Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-14 Αυγούστου

1826: 2.000 Έλληνες υπό τους Νικηταρά, Πλαπούτα και Γενναίο Κολοκοτρώνη επιτίθεται εναντίον του στρατοπέδου των Αιγυπτίων στον Βασαρά Λακωνίας, όπου ήταν αιχμάλωτοι 300 Έλληνες. Οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή με σημαντικές απώλειες.
1921: Καταλαμβάνεται μετά από σκληρούς αγώνες η πρώτη αμυντική γραμμή των Τούρκων στην τοποθεσία Σαγγαρίου. Το Γ' Σώμα Στρατού καταλαμβάνει την τοποθεσία Σαπάντζας, το Α' Σώμα Στρατού την τοποθεσία Ταμπούρ Ογλού και το Β' Σώμα Στρατού την περιοχή Καλέ Γκρότο.
1922: Η κατάληψη από τους Τούρκους ζωτικών σημείων της αμυντικής τοποθεσίας δυτικώς του Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ), η αποτυχία αποτελεσματικής επεμβάσεως της Ελληνικής εφεδρείας, η αδυναμία συμμετοχής του πυροβολικού για υποστήριξη του αμυντικού αγώνα λόγω του εδάφους και η βαθειά εισχώρηση της τουρκικής μεραρχίας ιππικού στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας, υποχρεώνουν την Στρατιά Μικράς Ασίας να αρχίσει γενική σύμπτυξη. Στην ταχεία κατάρρευση του Μετώπου συνετέλεσαν ακόμα το χαμηλό ηθικό των ανδρών από την μακρά απραξία τους και η επίδραση του επάρατου εσωτερικού διχασμού.
1974: Η Τουρκία διατάσσει την προέλαση των στρατευμάτων της στην Κύπρο και καταλαμβάνει το 36.3% του νησιού. Οι Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές, λεηλασίες και βιασμούς σε ευρεία κλίμακα, δημιουργώντας 200.000 πρόσφυγες.
1996: Φονεύεται στην Δερύνεια ο Σολωμός Σολωμού, ενώ προσπαθεί να κατεβάσει από τον ιστό την τουρκική σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop