Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-26 Αυγούστου.

1071: Ήττα του Ελληνικού στρατού υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ΄ Διογένη στο Μάντζικερτ της Μικράς Ασίας από τους Σελτζούκους Τούρκους υπό τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός συλλαμβάνεται αιχμάλωτος. Οι ανατολικές επαρχίες του Βυζαντίου καταρρέουν και ιδρύεται ισχυρό σελτζουκικό κράτος.
1821: Μάχη στην διάβαση των Βασιλικών Βοιωτίας. 2.000 Έλληνες υπό τους οπλαρχηγούς Δυοβουνιώτη και Γκούρα νικούν 8.000 Τούρκους υπό τον Μπεϋράν πασά. Οι Τούρκοι υποχωρούν ατάκτως προς την Λαμία και ματαιώνεται η διαπεραίωσή τους στην Πελοπόννησο.
1827: Ο αιγυπτιακός στόλος υπό τον Μουχαρέ μπέη και τον Γάλλο ναύαρχο φθάνει στο Νεόκαστρο Μεσσηνίας.
1907: Το μικρό ανταρτικό σώμα του οπλαρχηγού Παντελή Παπαϊωάννου κυκλώνεται μετά από προδοσία στο Μοκρίνο στις βόρειες υπώρειες της Κερκίνης (Μπέλες). Κατορθώνει όμως να διασπάσει τον κλοιό και να διαφύγει. Κατά την διάρκεια της διαφυγής σκοτώνεται ο Παπαϊωάννου και 3 από τους άνδρες του.
1922: Εκκενώνεται από τις ελληνικές δυνάμεις η Μαγνησία. Εκδίδεται από την διοίκηση της Στρατιάς η επίσημη διαταγή εκκένωσης της Μικράς Ασίας. Ο αρμοστής Α.Στεργιάδης εγκαταλείπει από τους πρώτους την πόλη με το Αγγλικό θωρηκτό Iron Duke. Στην Κωνσταντινούπολη ευχαριστήριες και δοξαστικές τελετές πραγματοποιούνται στα τζαμιά. Στην Ιταλική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης παρατίθεται επίσημο δείπνο προς τιμή της επιτυχίας των Τουρκικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop