Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Σαν σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-28 Αυγούστου.

1826: 2.000 Μανιάτες νικούν τους Τουρκο-Αιγυπτίους υπό τον Ιμπραήμ στον Πολυτσάραβο της Μάνης. Ο Ιμπραήμ εγκαταλείπει στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς, ενώ οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 9 νεκροί. Η Μάνη μένει ελεύθερη.
1829: Η Υψηλή Πύλη αποδέχεται την συνθήκη Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος.
1904: Ο ανθυπολοχαγός πυροβολικού Παύλος Μελάς ορίζεται από το Μακεδονικό Κομιτάτο αρχηγός όλων των ανταρτικών σωμάτων στην Δυτική Μακεδονία και μαζί με 30 Μακεδόνες, Κρήτες και Μανιάτες διέρχεται την νύκτα την ελληνο-τουρκική μεθόριο κοντά στην μονή Μερίτσας στην Καλαμπάκα για να αρχίσει τον αγώνα κατά της βουλγαρικής τρομοκρατίας.
1921: Ξεσπάει επίθεση της 1ης τουρκικής ομάδας μεραρχιών κατά των θέσεων του Α' Σώματος Στρατού. Τα ελληνικά τμήματα προτάσσουν σθεναρή άμυνα που υποχρεώνει τους Τούρκους σε σύμπτυξη που καταλήγει τελικά σε φυγή.
1922: Στην Σμύρνη αρχίζει από το πρωί η οργανωμένη καταστροφή, λεηλασία και σφαγή στην αρμενική συνοικία. Φθάνει στην πόλη ο Μουσταφά Κεμάλ και διορίζεται ο Νουρεντίν στρατιωτικός διοικητής. Ο καλός ποιμένας της Σμύρνης, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, κατακρεουργείται από τον τουρκικό όχλο, στον οποίο παραδίδεται για να "δικαστεί" από τον Νουρεντίν. Ο Σοβιετικός διπλωμάτης Αράλωφ αποστέλλει στην Άγκυρα θερμή συγχαρητήρια επιστολή για την επιτυχία των τουρκικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop