Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Παναιτώλιο, Κόμβος Ερμίτσας-Είσοδος



Ο κόμβος εισόδου στο Παναιτώλιο στην περιοχή της Ερμίτσας. Διακρίνονται πολύ καθαρά η γέφυρα πάνω στο ποτάμι, τα πρώτα σπίτια του χωριού μας, οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν εκεί τα τελευταία χρόνια,το βενζινάδικο του Δήμου Κακούρη...
Αεροφωτογραφία από το Airphotos.gr

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 30 Ιουνίου.

454 πΧ: Τελειώνει ο εξαετής πόλεμος Αθηναίων και Περσών στην Αίγυπτο. Σκοτώθηκαν 20.000 Αθηναίοι και περιήλθε στους Πέρσες η Αίγυπτος και η Κύπρος.
311 πΧ: Ήττα των Ελλήνων από τους Καρχηδονίους στην Ιμέρα της Σικελίας. Απώλειες: 7.000 Έλληνες νεκροί.
275 πΧ: Ήττα του Πύρρου από τους Ρωμαίους στο Βενεβέντο της Ιταλίας.
763: Ο αυτοκράτοράς μας Κωνσταντίνος Ε' κατατροπώνει τους Βουλγάρους στην Αγχίαλο της Θράκης.
1639: Οι Τούρκοι πνίγουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Κύριλλο Κονταρή από την Βέροια.
1800: Ο Αλή πασάς επιτίθεται ανεπιτυχώς κατά του Σουλίου. 25 όμηροι πρόκριτοι θανατώνονται σε αντίποινα.
1907: Ο λοχαγός Ν.Δουμπιώτης (Αμύντας) εξοντώνει την βουλγαρο-ρουμανική συμμορία του διαβόητου κομιτατζή Χαψάσκι, που είχε παγιδεύσει τον μακεδονομάχο Τέλλο 'Αγρα και τον είχε υποβάλλει σε μαρτυρικό θάνατο.
1913: Βανδαλισμοί των Βουλγάρων σε Δράμα και Δοξάτο.
1921: Απελευθερώνεται από την 4η μεραρχία το Ακροϊνό (Αφιόν Καραχισάρ).

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 29 Ιουνίου.

1570: Μανιάτες, Κυθηριώτες και αγήματα του βενετικού στόλου με 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι αρχίζουν την πολιορκία του Πόρτο Κάγιο.
1821: Ο Χουρσίτ πασάς καταστρέφει τους Καλαρρύτες και το Συρράκο. Ο Λιμέριος Λιβερόπουλος, που διορίστηκε από τον Υψηλάντη διοικητής των Αθηνών, φθάνει στην πόλη φορώντας στολή Ιερολοχίτη. Οι Σφακιανοί υπό τον Ρούσσο αποκρούουν επιθέσεις των Αμπαδιωτών Τούρκων και με ηρωική εξόρμηση τους τρέπουν σε φυγή και φονεύουν τον αρχηγό τους Ντελή Μουσταφά με ολόκληρη την σωματοφυλακή του.
1822: Ήττα των Ελλήνων από τους Τούρκους στην Πλάκα Σουλίου.
1850: Αναγνώριση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
1908: Θάνατος του μακεδονομάχου Χρ.Δούλη από την Φλώρινα.
1958: Οι Τούρκοι σκοτώνουν στην Πάφο με πελέκια και μαχαίρια τον Αριστείδη Παπαδόπουλο

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 28 Ιουνίου.

1797: Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.
1867: Οι Κρήτες επαναστάτες με σώματα των Π.Κορωναίου, Β.Σαπουντζάκη, Κ.Σμολένσκι, Ν.Κοντογιάννη και άλλων, που είχαν έρθει από την ελεύθερη Ελλάδα, αποκρούουν στα υψώματα της Κράπης τις σφοδρές επιθέσεις του Μεχμέτ πασά.
1906: Θάνατος στην Γευγελή του μακεδονομάχου ιερέα Παπαχρήστου από το Σιδηρόκαστρο.
1913: Η 5η μεραρχία μετά από σκληρό αγώνα απελευθερώνει τις Σέρρες. Οι Βούλγαροι κατά την αποχώρησή τους καίνε 4050 οικίες, 1000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες.
1919: Φθάνει στην Σμύρνη ο Έλληνας αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 27 Ιουνίου.

1638: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλος Λούκαρης αποκεφαλίζεται με διαταγή του σουλτάνου Μουράτ Δ'.
1821: Οι Τούρκοι σφάζουν μοναχούς της μονής Τομπλού και Έλληνες χωρικούς στην Σητεία.
1822: Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης επικεφαλής μικρής δυνάμεως Μανιατών και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας με Μεσολογγίτες (όλοι μαζί περίπου 600 άνδρες) αποβιβάζονται στις Ηπειρωτικές ακτές με σκοπό να ενισχύσουν τους στενά πολιορκημένους στην Κιάφα Σουλιώτες.
1906: Θάνατος στην Δράμα του μακεδονομάχου Ηλ.Γεωργίου από το Μοναστήρι.
1913: Ο ελληνικός στρατός, έπειτα από σκληρή και πεισματώδη μάχη, απελευθερώνει το Σιδηρόκαστρο. Οι Βούλγαροι, προτού αποχωρήσουν από την πόλη, σφάζουν 148 κατοίκους και τον μητροπολίτη Κωνσταντίνο.
1914: Οι Βορειοηπειρώτες απελευθερώνουν την Νικολίτση.
1921: Ο ελληνικός στρατός (11 μεραρχίες πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού) ξεκινά επιχειρήσεις με σκοπό την συντριβή των Κεμαλικών (18 μεραρχίες πεζικού και 5 μεραρχίες ιππικού) στην περιοχή της Κιουτάχειας και την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινουπόλεως-Βαγδάτης από τον κόμβο Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), από όπου ξεκινούσε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή προς την Άγκυρα, μέχρι τον κόμβο Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ), όπου κατέληγε η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινούσε από την Σμύρνη, πολύτιμη οδός εφοδιασμού και επικοινωνίας με τα μετόπισθεν.
1946: Αποφασίζεται στο Παρίσι η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

Απ΄τον Όρλιακα Γρεβενών στον Όρλιακα του Άρη!

Σε ιδιόμορφους εξερευνητές, που αναζητούν όχι μόνο νέα άστρα, αλλά και πυκνότερο ...σκοτάδι, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι στην Ευρώπη, καθώς τα φώτα των ευρωπαϊκών μητροπόλεων και η ρύπανση "κρύβουν" τον έναστρο ουρανό: το φως "σκεπάζει" εξωηλιακούς πλανήτες, γαλαξίες και κομήτες.
Η αναζήτηση σκοταδιού έχει οδηγήσει τους αστρονόμους στο "σκοτεινό βουνό" της Πίνδου και συγκεκριμένα στις πλαγιές του 'Ορλιακα των Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.400-1.600 μέτρων. Από το συγκεκριμένο σημείο, ένα από τα σκοτεινότερα της Ευρώπης, η διεθνής αστρονομική κοινότητα θα μπορεί σε λίγα χρόνια -εκτός απροόπτου το 2011 ή το 2012- να βλέπει τον ...΄Ορλιακα του Αρη: "΄Ορλιακα" ονόμασε μια περιοχή του "κόκκινου πλανήτη" ο Γρεβενιώτης αστροφυσικός της NASA, Aθανάσιος Οικονόμου, σε ανάμνηση της πατρίδας του!
Ο κ. Οικονόμου -που μεταξύ άλλων κατασκεύασε τμήματα των ακάτων που έφτασαν στον Άρη, αλλά και διάφορα αστρονομικά όργανα σε τ.ΕΣΣΔ και ΗΠΑ- είναι και ο άνθρωπος ο οποίος "έσπρωξε" διεθνώς την ιδέα για τη δημιουργία ενός αστεροσκοπείου στην Πίνδο.
Το αστεροσκοπείο του Ορλιακα, προϋπολογισμού 2,5 εκατ.-3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα όπως τα "ΕΠΑΔΥΜ" και "Πίνδος" της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Βέβαια, η κατασκευή του αστεροσκοπείου, που θα εξοπλιστεί με ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο, είναι πολύπλοκη υπόθεση. Για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων μελετών, αδειοδοτήσεων και διαμορφώσεων χώρου θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια. Οι διαδικασίες πάντως προχωρούν γρήγορα και η εταιρία, που εδώ και περίπου 1,5 μήνα ανέλαβε την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για το αστεροσκοπείο, έχει τη συμβατική υποχρέωση να το παραδώσει εντός πενταμήνου.

Ολόκληρο το κείμενο στο Greece-Salonica.blogspot.com

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Νew Υork , H Στρίγγλα Στο Πάρκο


To Gramercy Park είναι ένα ιδιωτικό πάρκο στη Νέα Υόρκη. Είναι κλειδωμένο, και μπορούν να μπαίνουν μέσα αυτοί που έχουν κλειδιά -μερικοί από τους περίοικους, δηλαδή. Είναι οκτώ πανέμορφα στρέμματα πρασινάδας.
Tις προάλλες διαβάσαμε στους New York Times όσα είπε η υπεύθυνη για τη φροντίδα του. Ουσιαστικά, έχει εξασφαλίσει ότι κανένας δεν πατάει εκεί μέσα, κι αυτοί που μπαίνουν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

She has added to a list of regulations (no dogs, no feeding of birds, no groups larger than six people, no Frisbees or soccer balls or “hard balls” of any kind) that, in turn, have served to dictate how the park is — and is not — used.
Δείγμα του πόσο διεστραμμένες απόψεις έχουν μερικές φορές οι άνθρωποι για τη φύση και τα πράγματα.

SPITOSKYLO

Σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση...

Δεν προλαβαίνεις να πείς ή να γράψεις καλή κουβέντα για κάποιον κι έρχεται η ζωή και το αλλάζει σε μιά στιγμή. Ένα ευμενές σχόλιο αφιερώσαμε με τίτλο Ξήλωσέ τους όλους Πρόεδρε ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!.
Οι αετοί όμως που τον περιτριγυρίζουν τον έσπρωξαν στο γκρεμό.
Συνέντευξη τύπου με θέμα τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ένα σωρό άλλες ιστορίες. Όπως γράψαμε είναι ΣΩΣΤΗ Η ΘΕΣΗ να μη διαλυθει η βουλή.
Βρε πουλάκι μου όμως, προκαλείς δεν το καταλαβαίνεις; Η διαφθορά είναι ταυτισμένη με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Βοά ο τόπος για τις μίζες, για το χρηματιστήριο, για τις πάσης λογής εταιρείες (ΔΕΚΑ και δεν συμμαζεύται)και συ το χαβά σου. Στείλτους ως αρχή όλους στον αγύριστο, ζήτα ειλικρινά και ταπεινά συγνώμη απ' όλους μας για τη λεηλασία και περίμενε. Μα αφού είχες τις λύσεις γιατί δεν τις πρότεινες στο Σημιτέϊκο; Τις πρότεινες και δεν τις ακούσανε;
Έτσι όπως το κάνεις μοιάζει σαν να δίνει συμβουλές ο "Αλ Καπόνε" για την καταπολέμηση της εγκληματικότητος.
Εντάξει εσύ δεν το καταλαβαίνεις. Εντελώς άθλιοι κι ανίκανοι, είναι οι γύρω σου; Προκαλείς, συντηρείς μάλιστα και την κυβέρνηση, που της δίνεις το άλλοθι που απεγνωσμένα αναζητά. Ολόκληρη σανίδα σωτηρίας της δίνεις.
Ρε μπας και το κάνεις σκοπίμως;

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Θα πάει κανένας φυλακή;

Οι εισαγγελείς τρέχουν και δεν φτάνουν, αλλά επί της ουσίας αποτέλεσμα μηδέν.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής βουλής θα διαλύσει την Ολομέλεια παρά τις αντίθετες απόψεις βουλευτών, οδηγώντας σε βέβαιη παραγραφή, ακόμη και (ποινικώς κολάσιμα) αδικήματα που διαπράχθηκαν "χθες".
Οι πυρκαγιές κατατρώνε το ελάχιστο πράσινο που απόμεινε στην Αττική κι όπου να είναι θα ακολουθήσει κι η υπόλοιπη χώρα.
Ονόματα διαβάζουμε, βαλίτσες με εκατοντάδες χιλιάδες € πάνε κι έρχονται. Ονόματα υπουργών νυν και πρώην εμπλέκονται, με σιγουριά λένε οι "ειδικοί". Άντε να δούμε. Ποιά "35χρονη", ποιούς "εκβιαστές δικηγόρους" θ' ανακαλύψουν για να τους φορτώσουν τ' ανομήματά τους όσοι διεφθαρμένοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο. Πλήρης αποσυντονισμός. Διάλυση των πάντων. Μια χώρα που παραπαίει. Οι κλέφτες μόνο που δεν παρασημοφορούνται. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα, μοιάζουν με τις "ιερές" αγελάδες στην Ινδία. Ο κόσμος πεθαίνει στο δρόμο από πείνα, αλλά κανείς δεν τολμά να τις (τους) αγγίξει.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 26 Ιουνίου.

1813: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον νεομάρτυρα Δαυΐδ από τις Κυδωνιές της Μικράς Ασίας.
1821: Περίπου 2000 Έλληνες που είχαν κλειστεί στο φρούριο της Λιβαδειάς βγαίνουν με τα γυναικόπαιδα και κατορθώνουν να περάσουν μέσα από τις τουρκικές γραμμές και να σωθούν. Απώλειες: 60 Έλληνες νεκροί.
1913: Το αντιτορπιλικό "Δόξα" απελευθερώνει την Καβάλα.
1920: Μάχη Ελλήνων και Τούρκων βορείως της Φιλαδέλφειας.
1925: Εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Παγκάλου.

Παναιτώλιο, η "Αγία Τριάδα".



Η εκκλησία της "Αγίας Τριάδος", στο Παναιτώλιο (Μουσταφούλι).
Δεξιά: Διακρίνεται το κωδωνοστάσιο,
Βόρεια: Τα κτίρια -παλαιό και νέο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Παναιτωλίου. Αναλόγως προσανατολιστείτε και εντοπίστε ότι εμφανίζεται και σας ενδιαφέρει.
(Αεροφωτογραφία από το Airphotos.gr)

Παναιτώλιο (Αγία Τριάδα): Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος


Tο "πανηγύρι στο δρόμο"
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Παναιτώλιο η γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Στις 15 Ιουνίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας εψάλη ο μέγας εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.
Ακολούθησε λιτανεία της Ιερής Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και δέηση στην πλατεία Ελευθερίας.
Στη λιτανεία πρωτοστάτησαν μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου Παναιτωλίου, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χρήστος Καπράλος", καθώς επίσης και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου "Οι Θεστιείς" που συνόδευσαν την εικόνα της Αγίας Τριάδος ντυμένοι με παραδοσιακές Ελληνικές φορεσιές.
Η περιφορά της εικόνας έγινε με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου - Σωματείου "ΟΡΦΕΥΣ" Πρεβέζης.
Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου παράλληλα είχε οργανώσει στον πεζόδρομο Παναιτωλίου έκθεση τοπικών προϊόντων παραγωγών και επιχειρήσεων του δήμου Θεστιέων. Την έκθεση αυτή επισκέφθηκε μεγάλος αριθμός κατοίκων, πολιτών και τρίτων επισκεπτών, οι οποίοι γνώρισαν και γεύτηκαν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του Δήμου, καθώς επίσης και τα προϊόντα των επιχειρήσεών του, καθόσον ο δήμος δεν είναι μόνον ένας αγροτικός δήμος, αλλά ταυτόχρονα δήμος στον οποίο εκδηλώνεται έντονη επιχειρηματικότητα στο δευτερογενή τομέα.
Επίσης, το Πνευματικό Κέντρο είχε οργανώσει για το βράδυ της ίδιας μέρας το ιδιαίτερα πρωτότυπο "Πανηγύρι στο Δρόμο".
Συμμετείχαν όλοι οι επιχειρηματίες της κεντρικής αγοράς του Παναιτωλίου. Η ορχήστρα της Ανδρομέδας έπαιξε λαϊκά και δημοτικά τραγούδια και σκόρπισε αστείρευτο κέφι που εκδηλώθηκε με μικρές χορευτικές ομάδες σ' όλη την έκταση του δρόμου.
Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η βραδιά ήταν πετυχημένη και τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να εμπλουτιστεί και να αποτελέσει πολιτιστική αναφορά για την περιοχή μια και τα πραγματικά παραδοσιακά πανηγύρια τείνουν να εκλείψουν.
Από την Εφημερίδα του Αγρινίου "Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων"

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 25 Ιουνίου.

363: Θάνατος του αυτοκράτορα Ιουλιανού.
1261: Απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο.
1470: Κατασκευή μεγάλης πλωτής γέφυρας δίνει την δυνατότητα στον Μωάμεθ Β' Πορθητή να περάσει στην άλλη πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου τις δυνάμεις που πολιορκούν την βενετοκρατούμενη Χαλκίδα.
1810: Οι Τούρκοι σκοτώνουν στην Σμύρνη τον νεομάρτυρα ιερέα Προκόπιο από την Βάρνα.
1821: Ήττα των Ελλήνων στην Καλαρρύτα της Ηπείρου. Νέα μάχη στον Λάλα, όπου οι Τούρκοι αναγκάζονται να απελευθερώσουν τους Έλληνες αιχμαλώτους και να αποχωρήσουν.
1822: Οι Γενναίος Κολοκοτρώνης, Π.Γιατράκης, Σ.Πανάς και οι φιλέλληνες απελευθερώνουν το Πέτα.
1823: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήνη της Μικράς Ασίας τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Αττάλεια.
1826: Ήττα των Αιγυπτίων στον Δυρό.
1830: Ο οπλαρχηγός Ν.Μαλικούτης συλλαμβάνεται σε μάχη κοντά στο Ρέθυμνο και απαγχονίζεται στο Ηράκλειο.
1912: Ανακηρύσσεται Ολυμπιονίκης ο Κώστας Τσικλητήρας στην Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης.
1913: Ο ελληνικός στρατός εκδιώκει από το Μπέλες τους Βουλγάρους και φθάνει ως την κοιλάδα της Στρώμνιτσας.
1920: Στις 2 μ.μ. το 3ο Σύνταγμα Ιππικού απελευθερώνει την Προύσα και καταδιώκει τις τουρκικές δυνάμεις δυτικά των Μουδανιών.

Ευτελίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ανθρώπινη ζωή....

Με μία προκλητική και απαράδεκτη απόφαση του, χαστούκι στον -δήθεν ισχυρό - Ευρωπαϊκό μας πολιτισμό και το σύστημα νομικών αξιών, το ΕΔΑΔ, "καταδίκασε" την Τουρκία για τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων ηρώων, αφήνοντας στην ουσία ατιμώρητους τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ δολοφόνους, σκυλεύοντας τη μνήμη των νεκρών ηρώων, προκαλώντας τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.
Οι λεπτομέρειες και το σχετικό ρεπορτάζ είναι από το in.gr
Θλίψη προκαλεί η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, που θριαμβολογεί στην ανακοίνωσή του θεωρώντας: "Πραγματικό κόλαφο" για την Τουρκία την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δήλωση του πολιτικού εκπρόσωπου του για θέματα Εξωτερικών, του Ανδρέα Λοβέρδο, που πρόσθεσε ότι είναι και «μια μορφή δικαίωσης για τις οικογένειες των αδικοχαμένων Κύπριων αδελφών μας, αλλά και για τον αγώνα του Ελληνισμού εναντίον της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου».
Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως η καταδίκη της Τουρκίας είναι μια «ελάχιστη απονομή δικαιοσύνης στους δύο Κύπριους που χάθηκαν».

Εμείς απλώς καταθέτουμε τη μεγάλη ντροπή και την αγανάκτησή μας για το "τελευταίο σκαλί στου κακού τη σκάλα", που βαδίζει ο πολιτισμός μας.
ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, την ώρα που στον τόπο μας ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ κάποια 300.000,00 € αποζημίωση, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΠΟΤΕ.

Χρήστος Ασημάκης: Ίσως φέτος οι "τίτλοι τέλους"


Ρεπορτάζ από την Εφημερίδα του Αγρινίου,
"ΤΙΤΛΟΣ των Σπόρ"

Ακόμα και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, όπως τα "ΝΕΑ" έχουν ασχοληθεί με το «φαινόμενο» Χρήστος Ασημάκης, που έως και φέτος στα 50 του πια, αγωνίζονταν με πολλά αποθέματα δυνάμεων.
Για τη νέα σεζόν θα βοηθά κατά πολύ στα διοικητικά του Ολυμπιακού και όπως λένε στο Παναιτώλιο, μάλλον θ' αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Κανείς δεν μπορεί όμως να είναι σίγουρος, γιατί ο Χρήστος είναι δύσκολο να συνεχίσει χωρίς να παίζει και επίσης δεν αποκλείεται να χρειαστεί επισταμένα στη διάρκεια της σεζόν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ: πατάει γερά


Ρεπορτάζ από την Εφημερίδα του Αγρινίου,
"ΤΙΤΛΟΣ των Σπόρ"

Η χρονιά που πέρασε ήταν σαφώς επιτυχημένη για τον Ολυμπιακό Παναιτωλίου, που δεν ενεπλάκη οτην διαδικασία των play out και μπαίνοντας στην οχτάδα εξασφάλισε την παραμονή στην Α' ΕΠΣΝΑ, όπου μόλις είχε επανέλθει.
Αυτό γέμισε αισιοδοξία τους «ερυθρόλευκους» και κυρίως τον Πρόεδρο Γιώργο Ντζάλα, που αφιερώνει τις περισσότερες ώρες της ημέρας ενασχολούμενος με τα του Συλλόγου.
Η πρώτη κίνηση ήταν η πρόσληψη του Δήμου Χειμώνα στην Τεχνική ηγεσία για τη νέα χρονιά. Ο έμπειρος προπονητής ξέρει καλά και την ομάδα και τη νοοτροπία της, αλλά και το έμψυχο υλικό. Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι οι προ-σθήκες που μπορεί να χρειαστεί η ομάδα του Παναιτωλίου για τη νέα χρονιά. Το μεγαλύ- τερο μέρος του ρόστερ θα παραμείνει, αλλά υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για κάποιους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Είναι παιδιά που μόλις τέλειωσαν το Λύκειο και έχουν δώσει εξετάσεις ώστε να εισαχθούν σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όσοι το πετύχουν, πιθανόν δεν θα είναι στη διάθεση της ομάδος τους για τη νέα χρονιά.
Ανάλογα με την εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα θα ανέλθει και ο αριθμός των μεταγραφών την τρέχουσα περίοδο. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι να αποκτηθούν δύο έως τέσσερις ποδοσφαιριστές. Αν όμως κάποιοι από τους ήδη υπάρχοντες δεν μπορέσουν να συνεχίσουν, τότε θα αυξηθεί μερικώς.
Αυτό που υποστηρίζουν στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ είναι ότι έχουν εντοπιστεί κάποιοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θεωρούνται καλές περιπτώσεις και οι οποίοι δεν απασχολούν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής,άλλες ομάδες.
Αυτό διευκολύνε πιθανόν τις κινήσεις των "ερυθρόλευκων", εάν θελήσουν να τους αποκτήσουν. Ο Γιώργος Ντζάλας μιλά για παίχτες που έχουν ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά και περιθώρια εξέλιξης.Από κεί και πέρα,ίσως αποκτηθεί και ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής για το χώρο της μεσαίας γραμμής.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Παναιτώλιο, Η "Αγία Παρασκευή".


Η εκκλησία της "Αγίας Παρασκευής" στο Παναιτώλιο (Χαλίκι).
Άκρη αριστερά: Διακρίνεται το κωδωνοστάσιο της παλαιάς εκκλησίας, Βόρεια: Τα κτίρια -παλαιό και νέο- του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Παναιτωλίου. Αναλόγως προσανατολιστείτε και εντοπίστε ότι εμφανίζεται και σας ενδιαφέρει. (Αεροφωτογραφία από το Airphotos.gr)

Ζαχόπουλος; Τώρα Ζαχόπουλος!!

Προφυλακίσθηκαν οι δικηγόροι της προφυλακισμένης Εύης Τσέκου. Η κυρία αυτή δεν έκανε, στην αρχή τουλάχιστο, τίποτε περισσότερο από κανένα Ελληνα και καμμιά Ελληνίδα πολίτη. Διεκδίκησε το δικαίωμα στην εργασία. Όλα όσα ακολούθησαν είναι μιά φαρσοκωμωδία, με πρωταγωνίστρια την ίδια αλλά και -αυτό δείχνουν να το ξεχνούν όλοι- έναν ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ που ταγμένος να υπηρετεί τον πολίτη, το δίκαιο, την ηθική και την κοινωνία, παραμέλησε το καθήκον του, παραβίασε τους νόμους, καταχράστηκε της δυνάμεως που του εμπιστευθήκαμε και τελικά συνέβαλε στην διαφθορά, την ηθική κατάπτωση και την ταπείνωση μιας Ελληνίδας -το γένος- πολίτου.
Είναι ντροπή, οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, που ΠΝΙΓΕΙ με τη μπόχα της την κοινωνία της πατρίδος μας, να έχουν τόσο διαφορετική διαδρομή.
Μία πολιτεία ευνομούμενη, με σεβασμό στον εαυτό της και τους πολίτες της,
ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΡΥΒΕ ΤΟΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ και ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΦΥΓΑΔΕΥΕ ΔΙΚΗΝ ΘΥΜΑΤΟΣ.

Η Φυλακή των ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ θυμάτων του, κι όχι το εξοχικό του στη Χαλκιδική, θα έπρεπε ήδη να τον ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ.
Αυτό επιβάλλει η λογική και το περί δικαίου κοινό αίσθημα.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία – 24 Ιουνίου

1767: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία.
1821: Στην Κω οι Τούρκοι σφάζουν περίπου 100 προκρίτους. Στην εκκλησία του Αγ.Μηνά στο Ηράκλειο οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον μητροπολίτη και πολλούς κληρικούς, ενώ σε όλη την πόλη σφάχθηκαν πάνω από 800 Έλληνες.
1827: Επίθεση του Ιμπραήμ κατά της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.
1914: Στις 8 π.μ. η φάλαγγα του καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθερώνει την Κορυτσά. Ο στρατός της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνει την Μοσχόπολη.
1941: Είσοδος των ιταλικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία – 23 Ιουνίου.

1645: Αποβίβαση των πρώτων τουρκικών δυνάμεων στην βενετοκρατούμενη Κρήτη στην Μονή Γωνιάς Χανίων.
1822: Ο Νόρμαν με το σώμα του τακτικού ελληνικού στρατού και τους φιλέλληνες αποκρούει επίθεση των Τούρκων εναντίον του στρατοπέδου στο Κομπότι.
1824: Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1825: Ήττα των Ελλήνων από τον Ιμπραήμ στα Τρίκορφα Αρκαδίας. 300 Έλληνες σκοτώθηκαν.
1920: Κατάληψη του Ελβανλάρ της Μικράς Ασίας.
1944: Σφαγές Ελλήνων από Γερμανούς στην Σπάρτη και στον Πάρνωνα.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Η αλήθεια για το πετρέλαιο!

Από τον Δημήτρη Παντελιάδη
Το 2000 1 $ = 1.2 € 1 βαρέλι πετρέλαιο = 60$ επομένως 1 βαρέλι = 72 €
Σήμερα 1 $ = 0.62 € 1 βαρέλι γύρω στα 115$.
Επομένως 1 βαρέλι = 71,3 Eur

Ερώτηση: Εάν στην Ευρώπη το βαρέλι, έχει την ίδια τιμή, με εκείνη του 2000, γατί η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε τόσο πολύ;
Ανακυκλώστε το παρόν μήνυμα σε όσο πιο πολλούς μπορείτε.
Η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι το πετρέλαιο έπιασε τα 110$ το βαρέλι ή τα 150$, σημαίνει απλά ότι οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναι αυτές που αγοράζει η αμερικάνικη αγορά.
Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που:
α. είναι φθηνότερο κατά 5-6$
β. έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ' αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!
Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, της ντομάτας, του τραμ, της θειάς μου της Κοντίλως, με το πρόσχημα ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο.
Οι πολίτες, βομβαρδισμένοι ότι αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, είναι έτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα.
Αυτή είναι η προσφορά των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή του τόπου.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 22 Ιουνίου.

168 πΧ: Ο μακεδονικός στρατός (30.000 φαλαγγίτες, 9.000 ψιλοί και 4.000 ιππείς) υπό τον βασιλέα Περσέα συγκρούεται στον ποταμό Λεύκο (Μαυρονέρι) κοντά στην Πύδνα με τον ρωμαϊκό (23.800 λεγεωνάριοι, 9.600 ψιλοί και 4.200 ιππείς) υπό τον ύπατο Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο. Οι νεκροί Μακεδόνες υπολογίζονται σε 20.000 έναντι 100 Ρωμαίων, ενώ 5.000 συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι. Οι Ρωμαίοι εκμηδενίζουν έτσι πολιτικο-στρατιωτικά την Μακεδονία, την ισχυρότερη ελληνική δύναμη ενάντια στον ρωμαϊκό επεκτατισμό.
813: Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Α' Ραγκαβές ηττάται από τους Βουλγάρους στην Βερσινικία.
1821: Θανάτωση κληρικών στην Κύπρο, ύστερα από εντολή του σουλτάνου προς τις εκεί τουρκικές αρχές.
1824: Οι Τούρκοι προβαίνουν σε άγριες σφαγές των κατοίκων του Ηρακλείου της Κρήτης.
1825: Μάχη της Βέργας, όπου οι αιγυπτιακές δυνάμεις συνετρίβησαν από τους Μανιάτες, την γενναιότητα των οποίων παραδέχθηκε και ο Ιμπραήμ.
1913: Μάχη στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
1943: Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στην Κερνίτσα Αρκαδίας.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Ψηφίστε "δεξιούληδες" τον Χατζηγάκη!

Η Μπενάκη το είχε πεί φάτσα κάρτα στον Παπούλια τη μέρα της ορκομωσίας του. "Επί των ημερών σας, η εθνική κυριαρχία θα συρρικνωθεί και τα σύνορα θα περιορισθούν".
Το επισήμαναν τότε μερικοί "ενοχλητικοί", αλλά οι πολλοί σφύριζαν αδιάφορα κι έκαναν πως δεν κατάλαβαν τίποτα.
Η Μπενάκη είπε ότι λάθος καταλάβαμε, δεν τρέχει μία. Έρχεται τώρα ο Χατζηγάκης-Υπουργός της Δικαιοσύνης- και διαγράφει μονοκονδυλιά την εθνική κυριαρχία. Αν δεν το πιστεύετε δείτε σε φωτογραφία και διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα!
Νεοδημοκράτες τρέξτε να τον ψηφίσετε. Δε μπορεί κάτι συγκινητικό θα σας πει και θα σας πείσει. Άλλωστε οι "κακοί είναι όλοι από 'κει", "απ' εδώ" είναι οι πατριώτες!

Μη στάξει η ουρά του...Σημίτη, παιδιά.

Η μεταθανάτια δικαίωση της Μαλβίνας! Ο καθηγητής Σημίτης, βγάζει την ουρά του... απ' "όξω φούλη απ' την παράγκα".
Είπε ότι "λυπάται" για την εμπλοκή στελεχών, "εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι ισχυρισμοί που προβάλλονται", αλλά ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται "σκιές και αμφιβολίες" για "πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια και χωρίς να έχουν καμία σχέση με όλα αυτά".
Αν λοιπόν και εφ' όσον. "Ανά, κατά, διά, περί, αμφί, κρεμώ το παντελόνι μου σ' ένα στραβό καρφί", που τραγουδούσε ο Θύμιος.
Κύριε καθηγητά, για την ταμπακιέρα τίποτα; Κλέβαν δικοί σας άνθρωποι, εσείς τους είχατε. ΚΟΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΑΣ ΗΤΑΝΕ. Τα πέρνανε κύριε καθηγητά. ΤΑ ΠΕΡΝΑΝΕ.
Έτσι λέει η Siemens. Εσείς θα μας πείτε κάτι ουσιαστικό, εσείς ο αδέκαστος κριτής όλων μας;

Ξήλωσέ τους όλους Πρόεδρε ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

Στην κυβέρνηση σίγουρα πανηγυρίζουν για την έξέλιξη της υποθέσεως SIEMENS. Οι λεγόμενες κυβερνητικές εφημερίδες και οι "δεξιοί" δημοσιογράφοι, περιμένουν το αίμα που θα τρέξει.
Παραγνωρίζουν όμως τον κοινό παρονομαστή που ενώνει όλους όσοι εμπλέκονται. Μαντέλης, Τσουκάτος, Σουμάκης, από τα πρωτοκλασσάτα αλλά και τα δεύτερα ονόματα, ανήκουν όλοι στον στιγματισμένο Σημίτη και στον κύκλο των καθηγητάδων για τους οποίους γράψαμε .
Μας γίνεται συμπαθής ο έντιμος Γιώργος Παπανδρέου. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να τον αντιμετωπίσουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Μακριά και πέρα από ιδεολογικές απόψεις όλοι να ζητήσουμε από την κυβέρνηση και το σύνολο του λοιπού πολιτικού κόσμου να κάνουν το ίδιο στο "σπίτι" του, ο καθένας.
Ας μη πανηγυρίζει κανείς λοιπόν. Ο κόσμος σύντομα θα θυμηθεί την αντιμετώπιση που είχαν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο Ζαχόπουλος, οι κουμπάροι, τα καρτέλ, ο Κυριάκος, η Ντόρα...
Οι συγκρίσεις τότε θα είναι αναπόφευκτες, καταλυτικές και θα τις καταγράψουν και οι μετρήσεις.

Όλοι κοντά του...

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει αυτή τη στιγμή και οι εφημερίδες που τη στηρίζουν να περιμένουν τη σφαγή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά"...
Ο Μαντέλης, ο Τσουκάτος, ο Σουμάκης, από τα πρωτοκλασσάτα ονόματα, αλλά και τα "δεύτερα" ονόματα, που παίζουν αυτές τις μέρες, ανήκουν όλα στον κύκλο των ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΩΝ που γράφαμε εδώ χθές.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Καθηγητάδες τρείς...

"Καθηγητάδες τρεις και εχάθη η πατρίς"...

Παλαιό, γνωστό και πάντα επίκαιρο. Και άπ΄ότι φαίνεται δεν είναι μόνο τρείς. Είναι πολλοί περισσότεροι, όσο κι αν κάποιοι σήμερα λένε ότι δεν υπέγραψαν.
Χρόνια πολλά για τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος. Εμείς κάναμε διάλλειμα, οι καθηγητές όχι. Βλέπετε ο Παπανδρέου, έβαλε χέρι και προσπαθεί να κάνει τ' αυτονόητα για έναν αρχηγό κόμματος. Να ξεκαθαρίσει-κυριολεκτικά- το τοπίο. Αλλιώς πως να "ξεβρωμίσει τον τόπο" Τι έκανε το "παληκάρι"; Διέγραψε τον κ. καθηγητή. Το δάκρυ κορόμηλο η συνομοταξία. Βγήκαν οι Βέλτσοι και οι Μεταξόπουλοι σεργιάνι με τα μπλόκ και τα στυλό στο χέρι. Μαζέψαν καμμιά εκατόν εξηνταριά. Τι κύρος και τι σοβαροφάνεια!
Αναρωτιέται ο καθημερινός άνθρωπος, ο φυσιολογικός εργαζόμενος οικογενειάρχης που ξυπνάει το πρωί με την αγωνία για τον επιούσιο της οικογένειας:"Διάβολε που ήταν όλοι αυτοί οι αγωνιούντες τις ημέρες που ο κύριος και οι παρατρεχάμενοί του, καθηγητάδες όλοι τους, λεηλατούσαν τον τόπο; Ζούσαν στην Ελλάδα; Διαβάζαν εφημερίδες; Ακούγαν ραδιόφωνο; Τι δηλαδή, κλειστά μάτια, βουλωμένες μύτες και αυτιά είχαν; Δεν μύριζαν τίποτα στον αέρα; Δεν τους έπνιγε η μπόχα και η βρωμιά που ήταν εμφανής στην Ελληνική κοινωνία;"
Τίποτα τότε οι κύριοι περί άλλων...Τώρα υπογραφές!!! Αγγίζει κάποιον από το συνάφι; ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΔΕΛΦΙΑ. ΕΒΑΛΑΝ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ! Μετά τον έντιμο και άδικα φυλακισμένο, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ, ακούμπησαν τον καθαγιασμένο κ. καθηγητή. Τον κύριο -γνωστότερο και ως- "Ευχαριστώ τους Αμερικανούς".
Καθηγητές σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους. Επειδή μάλιστα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι επαναστατικό, ας μαζέψουμε υπογραφές!!
Δεν θα μας γελάσουν όμως. Μοιάζει να είναι απολύτως ξεκάθαρο. Συνομωσία καθηγητών για να συμπαθήσουμε τον Γιώργο!!!

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Τίνος γιός είσαι εσύ;

Στις πρώτες μέρες του Ρ/Σ "agrinio 937", σε ζωντανή ραδιοφωνική του εκπομπή ο δημοσιογράφος , ας τον πούμε "Κώστας" έχει τηλεφωνήσει στον Νίκο Σκ....-τότε πρόεδρο της Ε.Γ.Σ. Αγρινίου.
Ενώ τον βγάζουν στον "αέρα", ο δημοσιογράφος τον προσφωνεί και συνεχίζει: "είμαι ο "Κώστας" και είστε στον αέρα του 937...." Πριν αρθρώσει άλλη λέξη ο Νίκος τον διακόπτει και "τίνος παιδί είσαι;" (του "Μιχάλη" γιός,είσαι δηλαδή) έρχεται το ερώτημα.
Και τώρα στο δια ταύτα. Τίνος γιός είναι αυτός ο Νίκος Σώκος, στον οποίο αναφέρεται το blog ΖΑΠΑΝΤΟ-ΒΡΑΧΩΡΟ , και που ο ίδιος υπο-γράφει σαν ΝI.SOS, στο περιοδικό της ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ;
Εσύ τίνος παιδί είσαι λιβέντη μ';

Μάγκας ο Κωστούλας...

Τελικά στη ζώνη του παντελονιού του τους έχει δέσει όλους στο Αγρίνιο, ο Κωστούλας. Από δώ το πήγε από κεί το' φερε, κατάφερε να τους πετάξει όλους από τον Παναιτωλικό.
Ξεκίνησε στην αρχή -μετά την προσωρινή διοίκηση που έσωσε την ομάδα από τη διάλυση και το περιφερειακό- απομακρύνοντας όλα τα μέλη της διοικήσεως, που θα μπορούσαν να έχουν θέση και άποψη. Ακολούθως απομάκρυνε κάθε έναν που κατείχε μετοχές, γιατί έπρεπε "να διοικώ μόνος μου".
Ακόμη και ο Σωκράτης, που τον έφερε στο Αγρίνιο, είχε την ίδια τύχη με τους υπόλοιπους. Απομακρύνθηκε.
Ποιοί επιβίωσαν δίπλα του; Κοιτάξτε και μόνοι σας. Κόλακες, "μυρουδιάδες" από ποδόσφαιρο, μιά παρέα που περνάει καλά απλώς και τίποτα άλλο.
Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής, περιουσία της ομάδος- ο Μιχάλης Μπουκουβάλας-χάθηκε χωρίς κανένα κέρδος για την ΠΑΕ, διότι "αρνούμαι να μιλήσω με άσχετους, μόνο με τον ίδιο τον παίκτη". Όπου άσχετος ο πατέρας του!!!!
Ο Δώνης και ο Λυράκης μαζί με τον Πηλαδάκη μιλούσαν με "άσχετους" και ο Μιχάλης βρήκε το δρόμο του.
Τώρα άρχισε τα ήξεις αφίξεις. Φέυγω, δεν φεύγω. Μένω, δεν μένω. Πουλάω, αλλά όχι ακριβώς. Να τον δω κι αν τον εγκρίνω. Να τον μυρίσω κι αν ταιριάζει τ' αρωμά μας.
Η πόλη παρακολουθεί ατάραχη. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ο Ξανθόπουλος έρχεται και σώζει τον πρόεδρο από τα "γιούχα". Πληρώθηκε κι αυτός με το παραπάνω για τις υπηρεσίες "καμικάζι" που πρόσφερε στον πρόεδρο. "Δεν είδα καμμία διαφορά" είπε στη συνέντευξή του ο ηγεμόνας.
Εμείς τι να σχολιάσουμε; Ότι πεις εσύ αφεντικό....

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΕΘΝΟΣ: Απαγορευμένη λέξη στην Ελλάδα?

Γιατί άραγε, σε αυτή τήν άθλια μετάφραση τής ομιλίας του Σαρκοζύ στην Ελληνική βουλή, η μεταφράστρια (;;;) απέφυγε σε δύο δικές του αναφορές, να μεταφράσει τη λέξη "nation" ως "έθνος", και είπε "λαοί" ή "χώρες";
Ο Σαρκοζύ χαίρεται νά λέει τη λέξη "ΕΘΝΟΣ" γιά τον γαλλικό λαό! Άκριβώς το ίδιο κάνει και ο Μπους (για την πανσπερμία φυλών τών ΗΠΑ)!
Επίσης ο "Γάλλος" μίλησε για "diversite" δηλαδή την "διαφορετικότητα" ενώ εκείνη (η μεταφράστρια) είπε "πολυ-πολιτισμικότητα"!!
Ξετσίπωτη αντεθνική προπαγάνδα! Έχει απαγορευθεί στην Ελλάδα η λέξις "ΕΘΝΟΣ" και γιατί;!!

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Χρήστος Ασημάκης: Πενηντάρης αθλητής


33 χρόνια στα γήπεδα συμπληρώνει ο Χρήστος Ασημάκης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής

«Έχω φάει το περισσότερο ξύλο στα πόδια από οποιονδήποτε! Τώρα πια, προφανώς λόγω ηλικίας, με σέβονται περισσότερο...» λέει ο Χρήστος Ασημάκης (με τα κόκκινα), ο οποίος έχει χάσει τον... λογαριασμό των γκολ που έχει σημειώσει πριν γυρίσει στην άμυνα
Κάποιοι από τους σημερινούς του συμπαίκτες δεν είχαν καν γεννηθεί όταν εκείνος έβγαλε το πρώτο του δελτίο ως ποδοσφαιριστής, το 1975. Στο κατώφλι των 50 ετών, ο Χρήστος Ασημάκης συνεχίζει να αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό Παναιτωλίου.O 49χρονος Χρήστος Ασημάκης φαίνεται πολύ νεώτερος από την ηλικία του. Όποιος τον δει να τρέχει μάλιστα, ορκίζεται πως είναι τουλάχιστον 20 χρόνια πιο μικρός! «Ο κόσμος που με βλέπει να αγωνίζομαι έχει πάθει πλάκα! “Παίζεις ακόμα;!”, μου λένε, “πώς τα καταφέρνεις;!”, αναρωτιούνται συνήθως έκπληκτοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο αειθαλής μπαλαδόρος. Γεννημένος στις 20-12-1958, κλωτσά την μπάλα εδώ και 33 (!) χρόνια, απ΄ το 1975, όταν κι έβγαλε το πρώτο αθλητικό δελτίο του στη σημερινή ομάδα του, τον Ολυμπιακό Παναιτωλίου. Αρνείται πεισματικά να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, τη φανέλα με το «5», βάζει τα γυαλιά σε συμπαίκτες και αντιπάλους που άνετα θα μπορούσαν να είναι και... παιδιά του. «Έχω απλά γερή κράση», λέει ο «αιώνιος» σέντερ φορ. «Ούτε κι εγώ ξέρω πόσα γκολ έχω βάλει όλα αυτά τα χρόνια! Έβαζα πολλά, 30-45, κάθε χρόνο στα τοπικά πρωταθλήματα. Έχω σκοράρει με όλους τους τρόπους, ακόμα κι απ΄ τη σέντρα, όταν είδα τον τερματοφύλακα εκτός εστίας», θυμάται. Μ΄ αυτές τις επιδόσεις, οι αντίπαλοι αμυντικοί υποχρεώθηκαν να τον... επικηρύξουν. «Έχω φάει το περισσότερο ξύλο στα πόδια από οποιονδήποτε. Τους άκουγα, όταν έμπαιναν μέσα, να λένε για μένα “χτυπάτε τον”, άλλος στο πρώτο ημίχρονο, άλλος στο δεύτερο. Γρήγορος όπως είμαι ήταν δύσκολο να με πιάσουν, δεν καταλάβαινα τίποτα από τις κλωτσιές τους! Τώρα πια, προφανώς λόγω ηλικίας, με σέβονται περισσότερο...». Ο ίδιος, αντίθετα, δεν δείχνει τον παραμικρό... σεβασμό στους κατά πολύ νεώτερους συμπαίκτες του, στα τεστ κοπώσεως τους ξεπερνά όλους!

Πολλές ομάδες

Στις τρεις δεκαετίες που αγωνίζεται άλλαζε τις ομάδες σαν... πουκάμισα: Ολυμπιακός Παναιτωλίου, Μεσολόγγι (πρώτος σκόρερ παλαιότερα στην Δ΄ Εθνική, με 21 γκολ), Παναιτωλικός (και στη Β΄ Εθνική), Παναιγιάλειος, Άρης Αιτωλικού, Άγιος Κωνσταντίνος, Απόλλων Δοκιμίου, Θύελλα Παραβόλας. Σε κάποιες από αυτές έπαιξε δυο και τρεις φορές. Ήταν μάλλον θέμα «δημοσίων σχέσεων», εξηγεί ο Χρήστος Ασημάκης. «Τότε με ήθελαν όλοι, πήγαινα μια χρονιά στον έναν, μια στον άλλο. Το 1988, το Μεσολόγγι, με προπονητή τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα, πλήρωσε στον Ολυμπιακό Παναιτωλίου ενάμισι εκατομμύριο δραχμές - πολλά λεφτά για την εποχή και την κατηγορία- για να με αποκτήσει». Μεταγραφή στη μεταγραφή, έβγαλε, όπως παραδέχεται, «κάμποσα λεφτά». Πάντως δεν έγινε και πλούσιος από το ποδόσφαιρο. «Από την μπάλα κέρδισα πολλές γνωριμίες, όλη η Αιτωλοακαρνανία με ξέρει. Χωρίς καμία διαφήμιση για το μαγαζί μου, το ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων που διατηρώ, έχω εξασφαλίσει σταθερή πελατεία!», λέει χαμογελαστός.

Η... γκρίνια της συζύγου

Εξίσου σταθερή είναι και η παρότρυνση της συζύγου του να τα παρατήσει. «Απελπίστηκε να πλένει αθλητικά ρούχα! “Πάλι μου έφερες φανέλες και σορτσάκια; Σταμάτα την μπάλα”, μου λέει συνεχώς!», περιγράφει ο κ. Ασημάκης, ο οποίος τουλάχιστον έχει στο πλευρό του- μόνο ως θεατές, όμως- τα τρία ανήλικα παιδιά του. Ποδοσφαιρικά «ένσημα», ωστόσο, ο ίδιος θα συνεχίσει να κολλάει για χρόνια ακόμα, το ξεκαθαρίζει. «Κάθε χρονιά- πρώτη φορά στα 34 - λέω σταματάω, αλλά τελικά συνεχίζω να παίζω. Με κρατάει πως όταν πατώ το πόδι μου στο γήπεδο τα ξεχνάω όλα. Αν δεν είχα τη δουλειά μου, δεν ξέρω κι εγώ πόσα χρόνια ακόμα θα έπαιζα...». Για την ώρα, για να κρατηθεί και τη νέα σεζόν σε φόρμα, πήρε τα μέτρα του. «Παίζω πια λίμπερο, στην άμυνα. Μπροστά... βαριέμαι, αλλά και πάλι δεν έχω πρόβλημα να παίξω και εκεί, εφόσον χρειαστεί! Τώρα πίσω παίζω περισσότερο με το μυαλό, το τρέξιμο είναι λιγότερο». Τα ενενήντα λεπτά του αγώνα, πάντως, σε χωμάτινα γήπεδα συνήθως, τα βγάζει... χαλαρά. «Χωρίς πολλές προπονήσεις, μια φορά την εβδομάδα μόνο, παίζω συνεχώς, γυμναστήριο δεν πηγαίνω. Απ΄ το 1975 έως σήμερα δεν έχω χάσει παιχνίδι, τουλάχιστον 32 αγώνες τη σεζόν! Ποτέ δεν βγήκα από αγώνα, ούτε ως τραυματίας ούτε ως αλλαγή...».

Προτάσεις του Δημάρχου Θεστιέων

"Με βάση τη μελέτη για την ορθή και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ο Δήμος Θεστιέων θεωρείται Πύλη εισόδου στο οικοσύστημα της Λίμνης Τριχωνίδας, διότι ο επισκέπτης ο οποίος διέρχεται από το Δυτικό Εθνικό Δίκτυο (Ε.Ο. Αντιρρίου- Ιωαννίνων) έχει την ευκαιρία μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, εισερχόμενος στο Τ.Δ. Παναιτωλίου του Δήμου Θεστιέων, να προσεγγίσει την όχθη της Λίμνης Τριχωνίδας. Κομβικό σημείο για την προσέγγιση της Λίμνης είναι η περιοχή Αμπάρια Παναιτωλίου, όπου βρίσκεται το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδα (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ). Ο χώρος όπου είναι κτισμένο το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ και η τοποθεσία ευνοούν την προσέλευση των τουριστικών ομάδων, και η υποδομή του είναι κατάλληλη για να υποδεχθεί τους επισκέπτες. Συνεπώς το γραφείο οικοτουρισμού είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί πλησίον του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ με προσθήκη και επέκταση του υφισταμένου κτιρίου ή δημιουργία νέου.

1) ΤΟ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Το Οικοτουριστικό γραφείο θα παρέχει υπηρεσίες προβολής προώθησης και αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται όλα τα προβλήματα που επηρεάζουν τον οικοτουρισμό, όπως είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η περιβαλλοντική μόλυνση και συντονισμένα θα δίνει τις απαραίτητες λύσεις. Επίσης θα υποδέχεται τους επισκέπτες και θα τους οδηγεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να γνωρίσουν τις αξίες της λίμνης Τριχωνίδας. Η περιβαλλοντική δράση του Οικοτουριστικού γραφείου θα δώσει ποιοτική διάσταση στον τουρισμό οργανώνοντάς τον σωστά από την αρχή.

2) ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ - NATURA 2000

Στο νομό Αιτ/νιας έχουν προταθεί για ένταξη στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 (Οδηγία των Οικοτόπων) επτά περιοχές - οικότοποι οι οποίες έχει κριθεί ότι διαθέτουν ιδιαίτερα βιοτικά και αβιοτικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου έχουν σημαντική αξία για την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία. Το τρένο των οικοτόπων - NATURA 2000 (αμαξοστοιχία με οχήματα κινούμενα όχι πάνω σε ράγες) θα έχει τουριστικό - περιηγητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς οι οικοξεναγοί που θα συνοδεύουν τους επισκέπτες - επιβάτες θα παρουσιάζουν τις περιβαλλοντικές και άλλες αξίες της κάθε περιοχής. Το τρένο αυτό θα έχει αφετηρία το Δήμο Θεστιέων, θα πραγματοποιεί το γύρο της λίμνης Τριχωνίδας και επίσης θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται και άλλες περιοχές NATURA (οικοτόπους) του νομού Αιτ/νιας. Θα μπορεί να κινείται και με φυσικό αέριο, και με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρύνεται το περιβάλλον.

3) ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ - ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟ ΠΛΟΙΑΡΙΟ

Η χρήση πλοιαρίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο του εσωτερικού όσο και των αλλοδαπών επισκεπτών που κατά κανόνα είναι δεκτικοί σε κάθε πρόταση αναψυχής καινοτομικού χαρακτήρα στην διάρκεια των διακοπών τους. Οι διαδρομές μπορεί να έχουν θεματικό χαρακτήρα και κατ´ επέκταση εκπαιδευτικό περιεχόμενο και να απευθύνονται σε περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, σε πολιτιστικούς συλλόγους σε σχολεία και ευαισθητοποιημένους επισκέπτες. Το έργο θα συμβάλει την αύξηση της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος και στην ενίσχυση του οικολογικού τουρισμού, καθώς η λίμνη Τριχωνίδα αποτελεί ένα σύμπλεγμα συστημάτων (υδάτινων και χερσαίων) στα οποία διαβιεί ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν είδη σπάνια και είδη ενδημικά. Υπολογίζεται ότι ο γύρος της λίμνης με το πλοιάριο αυτό θα διαρκεί 3 ώρες. Η εκκίνηση θα γίνεται από τα Αμπάρια Παναιτωλίου και σημεία σταθμοί για τα πλοιάρια θα είναι στην Παλαιοχώρα, Δογρή, Κάτω Μυρτιά, Παραλία Φωτμούς, Παραλία Μούρτου, Τριχώνιο, Ματαράγκα, Παπαδάτες.

4) Διαμόρφωση Περιβάλλοντος στις Παραλίμνιες Περιοχές Αμπάρια ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ και Αγ. Γεωργίου ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - ΛΙΜΝΟΥΠΟΛΗ

Με τις υποδομές: παρατηρητήρια, μονοπάτια, ανοικτό εκπαιδευτικό ενυδρείο, αλιευτικό καταφύγιο, θέσεις ερασιτεχνικής αλιείας, χώροι συνάθροισης, εστίασης και αναψυχής καθώς επίσης και οι λοιπές αθλητικές και άλλες υποδομές που σχεδιάζουμε και προωθούμε στην παραλίμνια περιοχή όπως αναψυκτήριο, μουσείο νερού, οικολογικό πάρκο, υδάτινες διαδρομές με τουριστικό - περιηγητικό πλοιάριο, καταλύματα κ.α. που θα οδηγήσουν προοπτικά στη δημιουργία μιας ΛΙΜΝΟΥΠΟΛΗΣ, θα κάνουν ελκυστική τη περιοχή και έτσι θα προσελκύσουμε τρίτους - επισκέπτες στον τόπο μας

Λειτουργία εστιατορίου - αναψυκτηρίου της λίμνης Τριχωνίδας. Με την δραστηριότητα αυτή προτείνεται η δημιουργία ενός εστιατορίου που θα αποτελεί σταθμό για κάθε επισκέπτη. Το εστιατόριο - αναψυκτήριο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής ώστε να διατήρησει την τοπική ταυτότητα. Ειδικότερα προτείνεται να έχει χωρητικότητα έως και 70 άτομα τους χειμερινούς μήνες ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα να αξιοποιεί και υπαίθριο χώρο κατά τους θερινούς μήνες. Ανάλογα µε την ώρα θα μπορεί να λειτουργεί και ως καφέ - αναψυκτήριο για τους επισκέπτες της περιοχής.

5) ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΠΑΛΙΟΧΩΡΑΣ» ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

Στα Ανατολικά όρια του Δ.Δ. Καινουργίου και σε απόσταση 200μ. από τη λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται ο πετρόκτιστος οικισμός Παλιοχώρα. Αποτελείται από σύμπλεγμα πετρόκτιστων σπιτιών μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκαν το 1835 και είναι από τα ελάχιστα παραδοσιακά κτίσματα που έχουν διασωθεί στον Ν. Αιτωλοακαρνανίας και ίσως το μοναδικό παραλίμνιο. Η πρόταση για αξιοποίηση του προαναφερόμενου πετρόκτιστου οικισμού περιλαμβάνει:

α) Μουσείο Νερού
Το μουσείο θα αποτελείται από τέσσερις χώρους με διαφορετικά εκθέματα ο καθένας, στους οποίους θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό καθώς και οι χρήσεις που είχε το νερό. Ειδικότερα:
i) Χώρος ύδρευσης: Αναπαράσταση των χρήσεων του νερού μέσω εκθεμάτων (προσομοίωση).
ii) Χώρος Άρδευσης: θα παρουσιάζονται όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής για την άρδευση των εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων τους (π.χ. Τρόμπες, εργαλεία, σωλήνες κλπ.)
iii) Χώρος Περιβάλλοντος: θα γίνεται αναφορά στο υδρόβιο περιβάλλον της Λίμνης κατά κύριο λόγο και θα παρουσιάζονται τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας που συναντώνται στην περιοχή. Θα γίνουν μικρές προθήκες - ενυδρεία με τα ενδημικά είδη της περιοχής(ψάρια, αμφίβια, κλπ).
iv) Χώρος Τέχνης: θα είναι αφιερωμένος στο τρόπο που το νερό έχει επηρεάσει την τοπική λαϊκή τέχνη. Θα παρουσιάζονται τα έργα διαφόρων καλλιτεχνών - δημιουργών που αναφέρονται στο νερό και ο τρόπος με τον οποίο επηρέασαν την τέχνη.

β) Μουσείο Εθνολογίας και Λαογραφίας
Αίθουσα με αναφορά στο καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσα από την παράδοση και την Ιστορία.

γ) Γραφείο έδρας και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας
Η βιοοικολογική ακεραιότητα των ευαίσθητων οικοσυστημάτων των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας, η ορθή και βιώσιμη αξιοποίηση τους, η δημιουργία Οικοτουριστικού γραφείου και η επιτυχής λειτουργία του έχουν ανάγκη ουσιαστικής υποστήριξης. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητα να συσταθεί επιτέλους και ο Φορέας Διαχείρισης των Λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας ο οποίος θα αναλάβει το σχεδιασμό το συντονισμό και την παρακολούθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. Ο φορέας διαχείρισης θα εκτιμά τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και θα μερινά ώστε να προωθείται η ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Ε.Ο.Τ. και τα συναρμόδια Υπουργεία. Τα άτομα που θα συγκροτούν τον συντονιστικό φορέα πρέπει να επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια ως προς τις ικανότητες περιβαλλοντικής γνώσης, τοπικής αποδοχής, κινήτρων προώθησης της τοπικής οικονομίας μέσα από τη βιωσιμότητα.

6) ΠΑΡΑΤΡΙΧΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Με βάση τις απαιτούμενες από το νόμο μελέτες θα πρέπει να χαραχθεί ο Παρατριχώνιος δρόμος σε απόσταση ασφαλείας από το οικοσύστημα της Λίμνης και σε κάθε περίπτωση έξω από τα όρια της περιοχής Natura, χωρίς να αποκλείεται σε πολλά σημεία η ταύτιση του με τον ήδη υφιστάμενο δρόμο, προκειμένου να μην καταστρέφεται η ενότητα του τοπίου χωροταξικά, αλλά και ως οπτικός πόρος. Αυτονόητον είναι ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι κάθετες προσβάσεις προς τη Λίμνη Τριχωνίδα.

7) Ετήσια Πανελλήνια Έκθεση στον Δήμο Θεστιέων με θέμα την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής .

Με βάση την οδηγία 60/2000 για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και έχοντας υπόψη τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στα υδάτινα αποθέματα του πλανήτη, λόγω της αλλαγής του κλίματος από το φαινόμενο των αερίων του θερμοκηπίου η ως άνω Πανελλήνια έκθεση προτείνουμε να γίνεται με τη συμμετοχή φορέων από όλη την Ελλάδα, και θα πραγματοποιείται το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Στην συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων και τα αναμενόμενα οφέλη αυτής, ενώ θα επιδιώκεται η δημόσια διαβούλευση μέσω σχετικών εκθεμάτων, ομιλιών και οπτικοακουστικού υλικού.

8) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Στην περιοχή Τριχωνίδας υπάρχουν φυσικές και ημιφυσικές περιοχές που έχουν μεγάλη οικολογική αξία καθώς και τουριστικό ενδιαφέρον από άποψη φυσιολατρική, φυσιοδιφική και υπαίθριων ενεργητικών δραστηριοτήτων.
Το φυσικό περιβάλλον από την μία και οι πολιτιστικοί πόροι από την άλλη αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης του οικοτουρισμού για την περιοχή. Για να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός στην περιοχή της Τριχωνίδας πρέπει να δημιουργηθούν οι βάσεις για την προσφορά ενός συνόλου αγαθών και υπηρεσιών που θα παρέχονται στον επισκέπτη για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.
Ο οικοτουρισμός είναι εναλλακτική μορφή τουρισμού μικρής κλίμακας και περιλαμβάνει δραστηριότητες που βασίζονται στην προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μιας περιοχής. Είναι τουρισμός που γίνεται ολόκληρο το χρόνο και όχι εποχιακός και το κυριότερο, η περιοχή βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής Αγρινίου, και Πατρών.

9) Οργάνωση δικτύου (cluster) του τοπικού αγροτοδιατροφικού κλάδου

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΝ. 509 ΚΑΙ 510/2006 - το brand name της περιοχης

Η δράση αυτή θα έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα. Τελικός στόχος της δημιουργίας του συγκεκριμένου κλαδικού Cluster στην περιοχή της Τριχωνίδας είναι η δημιουργία Brand-Name και η απόκτηση επωνυμίας ονομασίας προέλευσης, για τα σημαντικότερα από πλευρά παραγωγής και ποιοτικής διαφοροποίησης προϊόντα του πρωτογενή τομέα της περιοχής Τριχωνίδας.
Το προτεινόμενο Cluster θα συνεργάζεται με εξωτερικούς φορείς οι οποίοι θα πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη και σταθερή υγειονομική, διατροφική και γευστική ποιότητα των προϊόντων της περιοχής.
Η δημιουργία Brand-Name και επωνυμιών προέλευσης περιοχής Τριχωνίδας στοχεύει στην ενίσχυση του συναισθήματος εμπιστοσύνης του καταναλωτή στα προϊόντα της περιοχής.
Σκόπιμο είναι τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά εδέσματα τα οποία έχουν μοναδικότητα να πιστοποιηθούν με βάση τον κανονισμό 509 και 510/2006. Τέτοια προϊόντα είναι η αιματόχρωμη ποικιλία της πορτοκαλιάς (σαγκουίνι), η αθερίνα, η μαλαγουζιά(ποικιλία λευκού οίνου), το κάστανο Αρακύνθου, η ελιά Αγρινίου και το «κοντόροκο» καλαμπόκι. Ως παραδοσιακά εδέσματα που μπορούν να πιστοποιηθούν είναι η μακαρονόπιτα, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες, η ραβανί και τα λουκάνικα της περιοχής.

10) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΙΚΟΞΕΝΑΓΩΝ

Η δημιουργία ομάδας οικοξεναγών οι οποίοι θα συνοδεύουν τις ομάδες των επισκεπτών, θα τους οδηγούν στις περιοχές όπου θα αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, θα τους ενημερώνουν και συγχρόνως θα φροντίζουν ώστε να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες προστασίας συνδέεται άμεσα με την οικοτουριστική ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προέρχονται από τον ντόπιο πληθυσμό, να τους ενδιαφέρει και να τους ενθουσιάζει η ιδέα να ασχοληθούν με την οικοξενάγηση. Οι οικοξεναγοί με ειδικά σεμινάρια κατάρτισης μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ καλούς ξεναγούς της φύσης. Σκοπός των οικοξεναγών είναι πάνω απ´ όλα να προωθούν τη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κάθε επισκέπτη.

11) ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο συνίσταται στον προγραμματισμό, την υλοποίηση της τουριστικής διαφήμισης και προβολής της περιοχής καθώς και στον προγραμματισμό και υλοποίηση σχεδίου προώθησης του τουρισμού σ´ αυτήν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διαφήμιση σε έντυπα, καταχωρίσεις σε ειδικούς καταλόγους και ηλεκτρονικά μέσα με κατασκευή σύγχρονης ιστοσελίδας(site), παραγωγή βιντεοταινιών, ανάπτυξη CD-ROM για την παρουσίαση τουριστικών θεμάτων του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

12) ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σχεδιασμός και ανάπτυξη εικονικού μουσείου τοπικής μυθογραφίας. Η υλοποίηση του εικονικού μουσείου τοπικής μυθογραφίας θα περιλαμβάνει τη δημιουργία, ανάδειξη και παροχή εκπαιδευτικών - ψυχαγωγικών εφαρμογών πολιτιστικού περιεχομένου το οποίο θα στηρίζεται σε μύθους, προφορικό λόγο, ιστορικές αναφορές, κ.α. αλλά θα συνδυάζεται και με αντίστοιχη πληροφορία από αρχαιολογικά μνημεία, χώρους, και εκθέματα σε μουσεία.

13) ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΥ

Μετατροπή του παλαιού πέτρινου κτιρίου του Γεωργικού Συνεταιρισμού Παναιτωλίου σε μουσείο Αγροτικής Ιστορίας και Καπνού. Ο Δήμος Θεστιέων είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος που αναπτύχθηκε κυρίως λόγω της καλλιέργειας του καπνού, ο οποίος αποτελούσε για δεκάδες χρόνια την κύρια δραστηριότητα των κατοίκων. Γενιές ανθρώπων έζησαν από τον καπνό και τώρα που βιώνουμε το τέλος της εποχής του, δημιουργείται εδώ ένα δυσαναπλήρωτο κενό που μπορεί να καλυφθεί μόνο με τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

14) ΒΛΟΧΟΣ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΤΙΕΩΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μετατροπή του παλαιού πέτρινου δημοτικού σχολείου Βλοχού σε μουσείο ιστορίας και ορθόδοξου μοναχισμού (αναφορά στην ιστορία των Θεστιέων, της Αιτωλικής Συμπολιτείας και στο έργο του Κοσμά του Αιτωλού)

15) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΒΛΟΧΟ

Προτείνεται η δημιουργία μικρού υπαίθριου θεάτρου με αρχαϊκό χαρακτήρα ήπιας κατασκευής.

16) ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΜΠΕΗ (ΑΝΑΔΕΙΞΗ - ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ)

Στα νότια διοικητικά όρια του Δήμου Θεστιέων και πλησίον της Ε.Ο. Αντιρρίου-Αγρινίου υπήρχαν 365 τοξωτά γεφύρια του Αλάμπεη που δημιουργήθηκαν επί Τουρκοκρατίας. Χρειάζονται τηλεπισκοπήσεις και γεωφυσικές έρευνες ώστε να βρεθούν και να αποκαλυφθούν επακριβώς τα θεμέλια τους οι διαστάσεις τους και το σχήμα τους ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν και να ανασυσταθούν οι καμάρες προσφέροντας -σύμφωνα με την παράδοση - σπάνια ομορφιά και αρχιτεκτονική τελειότητα.

17) ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Η ειδική έκδοση στα πλαίσια του προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ «Προστασία Περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη» με την ονομασία «Οικοτουριστικός Οδηγός Λίμνης Τριχωνίδας» που εκδόθηκε το έτος 2004 έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδάτινους πόρους της χώρας μας αλλά και έναν εσωτερικό υγρότοπο με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον.
Ο οδηγός αυτός θα αποτελέσει το κίνητρο και την αφορμή για ανάληψη δράσεων προστασίας και εφαρμογής ορθών πρακτικών διαχείρισης, με σεβασμό στον άνθρωπο και στις δραστηριότητές του. Ο οδηγός αυτός χρήζει αναβάθμισης και επανέκδοσης με καινούργια στοιχεία αλλά και νέες δράσεις."

Βουλή των Ελλήνων: Τιμή στον Χρήστο Καπράλο

Μια μεγάλη αναγνώριση για τον Παναιτωλιώτη γλύπτη Χρήστο Καπράλο αλλά και για το τόπο μας επεφύλασσε η ολομέλεια της βουλής, η οποία σε ειδική συνεδρίασή της, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.
Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε την μορφή της αγρότισσας μάνας που παραμένει στο επίκεντρο και απεικονίζεται με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο στα έργα του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, τα οποία βρίσκονται σε δύο σημεία της βουλής.
Παραθέτουμε αναλυτικά την ομιλία του Δημήτρη Σιούφα, που αναφέρεται στον ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΩΤΗ Χρήστο Καπράλο και το έργο του:
"..Πριν από λίγους μήνες, την Ημέρα της Γυναίκας επιλέξαμε να τιμήσουμε τη γυναίκα της υπαίθρου, την αγρότισσα, για την κοινωνική της προσφορά. Η μορφή της αγρότισσας μάνας, σήμερα, Ημέρα της Μητέρας, παραμένει στο επίκεντρο της τιμής και του σεβασμού μας. Και είναι παρούσα στη Βουλή με πρωτοβουλία του Προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη. Σε δύο σημεία του χώρου της Βουλής των Ελλήνων, στο Περιστύλιο και στον περίβολο, βρίσκονται έργα του μεγάλου γλύπτη Χρίστου Καπράλου. Έξω δεσπόζει το γλυπτό με τίτλο «Η Μάνα μου», η αγρότισσα μάνα του Καπράλου, σε στάση σκεπτική. Στην ανάγλυφη παράσταση που κοσμεί το Περιστύλιο, χαραγμένη η ίδια μορφή, ανάμεσα στο γιο της με τα σχέδιά του και τους συγχωριανούς της.Ο Καπράλος, μεγάλη μορφή της παγκόσμιας τέχνης, επιστρέφοντας το 1940 από το Παρίσι στον τόπο του, το Παναιτώλιο Αγρινίου, χρησιμοποίησε τη μάνα του ως μοντέλο. Αποτέλεσε κεντρική έμπνευσή του και φιλοτέχνησε πέντε παραλλαγές. Η κάθε μια διαφορετική. Η τέχνη είναι ο καλύτερος εκφραστής συναισθημάτων. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού έχω ήδη συνεννοηθεί με τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ώστε με την επιμέλειά της και σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, να εκδοθεί λεύκωμα με έργα Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών με θέμα τη Μητέρα.Γιος αγρότισσας και ο ίδιος, γνωρίζω καλά και από κοντά τη βαθιά σημασία της μητρικής παρουσίας που γεμίζει με τη δουλειά της τους χώρους και του σπιτιού και της υπαίθρου. Γνωρίζω καλά τη γενναιότητα που δείχνει στην καθημερινότητα, τη σταθερότητα και την απαντοχή της, το μόχθο και τη δύναμή της απέναντι στις αντιξοότητες, την αδιάκοπη φροντίδα που δίνει ακούραστα και αποτελεσματικά. Κυρίως το ήθος που εμπνέει στα παιδιά. Τα χέρια της αδρά, σκληρά, το άγγιγμά της τρυφερό. Η σκέψη της και η έγνοια της με τα παιδιά, την Οικογένεια. Και όλα τούτα και πολλά παραπάνω, της τα αναγνωρίζουμε. Τα αναγνωρίζουμε στα πρόσωπα όλων των Μητέρων. Όχι μόνο σήμερα, τη θεσμοθετημένη ημέρα του εορτασμού, αλλά κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, που ζούμε στη Γη που μας έφερε. Και ας αναρωτιόμαστε κάθε μέρα αν κάνουμε με επάρκεια το καθήκον μας απέναντί τους.Σήμερα, όλοι μαζί, ως Σώμα που εκπροσωπεί όλο τον Ελληνικό Λαό, θυμόμαστε, αφιερώνουμε τις σκέψεις μας σ' αυτές που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε μας και τιμάμε τις μητέρες μας, τους ανθρώπους που μας έφεραν στη Ζωή. Τιμάμε την ίδια τη Ζωή».

Δημήτρη να το δείς προσεκτικότερα...

Αναδημοσιεύουμε από το διαδίκτυο:
"Απίστευτη συμπεριφορά!!!
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΧΗΡΑ
ΤΗΣ...ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΑΚΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΡΟΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ!!!
Απίστευτο δράμα για μια χήρα σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας! Ο Δήμαρχος της περιοχής, εφαρμόζοντας πολεοδομικό σχέδιο που υπήρχε στα χαρτιά εδώ και 70 τουλάχιστον χρόνια, περνά δρόμο 7 μέτρων πλάτους και 30μ. μήκους μέσα από την κατοικία της , και έτσι οδηγεί στην απόγνωση, στον μαρασμό και ουσιαστικά στο θάνατο μια ανήμπορη γυναίκα.
Η απίστευτη ιστορία, εκτυλίσσεται στον δήμο Θεστιέων, όπου η κυρά Κούλα Προβίδα, δημιούργησε την οικογένειά της με τον άνδρα της, μεγάλωσε και σπούδασε τα δύο παιδιά της, έχοντας επιπλέον το βάρος, να συντηρεί στο σπίτι της και τον αδερφό του άνδρα της, ο οποίος και ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες. Με μοναδικό εισόδημα αυτό που τους έδινε η καλλιέργεια καπνού, πορεύτηκε την ζωή της, μέσα στην ανέχεια και τις κακουχίες, ζώντας όμως με απόλυτη αξιοπρέπεια. Πριν 8 περίπου χρόνια, έχασε τον σύζυγό της κι έμεινε μόνη της να φροντίζει τον κουνιάδο της, ο οποίος όπως είπαμε ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες. Είχε βέβαια στο πλάϊ της τον γιό της (η κόρη της ζει στην Αθήνα), αλλά εκείνος είχε αναλάβει να εξασφαλίζει τα προς το ζειν για την οικογένεια.Πριν από 2 περίπου χρόνια, έφυγε από την ζωή και ο κουνιάδος της και σήμερα η γυναίκα, μέσα στον πόνο από τον θάνατο των δύο δικών της ανθρώπων, έχει ως μοναδικό στήριγμα στην ζωή της, την παρηγοριά που της δίνει ο γιος της και η ενασχόλησή της με τον κήπο της και τις κοτούλες της.Ώσπου πριν από μόνο ένα περίπου μήνα, εντελώς αναπάντεχα, είδε να μπαίνουν μέσα στο οικοπεδάκι της δύο τοπογράφοι, οι οποίοι και άρχισαν να το καταγράφουν!!!
--- Τι θέλετε παιδιά μέσα στο σπίτι μου, ρώτησε παραξενευμένη η γυναίκα.
--- Θα περάσει δρόμος μέσα από το σπίτι σου κυρούλα, της απάντησαν οι τοπογράφοι. Η γυναίκα, η οποία έχει και προβλήματα υγείας με την πίεση και την καρδιά της, κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό!Οι τοπογράφοι βλέποντας την ψυχολογική φόρτιση που της προκάλεσαν, της είπαν:
--- Κοίτα, δεν πήραμε εμείς την απόφαση, είναι δουλειά του Δημάρχου αυτή. Αυτόν να βρεις να σου τα πει. Εμείς εντολές εκτελούμε.Πριν περάσουν ελάχιστες μέρες έγγραφο του Δήμου με το οποίο ο Δήμος Θεστιέων ζητούσε από την κυρά-Κούλα να προβεί σε ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο ουσιαστικά θα αποδέχεται το πέρασμα δρόμου μέσα από το σπίτι της!!!
Ο γιος της κυρά-Κούλας, αμέσως έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Θεστιέων κ. Δημήτρη Τραπεζιώτη, με την οποία του ζητούσε να μάθει ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εφάρμοζε, ποια Νομοθετικά Διατάγματα επικαλείτο και για ποιο λόγο έπρεπε να προβεί σε συμφωνία του στυλ...αποφασίζουμε και διατάσσουμε, χωρίς να γνωρίζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του!!!Ο Δήμαρχος, όχι μόνον αδιαφόρησε να ενημερώσει την ιδιοκτήτρια και τον γιο της, αλλά μέσα σε 40 ημέρες στέλνει νέο χαρτί, με το οποίο ζητεί (άκουσον- άκουσον), να υποδείξουν στους αρμόδιους υπάλληλους της Πολεοδομίας τα όρια της ιδιοκτησίας τους, καθώς και να επιδείξουν τους τίτλους ιδιοκτησίας του οικοπέδου!!!Το τελεσίγραφο αυτό, έχει φέρει στα όρια της απόγνωσης την γυναίκα, η οποία στα 72 της χρόνια, μετά τον χαμό του άνδρα της και του κουνιάδου της, τώρα βλέπει τον Δήμο να της παίρνει και το σπίτι.
---Με πετάνε στον δρόμο, μου παίρνουν το βιος, χωρίς καν να μου εξηγούν πώς και γιατί το κάνουν αυτό! Ορίστε οι τίτλοι ιδιοκτησίας μου, τα έχω όλα και τα δείχνω σε όλους. Εκείνοι γιατί δεν μου εξηγούν με ποιες αποφάσεις μου με πετάνε στον δρόμο; λέγει η ιδιοκτήρια.
Μεθαύριο την Πέμπτη 17 Απριλίου, η Πολεοδομία θα περάσει από το σπίτι της κυρά-Κούλας, σύμφωνα με την απόφαση του Δημάρχου, για....κατάσχεση του 1/3 του οικοπέδου της!!!
ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ! ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ...ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Της ΧΗΡΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ...1938 και βάλε!!!
Φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό! Ο Δήμαρχος κ. Τραπεζιώτης, αποφάσισε για περίεργους λόγους να βγάλει από το... συρτάρι, ένα πολεοδομικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί πριν από 60 τουλάχιστον χρόνια, όταν και τότε δρόμοι δεν υπήρχαν και οι ανάγκες ήταν άλλες. Η περιοχή όμως αναπτύχθηκε δρόμοι έγιναν πολλοί, τόσοι ώστε δυστυχώς να σημειώνονται και πολλά θανατηφόρα ατυχήματα μέσα στον δήμο, ο Δήμαρχος όμως αντί να ελαφρύνει την κατάσταση, αποφάσισε...επιλεκτικά να θέσει σε εφαρμογή πολεοδομικό σχέδιο -τουλάχιστον-του 1938 και να περάσει δρόμο 7 μέτρων πλάτους, μέσα από την κατοικία της κυρά-Κούλας!!!Ψάξαμε την υπόθεση και βρήκαμε ότι το ίδιο πολεοδομικό σχέδιο προέβλεπε το πέρασμα δρόμων και από άλλα οικόπεδα του δήμου, όμως αυτά ο Δήμαρχος δεν επιχείρησε να τα ...πειράξει, γιατί φέρεται να έχει δηλώσει:«Δεν περνάω δρόμους μέσα από σπίτια»!!! Πώς όμως κάνει εξαίρεση στο οικόπεδο της κυρά-Κούλας, της ανήμπορης χήρας ;Οι πληροφορίες μας κατ'αρχήν λένε ότι στα άλλα οικόπεδα, υπάρχουν σπίτια όπου ζει και ο σύζυγος, αλλά και οι οικογένειες είναι πολυμελείς. Στην περίπτωση όμως της κυρά-Κούλας ο σύζυγος έχει πεθάνει. Φαίνεται πως ο Δήμαρχος δείχνει ένα σκληρό πρόσωπο, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η γυναίκα είναι μόνη της και προσβλέπει στο ότι δεν θα υπάρχει. ... αντίσταση σθεναρή.
Βρήκαμε τον Δήμαρχο και ζητήσαμε να μας απαντήσει, όμως επέδειξε το ίδιο σκληρό πρόσωπο:---Εφαρμόζω πολεοδομικό σχέδιο. Η κυρία θα πρέπει να με ευγνωμονεί, γιατί το οικόπεδό της θα αποκτήσει αξία. Ο δρόμος θα περάσει μέσα από αυτό, αλλά θα ανέβει η αξία του οικοπέδου & θα μπορεί να το πουλήσει ή να χτίσει πιο εύκολα!!! Όταν τον ρωτήσαμε γιατί εφαρμόζει ένα πολεοδομικό σχέδιο 70 χρόνων παλαιό, ο κ. Τραπεζιώτης απάντησε:---Ποιος σας είπε ότι είναι τόσο παλαιό; Το 1992 ψηφίστηκε και ο λόγος που περνάει ο δρόμος μέσα από το οικόπεδο της κυρίας, είναι για να επικοινωνεί με την εκκλησία (Ο Δήμαρχος επιμελώς απέφυγε να μας επιδείξει το πολεοδομικό σχέδιο του...1992. Το σχέδιο είναι πάνω από 70 χρόνια).Όμως επιμείναμε με άλλο ερώτημα:---Κύριε Δήμαρχε, η περιοχή επικοινωνεί με την εκκλησία με δεκάδες δρόμους. Μόνο 20 μέτρα από το οικόπεδο της κυρά-Κούλας υπάρχει άλλος δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία. Γιατί πρέπει να κόψετε το οικόπεδό της στα δύο; Ποιον εξυπηρετεί; ---Η περιοχή μας έχει ανάγκη κι από άλλους δρόμους. Δεν φτάνουν αυτοί. Η εκκλησία πρέπει να δέχεται αυτοκίνητα και από άλλους δρόμους. ---Γιατί δεν εφαρμόζετε το σχέδιο τότε και στα άλλα οικόπεδα; Γιατί περνάτε τον δρόμο μόνον μέσα από το οικόπεδο της κυρα-Κούλας και δεν αγγίζετε τα άλλα οικόπεδα; ---Θα περάσουμε κι από' κει δρόμο. Ο Δήμαρχος όμως δεν είπε την αλήθεια: Αν εφαρμοζόταν το σχέδιο πόλεως όπως αυτό όριζε, οι δρόμοι έπρεπε να περάσουν πρώτα από τα άλλα οικόπεδα, γιατί αυτά βρίσκονται πιο κοντά στην εθνική οδό (Αντιρρίου-Ιωαννίνων) και συνεπώς θα εξυπηρετούσαν καλύτερα. Όμως ο Δήμαρχος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν προσβάλλει άλλες κατοικίες και έχει προχωρήσει τις διαδικασίες ...κατάσχεσης μόνο στο οικοπεδάκι της χήρας!!!---Έχετε προβλέψει αποζημίωση για την ιδιοκτήτρια κύριε Δήμαρχε;
---Θα δούμε τι πρέπει πόσο πρέπει ν' αποζημιώσουμε κι αν κριθεί ότι πρέπει ν' αποζημιωθεί το οικόπεδο. Μία αποθήκη θα της γκρεμίσουμε μόνο κι αυτή ήταν αυθαίρετη (!!!).
Η απάντηση του Δημάρχου Θεστιέων ήταν απόλυτα κυνική. Γιατί άφησε να εννοηθεί ότι η χήρα...έπρεπε να του οφείλει και χάρη από πάνω μια και....θα έπαιρνε αξία το οικόπεδό της! Όσο για την...αποθήκη που χαρακτήρισε το οίκημα ο Δήμαρχος, εκεί είναι το σπίτι που έζησε επί χρόνια η κυρά-Κούλα με τον άνδρα της, εκεί παντρεύτηκε, εκεί έμεναν τα πεθερικά της, ενώ αργότερα το χρησιμοποίησε ως χώρο διατήρησης των κηπευτικών της. Ο χαρακτηρισμός «αυθαίρετο» από τον Δήμαρχο, μαρτυρεί και την πρόθεσή του να ...μην αποζημιώσει την κυρά-Κούλα, μια και το σπίτι όταν φτιάχτηκε πριν από 80 χρόνια περίπου, δεν υπήρχε στην περιοχή Πολεοδομία. Όμως, όπως υποστηρίζει ο γιος της κυρά Κούλας και η ίδια, όλα είναι νόμιμα κι έχει τα χαρτιά στα χέρια της. Μπορεί να αποδείξει νομιμότητα της ιδιοκτησίας, επιμένει. Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο γιατί δεν βελτιώνει τον κεντρικό επικίνδυνο δρόμο, που τέμνει στην μέση τον δήμο, στον οποίο και σημειώνονται πολλά θανατηφόρα ατυχήματα κάθε χρόνο, αλλά ο Δήμαρχος ...πέταξε το μπαλάκι στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.
ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΤIΕΩΝ, ΑΛΛΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ...ΠΕΙΡΑΖΕΙ!
Στον Δήμο Θεστιέων, έχει αναπτυχθεί ένας μικρός συνοικισμός με σπίτια τα οποία έχουν χτισθεί πάνω σε οριοθετημένο από την πολεοδομία δρόμο ! Μόνο που ο Δήμαρχος κ. Τραπεζιώτης, στην ...καραμπινάτη αυτή παρανομία δεν επεμβαίνει. Ούτε αυθαίρετα γκρεμίζει, ούτε καν συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες του αυθαίρετου οικισμού έχει κάνει! Μόνον στη χήρα στέλνει τελεσίγραφα, οδηγώντας σε απόγνωση και μαρασμό μια ανήμπορη γυναίκα!
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ!!
Υπάλληλος της Πολεοδομίας Αγρινίου, ο οποίος για προφανείς λόγους κράτησε την ανωνυμία του, μας είπε για τον δρόμο που θέλει να περάσει μέσα από το οικοπεδάκι της κυρά-Κούλας:«Ο δρόμος αυτός δεν έχει καμία πολεοδομική αξία. Όμως δεν μπορούμε παρά να εφαρμόσουμε το σχέδιο, εκτελώντας τις αποφάσεις του Δημάρχου».
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ....ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ! -Ο ΙΔΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΗΣΕ ΣΤΗΝ...ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ!
Φαίνεται πως κάποιοι από αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του Δήμου Θεστιέων διαπράττουν πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά ο Δήμαρχος δεν παρεμβαίνει σε αυτές. Βρήκε μόνον την χήρα γυναίκα να...εφαρμόσει τον νόμο! Η περίπτωση του Δημοτικού Συμβούλου κυρίου Παλιοδήμου λέει πολλά: Ο άνθρωπος έχει κάνει εξόφθαλμη παρανομία, επεκτείνοντας την μάντρα του οικοπέδου του και καταλαμβάνοντας μέρος του δημόσιου δρόμου (φωτό πάνω)!!!Όλως συμπτωματικώς ο ίδιος παραβάτης, συνηγόρησε στο πέρασμα του δρόμου μέσα από το οικοπεδάκι της χήρας.Ο Δήμαρχος επιδεικνύει το σκληρό του πρόσωπο και σε επιστολή που απέστειλε στον ίδιο ο γιος της χήρας, ο οποίος του εκθέτει το πρόβλημα που δημιουργεί στην μάνα του το πέρασμα του δρόμου μέσα από το οικοπεδάκι της. Πρόβλημα το οποίο την οδηγεί σε ψυχολογικό θάνατο, σε επιβάρυνση της υγείας της, αλλά και στους κινδύνους για την σωματική της ακεραιότητα ,που συνεπάγεται η ύπαρξη ενός δρόμου μέσα από την κατοικία της.Ο Δήμαρχος κ. Τραπεζιώτης, δεν έδωσε καμία σημασία στην επιστολή του κ. Προβίδα κι αυτή την στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος, αυτός και η μάνα του, ουσιαστικά με την ...κατάσχεση του οικοπέδου τους!
--- Μας πετάνε στον δρόμο. Εμείς αν περάσει δρόμος μέσα από το σπίτι μας, θα πρέπει να φύγουμε απ' δω. Ο Δήμαρχος δεν απαντά σε καμιά επιστολή μου. Αύριο-μεθαύριο θα περάσει η Πολεοδομία και με υποχρεώνει να συμβιβαστούμε με τα τελεσίγραφά του! Σε ποια ευνομούμενη Πολιτεία ζούμε; Η μάνα μου θα πεθάνει έτσι και μας πετάξουν στον δρόμο. Ούτε γι' αποζημίωση μιλάνε, ούτε για τίποτε!Ήθελα να' ξερα, αν το σπίτι αυτό δεν ανήκε στην χήρα μάνα μου, αλλά σε κάποιον βουλευτή, θα τολμούσε να εφαρμόσει ....σχέδιο του 1938 και να κόψει τον σπίτι του στην μέση; Μας είπε με αγανάκτηση ο γιος της κυρά Κούλας!

Αλλάζουμε μορφή.....


Μαθαίνουμε κάθε μέρα που περνάει....Μαθαίνουμε και δοκιμάζουμε νέα πράγματα και "κολπάκια". Θα τα βλέπετε στην οθόνη του Η/Υ σας. Η "γνώση" των υπολογιστών είναι ανεξάντλητη και ως εκ τούτου, μια ζωή θα έχουμε να προσθέτουμε. Είμαστε εδώ μετά από αρκετό καιρό γεμάτο με δοκιμές και "μελέτες" σχετικά με το "πως" και τα "γιατί".
Τον προηγούμενο χρόνο, από τη λειτουργία ή σωστότερα από τη δημιουργία του blog, ανέβηκαν πειραματικά κάποια θέματα. Λειτούργησε ένα mail στο οποίο πήραμε μηνύματα, τα αξιολογήσαμε, απαντήσαμε σε όλα. Κάποια σχόλια προστέθηκαν από επισκέπτες-χωριανούς μας. Σε κάποιους "άρεσαν" οι απαντήσεις και "μείναν", κάποιοι πάνε κι έρχονται. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όλοι είναι ότι φτάνει εδώ, θα αναρτάται. Μας αρέσει ή όχι, συμφωνούμε ή διαφωνούμε, θα βλέπει τον ήλιο και το φως της μέρας. Σας περιμένουμε όλους λοιπόν. Να κάνουμε τη σελίδα αυτή, βήμα κριτικής, διαλόγου και λύσεων για το χωριό μας. Για τον τόπο που μας γέννησε.
 
ΕπιστροφήTop