Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Το Αγρίνιο με το φακό των αδελφών Ξυθάλη.

Προπολεμικά και όψιμα μεταπολεμικά στιγμιότυπα,
σε μια εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας

Η αίθουσα τέχνης «Νεώριον» του Δημήτρη και της Αρετής Βελτσίστα στο Αγρίνιο φιλόξενη-σε μια εκπληκτική έκθεση με φωτογραφίες της «Καπνούπολης» της Αιτωλοακαρνανίας.
Οι φωτογραφίες από τους Αγρινιώτες φωτογράφους αδελφούς Ξυθάλη καλύπτουν μια περίοδο που ξεκινά από το 1920 και φτάνει μέχρι τη δεκαετία του '60.
Το φωτογραφείο του Ιωάννη και έπειτα των αδελφών Σωτήρη, Τάκη και Σπύρου Ξυθάλη έγινε ταυτόσημο με το Αγρίνιο.
Ο Δήμος Αγρινίου μάλιστα, τιμώντας την προσφορά της «φωτογραφικής» αυτής οικογένειας, έδωσε το όνομα της σε μία οδό της πόλης. Το Αγρίνιο αναδείχτηκε από τη φωτογραφική μαεστρία των αδελφών Ξυθάλη και κατάφερε να διατηρήσει ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος του.
Το σημαντικότερο έκθεμα είναι αναμφίβολα μία αεροφωτογραφία της πόλης που υπολογίζεται χρονικά ανάμεσα στο 1935 και το 1937.
Την περίοδο αυτή το Μεσολόγγι απολάμβανε τη δική του belle epoque. Η άνθηση του κλάδου των καπνοπαραγωγών και του εμπορίου στα χρόνια του Μεσοπολέμου είχαν ως αποτέλεσμα το Αγρίνιο να αποκτήσει αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα και τα Ιωάννινα.
Η αεροφωτογραφία-ντοκουμέντο ενδεχομένως να ήταν του Ξυθάλη, ο οποίος απαθανάτισε την πόλη του μέσα από το αεροπλάνο της γραμμής.
Στην αεροφωτογραφία φαίνεται, μεταξύ άλλων, και το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας.
Στον συγκεκριμένο χώρο, όπως μας είπε και η καθηγήτρια Χρυσούλα Σπυρέλη, τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 120 κάτοικοι της πόλης εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα. Στο σημείο αυτό σήμερα έχουν ανεγερθεί πολυκατοικίες και αυτή η φωτογραφία αποτελεί μοναδικό πειστήριο της τραγωδίας.

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"



1 σχόλιο:

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop