Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Απ΄τον Όρλιακα Γρεβενών στον Όρλιακα του Άρη!

Σε ιδιόμορφους εξερευνητές, που αναζητούν όχι μόνο νέα άστρα, αλλά και πυκνότερο ...σκοτάδι, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι στην Ευρώπη, καθώς τα φώτα των ευρωπαϊκών μητροπόλεων και η ρύπανση "κρύβουν" τον έναστρο ουρανό: το φως "σκεπάζει" εξωηλιακούς πλανήτες, γαλαξίες και κομήτες.
Η αναζήτηση σκοταδιού έχει οδηγήσει τους αστρονόμους στο "σκοτεινό βουνό" της Πίνδου και συγκεκριμένα στις πλαγιές του 'Ορλιακα των Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.400-1.600 μέτρων. Από το συγκεκριμένο σημείο, ένα από τα σκοτεινότερα της Ευρώπης, η διεθνής αστρονομική κοινότητα θα μπορεί σε λίγα χρόνια -εκτός απροόπτου το 2011 ή το 2012- να βλέπει τον ...΄Ορλιακα του Αρη: "΄Ορλιακα" ονόμασε μια περιοχή του "κόκκινου πλανήτη" ο Γρεβενιώτης αστροφυσικός της NASA, Aθανάσιος Οικονόμου, σε ανάμνηση της πατρίδας του!
Ο κ. Οικονόμου -που μεταξύ άλλων κατασκεύασε τμήματα των ακάτων που έφτασαν στον Άρη, αλλά και διάφορα αστρονομικά όργανα σε τ.ΕΣΣΔ και ΗΠΑ- είναι και ο άνθρωπος ο οποίος "έσπρωξε" διεθνώς την ιδέα για τη δημιουργία ενός αστεροσκοπείου στην Πίνδο.
Το αστεροσκοπείο του Ορλιακα, προϋπολογισμού 2,5 εκατ.-3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα όπως τα "ΕΠΑΔΥΜ" και "Πίνδος" της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Βέβαια, η κατασκευή του αστεροσκοπείου, που θα εξοπλιστεί με ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο, είναι πολύπλοκη υπόθεση. Για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων μελετών, αδειοδοτήσεων και διαμορφώσεων χώρου θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια. Οι διαδικασίες πάντως προχωρούν γρήγορα και η εταιρία, που εδώ και περίπου 1,5 μήνα ανέλαβε την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για το αστεροσκοπείο, έχει τη συμβατική υποχρέωση να το παραδώσει εντός πενταμήνου.

Ολόκληρο το κείμενο στο Greece-Salonica.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop