Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

«Πατριωτισμός» ή Εθνικισμός;


έννοιες ταυτόσημες και τόσο διαφορετικές.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι ακούω και διαβάζω σε σχέση με τον «Πατριωτισμό» και τον Εθνικισμό. Πρέπει λένε κάποιοι να είμαστε πατριώτες, αλλά δεν πρέπει να είμαστε εθνικιστές. Ο πατριωτισμός είναι ... καλός, ενώ ο εθνικισμός είναι ... κακός, κι αυτό διότι οι πατριώτες απλώς αγαπούν την πατρίδα τους ενώ οι εθνικιστές μισούν «τους άλλους» και άλλα φαιδρά.
Στη συζήτηση εμπλέκονται:
* Όσοι εξακολουθούν να πολεμούν την έννοια του Έθνους και του Εθνικισμού κι όλοι μας καταλαβαίνουμε ή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ποιοι είναι.
* Όσοι αναλογίζονται τα χρόνια πού σπατάλησαν κουβαλώντας νερό στο μύλο του προλεταριακού διεθνισμού, στα κάθε λογής κομμουνιστικά κόμματα όπου η έννοια Έθνος και Εθνικισμός ήταν απαγορευμένες.
Το δίλημμα είναι μια απλή ανοησία. Στην πραγματικότητα απασχολεί μόνο όσους δεν διάβασαν Περικλή Γιαννόπουλο ή Ίωνα Δραγούμη ή Δημήτρη Βεζανή ή Ιωάννη Συκουτρή ή Κωστή Παλαμά.
Το δίλημμα δεν υφίσταται στην πράξη. Ο Εθνικισμός είναι κοσμοθεωρία, αλλά ΚΑΙ στάση ζωής!  Ο Εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς το είχε κατανοήσει σε όλη του τη διάσταση και διευκρίνιζε –από τότε- απαντώντας ότι «Ο πατριωτισμός είναι έμφυτος, και εγώ είμαι ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ!» σε επώνυμο διεθνιστή της εποχής του.


Διαβάστε το ολόκληρο ►►► ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop