριεύουν την Πάτρα.
1500: Η Μεθώνη, η πιο σπουδαία βάση των Βενετών στην Πελοπόννησο, κυριεύεται από τους Τούρκους υπό τον Βαγιαζίτ.
1571: Ο Μουσταφά πασάς καταλαμβάνει την Αμμόχωστο που την πολιορκούσε από πολύ καιρό μετά από συνθηκολόγηση του Βενετού διοικητή Μπραγκατίν υπό τον όρο να μην θιγεί ο πληθυσμός. Ωστόσο ο Μουσταφά μπαίνοντας στην πόλη έκανε άγριες σφαγές.
1825: 3 ελληνικά πλοία υπό τον Σπετσιώτη Γ.Ανδρούτσο μεταφέρουν από την Μονεμβασία και αποβιβάζουν στο Κίσσαμο της Κρήτης εκστρατευτικό σώμα 2.400 ανδρών με σκοπό να ενισχυθεί η Επανάσταση στο νησί. Μέσα σε λίγες ώρες οι επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Γραμβούσας και απομακρύνουν από την περιοχή 2.000 Τούρκους του Μουσταφά μπέη.
1828: Υπογραφή συνθήκης μεταξύ του Άγγλου ναυάρχου Κόδριγκτον και του σουλτάνου της Αιγύπτου Μωχάμετ Αλή, με την οποία υποχρεώνεται ο τελευταίος να εκκενώσει την Πελοπόννησο από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
1956: Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στην Λευκωσία τους νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ιωάννη Πατάτσο, Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ. Οι 3 ήρωες βάδισαν περήφανα προς τον θάνατο.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Παναιτώλιο: "Τριχωνίδα 2008-Οι δρόμοι του νερού".

Οι πέντε παρατριχώνιοι δήμαρχοι, Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης, Παραβόλας Βασίλειος Καπέρδας, Θέρμου Θεόδωρος Πορφυρής, Μακρυνείας Βασίλειος Καρακώστας και Αρακύνθου Απόστολος Ντζάνης, που συγκροτούν την διαδημοτική επιτροπή συνεργασίας για την προστασία , την ανάδειξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας εστίασαν σε συνέντευξη Τύπου στους στόχους των εκδηλώσεων «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008 - ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕ­ΡΟΥ».
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 9 Αυγούστου και ολοκληρώνον­ται στις 9 Σεπτέμβρη με τη διοργάνωση του Rock Lake Festival που θα γίνει στα Αμπάρια Παναιτωλίου.
Το πλαίσιο της συνεργασίας ανέλυσε ο Δήμαρχος Θεστιέων Δημήτριος Τραπεζιώτης λέγοντας:
«Εκείνο το οποίο πρέπει να τονίσουμε και να επισημάνουμε είναι ότι η πρωτοβουλία μας θεμελιώνει και εγκαθιδρύει μια κουλτούρα συνεργασίας στην περιοχή μας, που την έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Η συνεργασία αυτή ουσιαστικά απαντά σε ένα χρόνιο αίτημα, που διατυπώνεται ολοένα και πιο έντονα, από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους μια έξοδος από τη απομόνωση και την υστέρηση στην οποία φαίνεται να είναι καταδικασμένη σήμερα η περιοχή μας, να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση με την ανάληψη δράσεων, πρωτοβουλιών και τη δημιουργία των απαιτούμενων υπο­δομών ούτως ώστε η περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας να καταστεί ανταγωνιστικότερη, ελκυστικότερη, να προσελκύσουμε επισκέπτες και να ενδυναμώσουμε την τοπική οικονομία.
Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την φυσική και πολιτιστι­κή μας κληρονομιά, την οποία όταν καταφέρουμε να τη συνδέσουμε με την τοπικότητα, την αυθεντικότητα, την ποιότητα, τον τοπικό πολιτισμό και την παράδοση μας μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης.
Η λίμνη Τριχωνίδα παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας με τεράστια βιολογική, οικολογική και αισθητι­κή αξία και γι' αυτό άλλωστε έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000, παραμένει άγνωστη, αναξιοποίητη και απομονωμένη.
Αν τώρα σε αυτό προσθέσουμε την αμη­χανία, τον οικονομικό προβληματισμό και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της περιοχής με την κατάρρευση του βασικού παραγωγικού τομέα του κα­πνού, που εξασφάλιζε ένα σταθερό εισό­δημα και τις αρνητικές και ορατές πλέον συνέπειες της εφαρμογής της Νέας Κοι­νής Αγροτικής πολιτικής, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι τεράστιο.
Αυτοί ήταν οι λόγοι που μας έκαναν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε από κοινού και συντονι­σμένα να δώσουμε διέξοδο στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουμε το "αναπτυξιακό έλλειμμα" της περιοχής μας, το οποίο δε θα πρέπει πάντοτε να καταγράφεται και να αξιολογείται ως μειονέκτημα διότι όπως ξέρετε σε περιοχές όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι έντονοι και γοργοί σώζεται τουλάχιστον η φυσικότητα, η αυθεντικότητα και η ποιότητα του τοπίου και του περιβάλλοντος που είναι ζητούμενο σήμερα και υπ' αυτή την έννοια μπορεί να είναι και πλεονέκτημα.
Επιλέξαμε το χώρο του πολιτισμού και του περιβάλλοντος γιατί κρίναμε ότι είναι ο πλέον πρόσφορος χώρος για να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργατική προ­σπάθεια και οργανώσαμε ένα σύνολο από πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις οι οποίες μπορούν να συνιστούν μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών στην περιοχή μας, μια πολιτιστι­κή πρόταση μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου».

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 08 Αυγούστου.

1570: Οι Βενετοί ναύαρχοι Βενιές και Κουφίνι καταλαμβάνουν την Πάρο.
1760: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Τριαντάφυλλο από την Ζαγορά.
1823: Μάχη στο Κεφαλόβρυσο στην οποία πέφτει ηρωικά ο Μάρκος Μπότσαρης. Τα τελευταία λόγια του ήταν: "Αδέλφια εγώ έκαμα το χρέος μου και πεθαίνω ευχαριστημένος. Μείνετε πιστοί στην πατρίδα και πιστοί δούλοι του Θεού. Αφήστε με και τρεχάτε να τελειώσετε εκείνα που εγώ άρχισα".
1896: Η Ελληνική κυβέρνηση στέλνει εθελοντικά σώματα στην Κρήτη για να ενισχύσει τον επαναστατικό αγώνα.
1943: Συνέρχεται το συνέδριο της Μεμόραχης στο οποίο παίρνουν μέρος 84 αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου και αποφασίζεται ομοφώνως η συγκρότηση αντιστασιακής οργάνωσης με απώτερο σκοπό την Ένωση με την Ελλάδα.
1964: Η Τουρκία εξαπολύει ανηλεή αεροπορικό βομβαρδισμό κατά των χωριών της βορειοδυτικής Κύπρου σε αντίποινα για την επιχείρηση της Εθνικής Φρουράς στην Μανσούρα.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Αλεξάντερ Σολζενίτσιν : Εις μνήμην....

Ο εκλιπών νομπελίστας συγγραφεύς και αγωνιστής της ελευθερίας Αλεξάντερ Σολζενίτσιν ήταν αγαπημένος της Δύσεως κάποτε, αλλά πλέον... «ντεμοντέ».
Οι προοδευτικοφιλελεύθεροι είχαν βλέπετε από καιρό αντιληφθεί ότι ο μεγάλος αυτός αγωνιστής της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν ήταν αντικομμουνιστής από... χόμπυ και δυτικολαγνεία, αλλά πραγματικά ελεύθερος, ενώ είχε και δύο μεγάλα «ελαττώματα», ήταν, και παρέμεινε, χριστιανός και θερμός πατριώτης.
Ιδιότητες οι οποίες επί «υπαρκτού σοσιαλισμού» μπορεί να του συγχωρούνταν από την Δύση, αλλά σήμερα όχι. Ποιό «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» λοιπόν...
Αυτά για τους δυτικούς μας "φίλους". Το ΚΚΕ και το επίσημο οργανό του δακρύζουν ξετσίπωτα -σήμερα- προφανώς για τα κεφάλαια της οικονομικής βοήθειας που έχασαν και τον "καταριούνται" για την πτώση του "σοσιαλισμού". Οι σοβιετόπληκτοι, τα ορφανά του Στάλιν, ξεσπαθώνουν κατηγορώντας τον για το "αμάρτημα" του... αντικομμουνισμού(φοβερή επινόηση αυτή) Μας άφησε στα 89 ο Σολζενίτσιν. Πρόλαβε. Αν ζούσε λίγο ακόμη, μέχρι και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος θα τον δίκαζαν.....

"Από τα σοβιετικά στρατόπεδα στις ρωσικές τιμές.

Ο θάνατος του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (βραβείο Νόμπελ 1970) από καρδιακή προσβολή, ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε ηλικία 89 ετών, επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιο σκοτεινές σελίδες της Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Ο συγγραφέας, που κατέγραψε από πρώτο χέρι και γνωστοποίησε σε όλο τον κόσμο την κτηνωδία των σοβιετικών γκουλάγκ και της σταλινικής τρομοκρατίας, πέθανε στην ντάτσα του κοντά στη Μόσχα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στο Μοναστήρι του Ντονσκόι, ενώ θα ταφεί σε μέρος που είχε ο ίδιος επιλέξει στο κοιμητήριο Ντοσκόγε.
Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε από τον γιο του Γερμολάι, ενώ η σύντροφος της ζωής του, Νατάλια, αρκέστηκε να πει:
«Ο σύζυγος μου, που υπέφερε μαζί με εκατομμύρια Ρώσους πολίτες στα σοβιετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, πέθανε όπως ακριβώς επιθυμούσε. Καλοκαίρι στο σπίτι του. Θα έλεγα ότι ο Αλεξάντερ Ισάγεβιτς έζησε μια δύσκολη αλλά ευτυχισμένη ζωή».
Κορυφαίο έργο του Σολζενίτσιν θεωρείται το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» (εκδ. «Πάπυρος»). Πρόκειται για το χρονικό των στρατοπέδων συγκέντρωσης, μια απέραντη τοιχογραφία των φυλακών και στρατοπέδων της Σοβιετικής Ενωσης από το 1918 μέχρι και το 1956, επικεντρωμένο στην περίοδο της σταλινικής κυριαρχίας.
Δεν αρκέστηκε στην προσωπική του εμπειρία. Κατάφερε να συγκεντρώσει τις μαρτυρίες 227 πρώην κρατουμένων για να συνθέσει ένα επικό έργο, μνημείο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπου η περιγραφή της αβάσταχτης σκληρότητας των στρατοπέδων συνδυάζεται με σκοτεινό χιούμορ, ενώ τα αυτοβιογραφικά κεφάλαια εναλλάσσονται με ιστορικά γεγονότα για να σκιαγραφήσουν την τραγική μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το βιβλίο μοιραία αποτέλεσε όπλο της Δύσης στην ιδεολογική της αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ένωση στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ εντός των σοβιετικών συνόρων χαρακτηριζόταν ως έργο «φτηνής αντικομουνιστικής προπαγάνδας».
Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν γεννήθηκε στις 11 Δεκέμβρη του 1918 στο Κισλοβόντσκ του Καυκάσου. Σπούδασε μαθηματικά, ρωσική λογοτεχνία, φιλοσοφία και Ιστορία στα Πανεπιστήμια Ρόστοφ και Μόσχας.Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχτηκε ως αξιωματικός Πυροβολικού στον Κόκκινο Στρατό, πολέμησε και παρασημοφορήθηκε.
Τον Φεβρουάριο του 1945 στην Ανατολική Πρωσία, η στρατιωτική μυστική υπηρεσία συνέλαβε τον λογαχό Σολζενίτσιν, επειδή στην αλληλογραφία του από το γερμανικό μέτωπο κακολογούσε τον Ιωσήφ Στάλιν -σε γράμμα προς τον φίλο του Ν. Ντ. Ουτκέβιτς κατέκρινε τους χειρισμούς του στον πόλεμο και τον αποκάλεσε «μουστακαλή», «εξουσιαστή» και «αφεντικό».
Ο Σολζενίτσιν κατηγορήθηκε για αντισοβιετική προπαγάνδα και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδο, προτού εξοριστεί στο Καζακστάν.Το 1953, ενώ βρισκόταν εκεί εξόριστος, οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο στο στομάχι. Όταν πλησίαζε στον θάνατο εστάλη σε νοσοκομείο της Τασκένδης για θεραπεία.
Η περιπέτεια της υγείας του μεταφέρθηκε στο βιβλίο του «Πτέρυγα καρκινοπαθών». Στην πρώτη δεκαετία της εξορίας του απαρνήθηκε τον μαρξισμό και ανέπτυξε τις φιλοσοφικές και ορθόδοξες θρησκευτικές απόψεις, που κυριάρχησαν στην υπόλοιπη ζωή του.
Στην εξορία έγραψε και τη νουβέλα «Μια μέρα στη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς», βιβλίο που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, μια ωμή ρεαλιστική αφήγηση για τον τρόπο λειτουργίας των σοβιετικών στρατοπέδων εργασίας. Το βιβλίο, φυσικά, απαγορεύτηκε. Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1962 όταν τη διακυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης είχε αναλάβει ο Νικίτα Χρουστσόφ.
Το κυνήγι του Σολζενίτσιν συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση μετά την απομάκρυνση του Χρουστσόφ. Τα βιβλία του αφανίστηκαν, ενώ το 1965 η ΚGΒ κατάσχεσε αρκετά χειρόγραφα του. Ανάμεσα τους βρισκόταν και ο συγκλονιστικός «Πρώτος Κύκλος», μυθιστόρημα που περικλείει μέσα σε τρεις μέρες δράσης όλο τον σταλινικό παραλογισμό.
Παρά τις συνεχείς διώξεις, ο συγγραφέας, κορυφαίος εκπρόσωπος του σύγχρονου ρεαλισμού (πολλοί τον συγκρίνουν με τους γίγαντες της ρωσικής λογοτεχνίας Τολστόι, Ντοστογέφσκι, Τσέχοφ), δεν έχασε το κουράγιο του. Αντιθέτως, ξεκίνησε να γράφει με μεγαλύτερη ορμή το πιο ανατρεπτικό από τα έργα του, το επικό «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».
Η διάκριση με το Νόμπελ, το 1970, αναστάτωσε τη ζωή του και προδιέγραψε τη φυγή του από τη Σοβιετική Ένωση. Ο σοβιετικός Τύπος υποδέχτηκε το βραβείο ως ενορχηστρωμένη αντισοβιετική προπαγάνδα. Ο Σολζενίτσιν δεν πήγε στη Στοκχόλμη για να το παραλάβει, επειδή φοβόταν ότι δεν θα του επιτρεπόταν η επιστροφή στη Σοβιετική Ένωση.
Η εναλλακτική πρόταση να το παραλάβει σε ειδική τελετή στη σουηδική πρεσβεία στη Μόσχα απορρίφθηκε. Η σουηδική κυβέρνηση δεν ήθελε να καταστρέψει τις σχέσεις της με την τότε υπερδύναμη.Τελικά παρέλαβε το Νόμπελ τέσσερα χρόνια μετά, ενώ βρισκόταν εξόριστος στη Δύση. Διότι, όταν τον Φεβρουάριο του '74 οι Αρχές τον συνέλαβαν, του ανακοίνωσαν ότι δεν έχει πια τη σοβιετική υπηκοότητα και του έδειξαν τον δρόμο της εξόδου από τη χώρα.
Έζησε πολλά χρόνια στο Βέρμοντ των ΗΠΑ με τη δεύτερη σύζυγο του και τους τρεις γιους του, όπου και ολοκλήρωσε το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».
Στη Ρωσία επέστρεψε οριστικά στις 27 Μαΐου του 1994. Κατευθύνθηκε αμέσως στη Σιβηρία. Έσκυψε να αγγίξει το χώμα, σαν ύστατη πράξη σεβασμού στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων. Τους επόμενους δύο μήνες ταξίδεψε ασταμάτητα για να δει τη χώρα που είχε αφήσει πίσω του μια εικοσαετία.

Χριστιανός και ηθικολόγος.

Υπήρξε δημιουργικός μέχρι το τέλος της ζωής του και με κάθε ευκαιρία έκανε δηλώσεις για την πολιτική πραγματικότητα.
Το 2003 με την έκδοση του δίτομου έργου του «200 χρόνια μαζί» (1795-1995) ανακίνησε το «εβραϊκό ζήτημα» στη Ρωσία προκαλώντας πολεμικές και την κατηγορία του αντισημίτη. Είχε επίσης χαρακτηρίσει τη διακυβέρνηση του Γκορμπατσόφ «αφελή και ανεύθυνη», ενώ επίρριπτε ευθύνες στον Γέλτσιν για την κατάρρευση της Ρωσίας.
Επικριτικός ήταν και απέναντι στη Δύση και ειδικότερα στο ΝΑΤΟ που προσπαθούσε, σύμφωνα με την άποψη του, να ελέγξει και να υποτάξει τη Ρωσία.
Η άποψη του για τη Ρωσία μετά την κομμουνισμό δεν ήταν αισιόδοξη.
«Ποτέ δεν αμφέβαλα ότι ο κομμουνισμός ήταν καταδικασμένος να καταρρεύσει αλλά πάντα φοβόμουν με ποιο τρόπο και ποιο τίμημα η Ρωσία θα έβγαινε από αυτήν την περιπέτεια. Η Ρωσία πορεύεται περιπλανώμενη αναζητώντας τον εαυτό της».
Μέσα στα χρόνια οι δεσμοί του με το χριστιανισμό γίνονταν στενότεροι «Για μένα η πίστη είναι το θεμέλιο και το στήριγμα της ζωής», έλεγε σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ενώ συνήθιζε να εκφράζει αιρετικές απόψεις για την παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού.
«Ήρθε η στιγμή στη Δύση να προασπίσουμε όχι τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο τις ανθρώπινες υποχρεώσεις. Έχουμε εκχωρήσει στην ολέθρια και ανεύθυνη ελευθερία απεριόριστο χώρο. Η κοινωνία μοιάζει να έχει ελάχιστες άμυνες απέναντι στην άβυσσο της ανθρώπινης παρακμής, όπως είναι για παράδειγμα η κατάχρηση της ελευθερίας, η ηθική βία απέναντι στους νέους ανθρώπους με κινηματογραφικές ταινίες γεμάτες πορνογραφικές εικόνες, έγκλημα και τρόμο».

Ολυμπιακός Παναιτωλίου: Κλήρωση κυπέλλου ερασιτεχνών

Στα γραφεία της ΕΠΣΑ έγινε η κλήρωση των αγώνων κυπέλλου ερασιτεχνών, την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008, που έφερε τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ στον 3ο όμιλο, αντιμέτωπο με την ομάδα του Κεραυνού Ποταμούλας.
Αναλυτικά η κλήρωση του 3ου ομίλου.

3ος ΟΜΙΛΟΣ
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΜΥΡΤΙΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥΛΑΣΑΙΑΣ 2004 ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ
ΘΥΕΛΛΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΑΕΚ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
ΑΕ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ
ΠΑΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΑΟ ΣΚΟΥΤΕΡΑΣ

Χωρίς αγώνα προκρίνεται το σωματείο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ.

η κλήρωση των άλλων δύο ομίλων:
1ος ΟΜΙΛΟΣ
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΝΑΥΠ. ΑΣΤΕΡΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΑΟΚ ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ
ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ - ΑΧΕΛΩΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΑΟ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΑΕ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
ΠΑΟ ΚΑΤΟΧΗΣ - ΑΛΙΚΥΡΝΑΪΚΟΣ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ

Χωρίς αγώνα προκρίνεται το σωματείο ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

2ος ΟΜΙΛΟΣ
ΔΟΞΑ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΓΑΒΑΛΟΥΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΙΑΣ
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥΣ
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΑΕ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΚΟΣ
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΝΕΟΣ ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ - ΑΟ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ

Χωρίς αγώνα προκρίνεται το σωματείο ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ

Ολυμπιακός Παναιτωλίου: Κλήρωση πρωταθλήματος 2008-09

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ - ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ - ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ
ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΣΣ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ
ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΡΟΧΩΡΙΟΥ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ


8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ - ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ
ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ - ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ

12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ
ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ
ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η δράση των βουλευτών του Νομού.

Που πήγε το μυαλό σας. Για κοινοβουλευτική δράση μιλάμε. (Θα μπορούσαμε να το λέμε και η δράση των βουλευτών μας όταν το κόμμα τους δεν είναι κυβέρνηση). Προσέξτε τα στοιχεία, ελάχιστη η δραστηριότητα των ΝεοΔημοκρατών βουλευτών-κυβερνητικοί βλέπετε- τακτική η αντίστοιχη των βουλευτών του Πα.Σο.Κ. Τι κάνει η αντιπολίτευση ....
Σύμφωνα λοιπον με το περιοδικό Βουλή & Ευρωβουλή οι 8 βουλευτές του νομού μας παρουσίασαν από τον Οκτώβριο 2007 μέχρι τον Μάϊο 2008 την εξής δράση:
Μαγγίνας Βασίλειος: 7 ομιλίες, 0 ερωτήσεις, 9 ομιλίες και παρεμβάσεις σε επιτροπές
Σαλμάς Μάριος: 3 ομιλίες, 1 ερωτήσεις, 8 ομιλίες και παρεμβάσεις σε επιτροπές
Λιβανός Σπήλιος: 7 ομιλίες, 12 ερωτήσεις, 7 ομιλίες και παρεμβάσεις σε επιτροπές
Σταμάτης Δημήτριος: 3 ομιλίες, 1 ερωτήσεις, 4 ομιλίες και παρεμβάσεις σε επιτροπές
Μωραΐτης Θάνος: 10 ομιλίες, 134 ερωτήσεις, 3 ομιλίες και παρεμβάσεις σε επιτροπές
Βερελής Χρίστος: 14 ομιλίες, 88 ερωτήσεις, 24 ομιλίες και παρεμβάσεις σε επιτροπές
Γιαννακά Σοφία: 6 ομιλίες, 69 ερωτήσεις, 4 ομιλίες και παρεμβάσεις σε επιτροπές
Μωραΐτης Νικόλαος: 6 ομιλίες, 132 ερωτήσεις, 3 ομιλίες και παρεμβάσεις σε επιτροπές

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-07 Αυγούστου

626: Ο Ελληνικός στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αυτή αποδόθηκε στην "Υπερμάχο Θεοτόκο" στην οποία αφιερώθηκε ο "Ακάθιστος Ύμνος". Επικεφαλής των πολιορκουμένων ήταν ο πατριάρχης Σέργιος και ο πατρίκιος Βώνος.
1687: Οι Βενετοί υπό τον Μοροζίνι καταλαμβάνουν την Κόρινθο.
1789: Ο Λάμπρος Κατσώνης καταβυθίζει 3 τουρκικά πλοία στις Κυκλάδες.
1821: Μετά από πολιορκία του Νεοκάστρου και της Μεθώνης ο επίσκοπος Γρηγόριος, ο Πονηρόπουλος, ο Μαυρομιχάλης και άλλοι αρχηγοί υπογράφουν με τους Τούρκους συμφωνητικό παραδόσεως του Κάστρου.
1867: Το θρυλικό ατμόπλοιο "Αρκάδι" το οποίο μετέφερε ενισχύσεις από την ελεύθερη Ελλάδα στην Κρήτη βυθίζεται από τουρκικό πολεμικό. Νίκη των Κρητών επαναστατών κατά των Τούρκων στον Καβαλλαρά Μιραμπέλλου.
1908: Οι αρχηγοί των ανταρτικών σωμάτων Μακρής, Βολάνης, Καραβίτης και Τσίτσος με 140 Έλληνες αντάρτες, πριν να επιστρέψουν στην ελεύθερη Ελλάδα μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων, μπαίνουν θριαμβευτικά στο Μοναστήρι, όπου έγιναν δεκτοί με στρατιωτικές τιμές από τις τουρκικές αρχές.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Προϋπολογισμός του Δήμου Θεστιέων

Στις 28 - 2 - 2007 ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, και μάλιστα σε ειδική συνεδρίαση με μοναδικό αυτό το θέμα , ο προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2007. Μεταξύ άλλων υπήρχαν πρόβλεψεις για........
" .....792.000 ευρώ για διανοίξεις - συντηρήσεις - ασφαλτοστρώσεις δημοτικών δρόμων και αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων στα Δ.Δ. του Δήμου Θεστιέων. ....
.....150.000 ευρώ για αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης από αμίαντο στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Θεστιέων.
.....849.131 ευρώ για την αποχέτευση λυμάτων του Δήμου Θεστιέων".
Επίσης στον προϋπολογισμό υπήρχε πρόβλεψη για έργα από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ Κ.Π.Σ.).
Ειδικότερα:
...."300.000 ευρώ για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από αμίαντο στο Δ.Δ. Παναιτωλίου,
.... 800.000 ευρώ για την διαμόρφωση περιβάλλοντος στις παρόχθιες - παραλίμνιες θέσεις Αμπάρια Δ.Δ. Παναιτωλίου,
.....100.000 ευρώ για την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου στο Δήμο Θεστιέων".

Καλοπροαίρετα ρωτάμε, σήμερα όσα αφορούν το Δ.Δ. Παναιτωλίου, σε ποιό στάδιο βρίσκονται Δήμαρχε; Μπορείς να απαντήσεις;

Παναιτώλιο: Τιμή στην Κων/λα Σχισμένου-Λειβαδίτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεστιέων εκδήλωση προς τιμή τριών συμπολιτών πνευματικών δημιουργών, συγγραφέων πατριδοτοπικών συγγραμμάτων της περιοχής Θεστιέων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις προσφωνήσεις του προέδρου της Εταιρείας κ. Φουντούλη και του δημάρχου Θεστιέων κ. Τραπεζιώτη.
Τους δημιουργούς και τα έργα τους, παρουσίασαν:
το βιβλίο του Αβωρανίτη κ. Βαγγέλη Βλάχου: "Στα χνάρια μιας πορείας", ο Φιλόλογος καθηγητής κ. Αθανάσιος Σαρδέλης,
το βιβλίο του Καινουργιώτη κ. Φώτη Παπασαλούρου: "Ο Βλοχός μας", ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας,
το ανέκδοτο έργο της Παναιτωλιώτισσας κ. Κων/λας Σχισμένου -Λειβαδίτη, ο δάσκαλος κ. Βαλμάς Ευάγγελος.
Το συντονισμό και την παρουσίαση των εισηγητών και των συγγραφέων έκανε ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ Κατσιμπίνης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικών αναμνηστικών πλακετών στους συγγραφείς - δημιουργούς.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 06 Αυγούστου.

1185: Ο νορμανδικός στρατός φθάνει στην Θεσσαλονίκη και αρχίζει την πολιορκία της.
1628: Οι Τούρκοι θανατώνουν στην Θεσσαλονίκη τον νεομάρτυρα Αββακούμ.
1684: Παραδίδεται η Λευκάδα από τον Τούρκο διοικητή Μπεκήρ αγά στον Ενετό Δελλαδέτσιμα.
1803: Αποτυχημένη πολιορκία του Γυθείου από τους Τούρκους.
1826: Ο Καραϊσκάκης, ο Φαβιέρος και ο Κριεζιώτης αποκρούουν σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων στο Χαϊδάρι. Οι Έλληνες αντεπιτίθονται και καταδιώκουν τους Τούρκους στην πεδιάδα της Αττικής. Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς, δύο σημαίες και μεγάλες ποσότητες από πολεμοφόδια. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 30 νεκροί και πολλοί τραυματίες.
1921: Αρχίζει η διάβαση του νοτίου κλάδου του Σαγγάριου ποταμού από το 1ο και 3ο σώμα στρατού. Μετά την διάβαση του Σαγγάριου ο Ελληνικός στρατός διασχίζει την Αλμυρά Έρημο, μέσα στην οποία οι άνδρες και τα ζώα δοκιμάζονται σκληρά από τον μεγάλο καύσωνα της άνυδρης, άδενδρης και αμμοσκεπούς αυτής περιοχής.
1964: Η Κυπριακή κυβέρνηση αναλαμβάνει με την Εθνική Φρουρά την προληπτική εκκαθάριση του τουρκικού προγεφυρώματος Μανσούρας.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Παναιτώλιο: Ένταση στα "Αμπάρια"


Με ένταση και αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν οι κατεδαφίσεις στην Τριχωνίδα. Συνεχίσθηκε χθες το πρωί ο καθαρισμός του αιγιαλού και της παραλίας στα Αμπά­ρια Παναιτωλίου από κάθε είδος κατα­σκευές και περιφράξεις που εμπόδιζαν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Αυτή τη φο­ρά όμως υπήρξαν αντιδράσεις...
Αναμενόμενες, αφού την πρώτη ημέρα εφαρμογής των τελεσίδικων αποφάσεων οι μπουλντόζες κινήθηκαν σε αποθήκη, ο «ιδιοκτήτης» της οποίας αναγνώρισε την καταπάτηση και συναίνεσε στην κατεδάφιση. Χθες όμως, οι «θιγόμενοι» δεν ήταν το ίδιο συναινετικοί. Έτσι προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση και απειλήθηκαν επει­σόδια, τα πνεύματα όμως ηρέμησαν γρήγορα, αφού οι εκπρόσωποι του δήμου εξήγησαν στους πολίτες που είχαν καταλάβει το χώρο ότι οι αποφάσεις έχουν τελεσιδικήσει και πως δεν πρόκειται να αλλάξουν. Το έργο έτσι συνεχίστηκε κανονικά και, σε ότι αφορά την περιοχή "Αμπάρια", ολοκληρώνεται εντός των ημε­ρών (μένει να απομακρυνθούν κάποιες περιφράξεις και ορισμένα πρόχειρα παραπήγματα).
Η διαχείριση της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, ύστε­ρα απ' τον καθορισμό του αιγιαλού και της παραλίας, ανήκει πλέον στο Δήμο Θεστιεων, ο οποίος πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις ανάδειξης της εν λόγω περιοχής.
Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο σ' αυτό το σημείο και σίγουρα όχι μόνο στα όρια του Δήμου Θεστιεων.
Οι καταπατήσεις περιμετρικά της λίμνης είναι καθεστώς και σε πολλές περιπτώσεις, οι παρανομίες εξόφθαλμες...
Φ.ΜΠ

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-05 Αυγούστου.

1624: Οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις υπό τον Μπερτόλντο ντ' Εστέ εξορμούν από το Ναύπλιο και ανακαταλαμβάνουν με ευκολία το Άργος και το φρούριο του (Λάρισα), ενώ ο βενετικός στόλος αγκυροβολεί στις Κεχριές.
1824: Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Γ.Σαχτούρη καταναυμαχεί τον Τουρκικό στο στενό της Μυκάλης μεταξύ Σάμου και Μικράς Ασίας. Ο Κανάρης πυρπολεί μία τουρκική φρεγάτα, ο Βατικιώτης ανατινάζει ένα βρίκι και οι πυρπολητές Ραφαλιάς και Λέκας Ματρόζος πυρπολούν ένα πολεμικό πλοίο. Ο Καπουδάν πασάς βλέποντας την καταστροφή του στόλου του αποχωρεί και έτσι ματαιώνεται η απόβαση στην Σάμο.
1909: Η κυβέρνηση διαλύει την "Πανελλήνια Οργάνωση" για να δημιουργηθεί κλίμα ύφεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η οργάνωση συνέχιζε τον Μακεδονικό αγώνα με ειρηνικά μέσα μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων.
1917: Πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα καταστρέφει μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-04 Αυγούστου.

1822: Ο Χασάν πασάς καταλαμβάνει και καταστρέφει τους Λάκκους και το Θέρισο στην Κρήτη μετά από γενναία αντίσταση των ολιγάριθμων Ελλήνων υπερασπιστών.
1826: Έλληνες επαναναστάτες υπό τους Π.Ζαφειρόπουλο και Σ.Σταϊκόπουλο μαζί με σώμα Επτανησίων αποκρούουν επίθεση δυνάμεων του Ιμπραήμ.
1865: Με βασιλικό διάταγμα καθιερώνεται ως Ελληνικός εθνικός ύμνος ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν", που γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό και μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Χαλκιόπουλο (Μάντζαρο).
1936: Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς με την σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου Β' παραμερίζει την Βουλή από την διακυβέρνηση της χώρας.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-03 Αυγούστου.

1582: Οι Μανιάτες ζητούν την βοήθεια του Πάπα της Ρώμης για να διώξουν τους Τούρκους.
1770: Ο Λάμπρος Κατσώνης πλήττει τον τουρκικό στόλο έξω από την Ύδρα.
1824: 600 Τούρκοι ιππείς υπό τον Ομέρ πασά, αφού ξεκίνησαν από το στρατόπεδο του Καπανδριτίου, ενεργούν έφοδο εναντίον της Αθήνας. Η μάχη λήγει με νίκη των Ελλήνων και οι Τούρκοι αποσύρονται στην Εύβοια με σοβαρές απώλειες.
1826: 5.000 Τούρκοι υπό τον Κιουταχή επιτίθονται εναντίον της Αθήνας, την οποία υπερασπίζουν 800 Έλληνες. Μετά από σφοδρή μάχη, οι Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα και οι υπερασπιστές της αναγκάζονται να συμπτυχθούν στην Ακρόπολη.

Ολυμπιακός Παναιτωλίου: Συνεχίζει τις μεταγγραφές

Στον Ολυμπιακό Παναιτωλίου θα συνεχίσει την αγωνιστική δράση ο Παρασκευάς Σαμψώνας ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής στο χώρο

της μεσαίας γραμμής, με σημαντική καριέρα στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Ένας ακόμη παίχτης που εντάχθη­κε στο ρόστερ του Παναιτωλίου είναι ο Νίκος Μακρυπούλιας από την Σκουτερά.
Από κει και πέρα οι «ερυθρόλευκοι» είναι σε αναζήτηση επιθετικού και υπάρχουν πολλές και καλές πε­ριπτώσεις γι' αυτή τη θέση.

Περιμένουν ωστόσο ποιος ή ποιοι από αυτούς θα είναι ελεύθεροι στη συνέχεια ώστε να υπονράψουν δελτίο στο Παναιτώλιο.
Υπάρχει η σκέψη και για τη θέση του τερματοφύλακα, χωρίς όμως να «καίγονται» τόσο πολύ στο Παναιτώλιο για πορτιέρο.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-02 Αυγούστου.

338 πΧ: Ο βασιλεύς Φίλιππος, επικεφαλής της μακεδονικής φάλαγγας, συντρίβει Αθηναίους και Θηβαίους στην πεδιάδα της Χαιρώνειας. Στην μάχη διακρίθηκε ιδιαίτερα ο 18χρονος υιός του Αλεξάνδρος ως διοικητής του ιππικού. Ο Φίλιππος σεβάστηκε την δόξα και της ιστορία της ηττημένης Αθήνας και δεν της συμπεριφέρθηκε ως κατακτητής, αλλά αντιθέτως εγγυήθηκε την πολιτική αυτονομία της.

Παναιτώλιο: Κατεδαφίσεις στη Λίμνη Τριχωνίδα




Οι καταπατήσεις στις λίμνες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι καθεστώς. Ο δήμαρχος Δημήτρης Τραπεζιώτης, εντόπισε το θέμα εγκαίρως. Κί­νησε λοιπόν τις διαδικασίες για την οριοθέ­τηση του αιγιαλού και της παραλίας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και έχει πλέον ξεκαθαριστεί τι είναι ιδιωτικό και τι όχι. Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις αποβολής, ο Δήμος Θεστιέων και η Κτηματική Υπηρεσία ξεκίνησαν τις κατεδαφίσεις...
Η αρχή έγινε με παράνομη αποθήκη στην περιοχή των Αμπαριών, μεταξύ Παναιτωλίου και Καινούριου. Ο «ιδιοκτήτης» του εν λό­γω κτίσματος αναγνώρισε το δίκαιον της πράξης της Κτηματικής και του Δή­μου και συναίνεσε με την κατεδάφιση.
Δεν ισχύει όμως τα ίδιο και με τους υ­πόλοιπους πέντε, οι εγκαταστάσεις των οποίων (στάνες, περιφράξεις, διάφορες κατασκευές) πρόκειται σήμερα να ξη­λωθούν. Οι αποφάσεις πάντως είναι αμετάκλητες και το έργο του «καθαρισμού» της παραλίμνιας ζώνης στα Αμπάρια θα ολοκληρωθεί κανονικά.
Να σημειωθεί ότι «με την οριοθέτη­ση της ζώνης του αιγιαλού, ο Δήμος Θεστιέων ανέλαβε τη διαχείριση της, με στόχο την ορθολογική διαχείριση και την απόδοση της σ' αυτούς που πραγματικά ανήκει, στο σύνολο των πολιτών δηλαδή».
Αυτό δηλώνει ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η όλη προσπάθεια ξε­κίνησε τεσσεράμισι χρόνια πριν και ήταν επίπονη.
ΦΩΤΗΣ ΜΠΕΡΙΚΟΣ

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 01 Αυγούστου.

1571: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν από τους Βενετούς μετά από πολιορκία την Αμμόχωστο.
1821: Εκδίδεται στην Καλαμάτα η πρώτη εφημερίδα των Ελλήνων επαναστατών με τίτλο "Σάλπιγξ Ελληνική". Στην Οδησσό ιδρύεται η "Γραικική Εταιρεία".
1859: Θεμελιούται η Ακαδημία Αθηνών.
1921: Αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς τον Σαγγάριο ποταμό.

Mια νταλίκα δίπλωσε και χάθηκε ο δρόμος!!!

Τρανά αναδείχθηκε η επικινδυνότητα της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων με την ανατροπή του βυτιοφόρου, αλλά και η δυστοκία του κρατικού μηχανισμού, αφού απαιτήθηκαν περισσότερες από 14 ώρες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Η ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες οδηγοί αυτοκινήτων ήταν πρωτόγνωρη, εξαιτίας της απουσίας στοιχειώδους ενημέρωσης τους.
Πυροσβέστες στο ύψος του κόμβου για τη Γέφυρα στο Αντίρριο ήταν αυτοί που ενημέρωναν "ότι η εθνική οδός είναι κλειστή".
Φυσικά η ενημέρωση των οδηγών που κινούταν είτε προς Αιτωλοακαρνανία, είτε αντίστροφα ήταν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα τα οχήματα να είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένα.
 
ΕπιστροφήTop