Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Παναιτώλιο: "Τριχωνίδα 2008-Οι δρόμοι του νερού".

Οι πέντε παρατριχώνιοι δήμαρχοι, Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης, Παραβόλας Βασίλειος Καπέρδας, Θέρμου Θεόδωρος Πορφυρής, Μακρυνείας Βασίλειος Καρακώστας και Αρακύνθου Απόστολος Ντζάνης, που συγκροτούν την διαδημοτική επιτροπή συνεργασίας για την προστασία , την ανάδειξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας εστίασαν σε συνέντευξη Τύπου στους στόχους των εκδηλώσεων «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008 - ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕ­ΡΟΥ».
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 9 Αυγούστου και ολοκληρώνον­ται στις 9 Σεπτέμβρη με τη διοργάνωση του Rock Lake Festival που θα γίνει στα Αμπάρια Παναιτωλίου.
Το πλαίσιο της συνεργασίας ανέλυσε ο Δήμαρχος Θεστιέων Δημήτριος Τραπεζιώτης λέγοντας:
«Εκείνο το οποίο πρέπει να τονίσουμε και να επισημάνουμε είναι ότι η πρωτοβουλία μας θεμελιώνει και εγκαθιδρύει μια κουλτούρα συνεργασίας στην περιοχή μας, που την έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Η συνεργασία αυτή ουσιαστικά απαντά σε ένα χρόνιο αίτημα, που διατυπώνεται ολοένα και πιο έντονα, από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους μια έξοδος από τη απομόνωση και την υστέρηση στην οποία φαίνεται να είναι καταδικασμένη σήμερα η περιοχή μας, να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση με την ανάληψη δράσεων, πρωτοβουλιών και τη δημιουργία των απαιτούμενων υπο­δομών ούτως ώστε η περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας να καταστεί ανταγωνιστικότερη, ελκυστικότερη, να προσελκύσουμε επισκέπτες και να ενδυναμώσουμε την τοπική οικονομία.
Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την φυσική και πολιτιστι­κή μας κληρονομιά, την οποία όταν καταφέρουμε να τη συνδέσουμε με την τοπικότητα, την αυθεντικότητα, την ποιότητα, τον τοπικό πολιτισμό και την παράδοση μας μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης.
Η λίμνη Τριχωνίδα παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας με τεράστια βιολογική, οικολογική και αισθητι­κή αξία και γι' αυτό άλλωστε έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000, παραμένει άγνωστη, αναξιοποίητη και απομονωμένη.
Αν τώρα σε αυτό προσθέσουμε την αμη­χανία, τον οικονομικό προβληματισμό και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της περιοχής με την κατάρρευση του βασικού παραγωγικού τομέα του κα­πνού, που εξασφάλιζε ένα σταθερό εισό­δημα και τις αρνητικές και ορατές πλέον συνέπειες της εφαρμογής της Νέας Κοι­νής Αγροτικής πολιτικής, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι τεράστιο.
Αυτοί ήταν οι λόγοι που μας έκαναν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε από κοινού και συντονι­σμένα να δώσουμε διέξοδο στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουμε το "αναπτυξιακό έλλειμμα" της περιοχής μας, το οποίο δε θα πρέπει πάντοτε να καταγράφεται και να αξιολογείται ως μειονέκτημα διότι όπως ξέρετε σε περιοχές όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι έντονοι και γοργοί σώζεται τουλάχιστον η φυσικότητα, η αυθεντικότητα και η ποιότητα του τοπίου και του περιβάλλοντος που είναι ζητούμενο σήμερα και υπ' αυτή την έννοια μπορεί να είναι και πλεονέκτημα.
Επιλέξαμε το χώρο του πολιτισμού και του περιβάλλοντος γιατί κρίναμε ότι είναι ο πλέον πρόσφορος χώρος για να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργατική προ­σπάθεια και οργανώσαμε ένα σύνολο από πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις οι οποίες μπορούν να συνιστούν μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών στην περιοχή μας, μια πολιτιστι­κή πρόταση μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop