Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 27 Ιουνίου.

1638: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλος Λούκαρης αποκεφαλίζεται με διαταγή του σουλτάνου Μουράτ Δ'.
1821: Οι Τούρκοι σφάζουν μοναχούς της μονής Τομπλού και Έλληνες χωρικούς στην Σητεία.
1822: Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης επικεφαλής μικρής δυνάμεως Μανιατών και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας με Μεσολογγίτες (όλοι μαζί περίπου 600 άνδρες) αποβιβάζονται στις Ηπειρωτικές ακτές με σκοπό να ενισχύσουν τους στενά πολιορκημένους στην Κιάφα Σουλιώτες.
1906: Θάνατος στην Δράμα του μακεδονομάχου Ηλ.Γεωργίου από το Μοναστήρι.
1913: Ο ελληνικός στρατός, έπειτα από σκληρή και πεισματώδη μάχη, απελευθερώνει το Σιδηρόκαστρο. Οι Βούλγαροι, προτού αποχωρήσουν από την πόλη, σφάζουν 148 κατοίκους και τον μητροπολίτη Κωνσταντίνο.
1914: Οι Βορειοηπειρώτες απελευθερώνουν την Νικολίτση.
1921: Ο ελληνικός στρατός (11 μεραρχίες πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού) ξεκινά επιχειρήσεις με σκοπό την συντριβή των Κεμαλικών (18 μεραρχίες πεζικού και 5 μεραρχίες ιππικού) στην περιοχή της Κιουτάχειας και την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινουπόλεως-Βαγδάτης από τον κόμβο Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), από όπου ξεκινούσε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή προς την Άγκυρα, μέχρι τον κόμβο Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ), όπου κατέληγε η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινούσε από την Σμύρνη, πολύτιμη οδός εφοδιασμού και επικοινωνίας με τα μετόπισθεν.
1946: Αποφασίζεται στο Παρίσι η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop