Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Σαν σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-25 Αυγούστου.

1826: Ο Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντος, φθάνει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα, αλλά τραυματίζεται σοβαρότατα στην φρεγάτα "Ελλάς" από μία εντελώς τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του και λίγο αργότερα πεθαίνει μέσα στην γενική θλίψη όλων για το τραγικό συμβάν. Μόλις ο Κόχραν μαθαίνει ότι το τραύμα ήταν θανατηφόρο "ήρχισε να βηματίζη εις την καμπίνα του κλαίων ως παιδίον".
1898: Σφαγή 700 Ελλήνων και 15 Άγγλων στο Ηράκλειο της Κρήτης από τους Τούρκους.
1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει από το Παρίσι μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών. Με την συνθήκη πραγματοποιήθηκε προς στιγμή το όνειρο του λαού μας για την Ελλάδα των 5 θαλασσών και των 2 ηπείρων.
1921: Η Στρατιά Μικράς Ασίας, αφού δεν μπόρεσε να διασπάσει την τουρκική τοποθεσία του Σαγγαρίου και να προελάσει προς την Άγκυρα, μεταπίπτει σε κατάσταση άμυνας.
1922: Αρχίζει η μαζική έξοδος του Ελληνισμού της Σμύρνης, αλλά και των προσφύγων της ενδοχώρας που ακολουθούν την υποχωρητική κίνηση του Ελληνικού στρατού και έχουν ήδη συρρεύσει στην πόλη, προς την νησιωτική Ελλάδα. Ο λόρδος Curzon προτείνει την ανάληψη της προστασίας των μειονοτήτων στην Θράκη και την Ανατολή από την Κοινωνία των Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop