Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Προτάσεις του Δημάρχου Θεστιέων

"Με βάση τη μελέτη για την ορθή και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ο Δήμος Θεστιέων θεωρείται Πύλη εισόδου στο οικοσύστημα της Λίμνης Τριχωνίδας, διότι ο επισκέπτης ο οποίος διέρχεται από το Δυτικό Εθνικό Δίκτυο (Ε.Ο. Αντιρρίου- Ιωαννίνων) έχει την ευκαιρία μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, εισερχόμενος στο Τ.Δ. Παναιτωλίου του Δήμου Θεστιέων, να προσεγγίσει την όχθη της Λίμνης Τριχωνίδας. Κομβικό σημείο για την προσέγγιση της Λίμνης είναι η περιοχή Αμπάρια Παναιτωλίου, όπου βρίσκεται το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδα (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ). Ο χώρος όπου είναι κτισμένο το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ και η τοποθεσία ευνοούν την προσέλευση των τουριστικών ομάδων, και η υποδομή του είναι κατάλληλη για να υποδεχθεί τους επισκέπτες. Συνεπώς το γραφείο οικοτουρισμού είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί πλησίον του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ με προσθήκη και επέκταση του υφισταμένου κτιρίου ή δημιουργία νέου.

1) ΤΟ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Το Οικοτουριστικό γραφείο θα παρέχει υπηρεσίες προβολής προώθησης και αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται όλα τα προβλήματα που επηρεάζουν τον οικοτουρισμό, όπως είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η περιβαλλοντική μόλυνση και συντονισμένα θα δίνει τις απαραίτητες λύσεις. Επίσης θα υποδέχεται τους επισκέπτες και θα τους οδηγεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να γνωρίσουν τις αξίες της λίμνης Τριχωνίδας. Η περιβαλλοντική δράση του Οικοτουριστικού γραφείου θα δώσει ποιοτική διάσταση στον τουρισμό οργανώνοντάς τον σωστά από την αρχή.

2) ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ - NATURA 2000

Στο νομό Αιτ/νιας έχουν προταθεί για ένταξη στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 (Οδηγία των Οικοτόπων) επτά περιοχές - οικότοποι οι οποίες έχει κριθεί ότι διαθέτουν ιδιαίτερα βιοτικά και αβιοτικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου έχουν σημαντική αξία για την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία. Το τρένο των οικοτόπων - NATURA 2000 (αμαξοστοιχία με οχήματα κινούμενα όχι πάνω σε ράγες) θα έχει τουριστικό - περιηγητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς οι οικοξεναγοί που θα συνοδεύουν τους επισκέπτες - επιβάτες θα παρουσιάζουν τις περιβαλλοντικές και άλλες αξίες της κάθε περιοχής. Το τρένο αυτό θα έχει αφετηρία το Δήμο Θεστιέων, θα πραγματοποιεί το γύρο της λίμνης Τριχωνίδας και επίσης θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται και άλλες περιοχές NATURA (οικοτόπους) του νομού Αιτ/νιας. Θα μπορεί να κινείται και με φυσικό αέριο, και με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρύνεται το περιβάλλον.

3) ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ - ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟ ΠΛΟΙΑΡΙΟ

Η χρήση πλοιαρίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο του εσωτερικού όσο και των αλλοδαπών επισκεπτών που κατά κανόνα είναι δεκτικοί σε κάθε πρόταση αναψυχής καινοτομικού χαρακτήρα στην διάρκεια των διακοπών τους. Οι διαδρομές μπορεί να έχουν θεματικό χαρακτήρα και κατ´ επέκταση εκπαιδευτικό περιεχόμενο και να απευθύνονται σε περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, σε πολιτιστικούς συλλόγους σε σχολεία και ευαισθητοποιημένους επισκέπτες. Το έργο θα συμβάλει την αύξηση της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος και στην ενίσχυση του οικολογικού τουρισμού, καθώς η λίμνη Τριχωνίδα αποτελεί ένα σύμπλεγμα συστημάτων (υδάτινων και χερσαίων) στα οποία διαβιεί ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν είδη σπάνια και είδη ενδημικά. Υπολογίζεται ότι ο γύρος της λίμνης με το πλοιάριο αυτό θα διαρκεί 3 ώρες. Η εκκίνηση θα γίνεται από τα Αμπάρια Παναιτωλίου και σημεία σταθμοί για τα πλοιάρια θα είναι στην Παλαιοχώρα, Δογρή, Κάτω Μυρτιά, Παραλία Φωτμούς, Παραλία Μούρτου, Τριχώνιο, Ματαράγκα, Παπαδάτες.

4) Διαμόρφωση Περιβάλλοντος στις Παραλίμνιες Περιοχές Αμπάρια ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ και Αγ. Γεωργίου ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - ΛΙΜΝΟΥΠΟΛΗ

Με τις υποδομές: παρατηρητήρια, μονοπάτια, ανοικτό εκπαιδευτικό ενυδρείο, αλιευτικό καταφύγιο, θέσεις ερασιτεχνικής αλιείας, χώροι συνάθροισης, εστίασης και αναψυχής καθώς επίσης και οι λοιπές αθλητικές και άλλες υποδομές που σχεδιάζουμε και προωθούμε στην παραλίμνια περιοχή όπως αναψυκτήριο, μουσείο νερού, οικολογικό πάρκο, υδάτινες διαδρομές με τουριστικό - περιηγητικό πλοιάριο, καταλύματα κ.α. που θα οδηγήσουν προοπτικά στη δημιουργία μιας ΛΙΜΝΟΥΠΟΛΗΣ, θα κάνουν ελκυστική τη περιοχή και έτσι θα προσελκύσουμε τρίτους - επισκέπτες στον τόπο μας

Λειτουργία εστιατορίου - αναψυκτηρίου της λίμνης Τριχωνίδας. Με την δραστηριότητα αυτή προτείνεται η δημιουργία ενός εστιατορίου που θα αποτελεί σταθμό για κάθε επισκέπτη. Το εστιατόριο - αναψυκτήριο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής ώστε να διατήρησει την τοπική ταυτότητα. Ειδικότερα προτείνεται να έχει χωρητικότητα έως και 70 άτομα τους χειμερινούς μήνες ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα να αξιοποιεί και υπαίθριο χώρο κατά τους θερινούς μήνες. Ανάλογα µε την ώρα θα μπορεί να λειτουργεί και ως καφέ - αναψυκτήριο για τους επισκέπτες της περιοχής.

5) ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΠΑΛΙΟΧΩΡΑΣ» ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

Στα Ανατολικά όρια του Δ.Δ. Καινουργίου και σε απόσταση 200μ. από τη λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται ο πετρόκτιστος οικισμός Παλιοχώρα. Αποτελείται από σύμπλεγμα πετρόκτιστων σπιτιών μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκαν το 1835 και είναι από τα ελάχιστα παραδοσιακά κτίσματα που έχουν διασωθεί στον Ν. Αιτωλοακαρνανίας και ίσως το μοναδικό παραλίμνιο. Η πρόταση για αξιοποίηση του προαναφερόμενου πετρόκτιστου οικισμού περιλαμβάνει:

α) Μουσείο Νερού
Το μουσείο θα αποτελείται από τέσσερις χώρους με διαφορετικά εκθέματα ο καθένας, στους οποίους θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό καθώς και οι χρήσεις που είχε το νερό. Ειδικότερα:
i) Χώρος ύδρευσης: Αναπαράσταση των χρήσεων του νερού μέσω εκθεμάτων (προσομοίωση).
ii) Χώρος Άρδευσης: θα παρουσιάζονται όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής για την άρδευση των εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων τους (π.χ. Τρόμπες, εργαλεία, σωλήνες κλπ.)
iii) Χώρος Περιβάλλοντος: θα γίνεται αναφορά στο υδρόβιο περιβάλλον της Λίμνης κατά κύριο λόγο και θα παρουσιάζονται τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας που συναντώνται στην περιοχή. Θα γίνουν μικρές προθήκες - ενυδρεία με τα ενδημικά είδη της περιοχής(ψάρια, αμφίβια, κλπ).
iv) Χώρος Τέχνης: θα είναι αφιερωμένος στο τρόπο που το νερό έχει επηρεάσει την τοπική λαϊκή τέχνη. Θα παρουσιάζονται τα έργα διαφόρων καλλιτεχνών - δημιουργών που αναφέρονται στο νερό και ο τρόπος με τον οποίο επηρέασαν την τέχνη.

β) Μουσείο Εθνολογίας και Λαογραφίας
Αίθουσα με αναφορά στο καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσα από την παράδοση και την Ιστορία.

γ) Γραφείο έδρας και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας
Η βιοοικολογική ακεραιότητα των ευαίσθητων οικοσυστημάτων των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας, η ορθή και βιώσιμη αξιοποίηση τους, η δημιουργία Οικοτουριστικού γραφείου και η επιτυχής λειτουργία του έχουν ανάγκη ουσιαστικής υποστήριξης. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητα να συσταθεί επιτέλους και ο Φορέας Διαχείρισης των Λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας ο οποίος θα αναλάβει το σχεδιασμό το συντονισμό και την παρακολούθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. Ο φορέας διαχείρισης θα εκτιμά τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και θα μερινά ώστε να προωθείται η ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Ε.Ο.Τ. και τα συναρμόδια Υπουργεία. Τα άτομα που θα συγκροτούν τον συντονιστικό φορέα πρέπει να επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια ως προς τις ικανότητες περιβαλλοντικής γνώσης, τοπικής αποδοχής, κινήτρων προώθησης της τοπικής οικονομίας μέσα από τη βιωσιμότητα.

6) ΠΑΡΑΤΡΙΧΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Με βάση τις απαιτούμενες από το νόμο μελέτες θα πρέπει να χαραχθεί ο Παρατριχώνιος δρόμος σε απόσταση ασφαλείας από το οικοσύστημα της Λίμνης και σε κάθε περίπτωση έξω από τα όρια της περιοχής Natura, χωρίς να αποκλείεται σε πολλά σημεία η ταύτιση του με τον ήδη υφιστάμενο δρόμο, προκειμένου να μην καταστρέφεται η ενότητα του τοπίου χωροταξικά, αλλά και ως οπτικός πόρος. Αυτονόητον είναι ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι κάθετες προσβάσεις προς τη Λίμνη Τριχωνίδα.

7) Ετήσια Πανελλήνια Έκθεση στον Δήμο Θεστιέων με θέμα την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής .

Με βάση την οδηγία 60/2000 για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και έχοντας υπόψη τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στα υδάτινα αποθέματα του πλανήτη, λόγω της αλλαγής του κλίματος από το φαινόμενο των αερίων του θερμοκηπίου η ως άνω Πανελλήνια έκθεση προτείνουμε να γίνεται με τη συμμετοχή φορέων από όλη την Ελλάδα, και θα πραγματοποιείται το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Στην συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων και τα αναμενόμενα οφέλη αυτής, ενώ θα επιδιώκεται η δημόσια διαβούλευση μέσω σχετικών εκθεμάτων, ομιλιών και οπτικοακουστικού υλικού.

8) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Στην περιοχή Τριχωνίδας υπάρχουν φυσικές και ημιφυσικές περιοχές που έχουν μεγάλη οικολογική αξία καθώς και τουριστικό ενδιαφέρον από άποψη φυσιολατρική, φυσιοδιφική και υπαίθριων ενεργητικών δραστηριοτήτων.
Το φυσικό περιβάλλον από την μία και οι πολιτιστικοί πόροι από την άλλη αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης του οικοτουρισμού για την περιοχή. Για να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός στην περιοχή της Τριχωνίδας πρέπει να δημιουργηθούν οι βάσεις για την προσφορά ενός συνόλου αγαθών και υπηρεσιών που θα παρέχονται στον επισκέπτη για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.
Ο οικοτουρισμός είναι εναλλακτική μορφή τουρισμού μικρής κλίμακας και περιλαμβάνει δραστηριότητες που βασίζονται στην προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μιας περιοχής. Είναι τουρισμός που γίνεται ολόκληρο το χρόνο και όχι εποχιακός και το κυριότερο, η περιοχή βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής Αγρινίου, και Πατρών.

9) Οργάνωση δικτύου (cluster) του τοπικού αγροτοδιατροφικού κλάδου

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΝ. 509 ΚΑΙ 510/2006 - το brand name της περιοχης

Η δράση αυτή θα έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα. Τελικός στόχος της δημιουργίας του συγκεκριμένου κλαδικού Cluster στην περιοχή της Τριχωνίδας είναι η δημιουργία Brand-Name και η απόκτηση επωνυμίας ονομασίας προέλευσης, για τα σημαντικότερα από πλευρά παραγωγής και ποιοτικής διαφοροποίησης προϊόντα του πρωτογενή τομέα της περιοχής Τριχωνίδας.
Το προτεινόμενο Cluster θα συνεργάζεται με εξωτερικούς φορείς οι οποίοι θα πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη και σταθερή υγειονομική, διατροφική και γευστική ποιότητα των προϊόντων της περιοχής.
Η δημιουργία Brand-Name και επωνυμιών προέλευσης περιοχής Τριχωνίδας στοχεύει στην ενίσχυση του συναισθήματος εμπιστοσύνης του καταναλωτή στα προϊόντα της περιοχής.
Σκόπιμο είναι τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά εδέσματα τα οποία έχουν μοναδικότητα να πιστοποιηθούν με βάση τον κανονισμό 509 και 510/2006. Τέτοια προϊόντα είναι η αιματόχρωμη ποικιλία της πορτοκαλιάς (σαγκουίνι), η αθερίνα, η μαλαγουζιά(ποικιλία λευκού οίνου), το κάστανο Αρακύνθου, η ελιά Αγρινίου και το «κοντόροκο» καλαμπόκι. Ως παραδοσιακά εδέσματα που μπορούν να πιστοποιηθούν είναι η μακαρονόπιτα, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες, η ραβανί και τα λουκάνικα της περιοχής.

10) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΙΚΟΞΕΝΑΓΩΝ

Η δημιουργία ομάδας οικοξεναγών οι οποίοι θα συνοδεύουν τις ομάδες των επισκεπτών, θα τους οδηγούν στις περιοχές όπου θα αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, θα τους ενημερώνουν και συγχρόνως θα φροντίζουν ώστε να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες προστασίας συνδέεται άμεσα με την οικοτουριστική ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προέρχονται από τον ντόπιο πληθυσμό, να τους ενδιαφέρει και να τους ενθουσιάζει η ιδέα να ασχοληθούν με την οικοξενάγηση. Οι οικοξεναγοί με ειδικά σεμινάρια κατάρτισης μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ καλούς ξεναγούς της φύσης. Σκοπός των οικοξεναγών είναι πάνω απ´ όλα να προωθούν τη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κάθε επισκέπτη.

11) ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο συνίσταται στον προγραμματισμό, την υλοποίηση της τουριστικής διαφήμισης και προβολής της περιοχής καθώς και στον προγραμματισμό και υλοποίηση σχεδίου προώθησης του τουρισμού σ´ αυτήν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διαφήμιση σε έντυπα, καταχωρίσεις σε ειδικούς καταλόγους και ηλεκτρονικά μέσα με κατασκευή σύγχρονης ιστοσελίδας(site), παραγωγή βιντεοταινιών, ανάπτυξη CD-ROM για την παρουσίαση τουριστικών θεμάτων του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

12) ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σχεδιασμός και ανάπτυξη εικονικού μουσείου τοπικής μυθογραφίας. Η υλοποίηση του εικονικού μουσείου τοπικής μυθογραφίας θα περιλαμβάνει τη δημιουργία, ανάδειξη και παροχή εκπαιδευτικών - ψυχαγωγικών εφαρμογών πολιτιστικού περιεχομένου το οποίο θα στηρίζεται σε μύθους, προφορικό λόγο, ιστορικές αναφορές, κ.α. αλλά θα συνδυάζεται και με αντίστοιχη πληροφορία από αρχαιολογικά μνημεία, χώρους, και εκθέματα σε μουσεία.

13) ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΥ

Μετατροπή του παλαιού πέτρινου κτιρίου του Γεωργικού Συνεταιρισμού Παναιτωλίου σε μουσείο Αγροτικής Ιστορίας και Καπνού. Ο Δήμος Θεστιέων είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος που αναπτύχθηκε κυρίως λόγω της καλλιέργειας του καπνού, ο οποίος αποτελούσε για δεκάδες χρόνια την κύρια δραστηριότητα των κατοίκων. Γενιές ανθρώπων έζησαν από τον καπνό και τώρα που βιώνουμε το τέλος της εποχής του, δημιουργείται εδώ ένα δυσαναπλήρωτο κενό που μπορεί να καλυφθεί μόνο με τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

14) ΒΛΟΧΟΣ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΤΙΕΩΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μετατροπή του παλαιού πέτρινου δημοτικού σχολείου Βλοχού σε μουσείο ιστορίας και ορθόδοξου μοναχισμού (αναφορά στην ιστορία των Θεστιέων, της Αιτωλικής Συμπολιτείας και στο έργο του Κοσμά του Αιτωλού)

15) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΒΛΟΧΟ

Προτείνεται η δημιουργία μικρού υπαίθριου θεάτρου με αρχαϊκό χαρακτήρα ήπιας κατασκευής.

16) ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΜΠΕΗ (ΑΝΑΔΕΙΞΗ - ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ)

Στα νότια διοικητικά όρια του Δήμου Θεστιέων και πλησίον της Ε.Ο. Αντιρρίου-Αγρινίου υπήρχαν 365 τοξωτά γεφύρια του Αλάμπεη που δημιουργήθηκαν επί Τουρκοκρατίας. Χρειάζονται τηλεπισκοπήσεις και γεωφυσικές έρευνες ώστε να βρεθούν και να αποκαλυφθούν επακριβώς τα θεμέλια τους οι διαστάσεις τους και το σχήμα τους ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν και να ανασυσταθούν οι καμάρες προσφέροντας -σύμφωνα με την παράδοση - σπάνια ομορφιά και αρχιτεκτονική τελειότητα.

17) ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Η ειδική έκδοση στα πλαίσια του προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ «Προστασία Περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη» με την ονομασία «Οικοτουριστικός Οδηγός Λίμνης Τριχωνίδας» που εκδόθηκε το έτος 2004 έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδάτινους πόρους της χώρας μας αλλά και έναν εσωτερικό υγρότοπο με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον.
Ο οδηγός αυτός θα αποτελέσει το κίνητρο και την αφορμή για ανάληψη δράσεων προστασίας και εφαρμογής ορθών πρακτικών διαχείρισης, με σεβασμό στον άνθρωπο και στις δραστηριότητές του. Ο οδηγός αυτός χρήζει αναβάθμισης και επανέκδοσης με καινούργια στοιχεία αλλά και νέες δράσεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop