Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-10 Αυγούστου.

1821: Πολυάριθμη τουρκική στρατιά υπό τον Κεχαγιάμπεη υφίσταται μεγάλη πανωλεθρία στην γράνα (οχυρωματική τάφρο) που είχε ανοιχτεί με διαταγή του Κολοκοτρώνη για να ανακόψει τον δρόμο Τριπόλεως-Καλαβρύτων. Η νίκη αυτή των Ελλήνων έκρινε την τύχη της Τριπόλεως.
1822: 3.000 Τούρκοι υπό τον Κιουταχή πασά συγκρούονται με ολιγάριθμους Έλληνες στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας στο χωριό Αετός του Ξηρομέρου. Μετά από εξάωρη μάχη ο Κιουταχής είχε μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό και αναγκάστηκε να υποχωρήσει προς το Λουτράκι.
1827: Ήττα των Ελλήνων στον Άγιο Βλάσιο Καλαβρύτων.1906: Πέφτουν ηρωικά στην Μπρέσνιτσα Καστοριάς οι μακεδονομάχοι Γ.Πατερός και Γ.Μαλισώρος.
1916: Οι ιταλικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Αυλώνα από τις 12 Δεκεμβρίου 1914, αρχίζουν να επεκτείνουν την κατοχή τους προς τα νότια και ανατολικά, απαιτώντας την εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό.
1921: Αρχίζει η επίθεση του Ελληνικού στρατού κατά της τοποθεσίας Σαγγάριου με κατάληψη της περιοχής νοτίως του ποταμού Γκεΐκ Κατρατζή, που χρησιμοποιείται ως βάση εξόρμησης της κύριας επίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop