Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-29 Αυγούστου.

1499: Μετά από μακρόχρονη πολιορκία της Ναυπακτου από ξηρά και θάλασσα από τους Τούρκους υπό τον Μουσταφά πασά, οι Βενετοί και οι Έλληνες πρόκριτοι πείθουν τον Βενετό διοικητή Ιωάννη Μόρο να παραδώσει υπό όρους την πόλη.
1686: Οι Βενετοί υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι νικούν τους Τούρκους υπό τον Μουσταφά πασά στο Ναύπλιο και κυριεύουν την πόλη.
1821: Ο Οσμάν πασάς εισβάλλει στα Σφακιά και καίει τον 'Ασκυφο.
1824: Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη καταναυμαχεί τον Τουρκο-Αιγυπτιακό υπό τον Ισμαήλ Γιβραλτάρ στο ακρωτήριο του Γέροντα.
1828: Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα από 16.000 άνδρες αποβιβάζεται στο Πεταλίδι, την Κορώνη και το Ναυαρίνο Μεσσηνίας με σκοπό να εξαναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Πελοπόννησο.
1912: Η Ελληνική αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλ.Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου έπεσε στον Κορινθιακό κόλπο.
1921: Η Στρατιά Μικράς Ασίας συμπτύσσεται δυτικά του ποταμού Σαγγάριου. Η διάβαση του ποταμού επιτυγχάνεται σχεδόν ακώλυτα από τα ελληνικά τμήματα. Σποραδικές και ανοργάνωτες προσβολές αντιμετωπίζονται χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.
1922: Τουρκική εμπροσθοφυλακή εισέρχεται στην Προύσα. Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποστέλλει ευχαριστήριο μήνυμα στον Μουσταφά Κεμάλ.
1956: Οι Άγγλοι συλλαμβάνουν στην Κύπρο τον μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο και εξαγγέλουν σειρά πιεστικών και περιοριστικών μέτρων εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop