Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-27 Αυγούστου.

479 πΧ: Ο στρατός μας υπό τον Σπαρτιάτη βασιλέα Παυσανία νικάει τους Πέρσες υπό τον Μαρδόνιο στις Πλαταιές. Ο Σπαρτιάτης Αείμνηστος σκοτώνει τον Μαρδόνιο. Οι Σπαρτιάτες Αριστόδημος, Ποσειδώνιος, Φιλοκύων και Αμομφάρετος και ο Αθηναίος Σοφάνης αριστεύουν στην μάχη. Την ίδια μέρα ο στόλος μας υπό τον άλλο Σπαρτιάτη βασιλέα Λεωτυχίδη νικάει τους Πέρσες υπό τον Τιγράνη στην Μυκάλη, απέναντι από την Σάμο. Ο Αθηναίος Ερμόλυκος αριστεύει στην μάχη. Η Ιωνία και τα νησιά του Αιγαίου απελευθερώνονται από τον περσικό ζυγό.
1823: 500 Έλληνες επαναστάτες υπό τον Δημήτριο Λέκκα αποκρούουν ισάριθμους Τούρκους ιππείς που κατευθύνονταν από την Θήβα στην Αθήνα.
1826: Ισχυρές δυνάμεις Τουρκο-Αιγυπτίων υπό τον Ιμπραήμ επιτίθονται εναντίον της Μανιάκοβας της Μάνης, την οποία υπερασπίζουν 300 Έλληνες υπό τους Παναγ.Κοσονάκο και Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, οι οποίοι όμως τους νικούν.
1922: Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού υπό τον λοχαγό Σερεφετίν και 400 άτακτοι ιππείς υπό τον Κορ Πεχλιβάν εισέρχονται στην Σμύρνη, ενώ τις βραδυνές ώρες φθάνει η μεραρχία πεζικού του στρατηγού Μουρσέλ Μπακού. Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος και συστήνεται έκτακτο στρατοδικείο. Από τις πρώτες νυκτερινές ώρες ομάδες Τούρκων χαρακτηρίζουν με κόκκινη βαφή και την εγγραφή Sahibi Islamdir (μουσουλμανική ιδιοκτησία) δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που πρέπει να προστατευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop