Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Στο σκαμνί η Ελλάδα, για την έκτακτη εισφορά

Παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επισήμως ως «φόρος» χαρακτηρίσθηκε από τις Βρυξέλλες η «έκτακτη εισφορά» και η Κομισιόν στέλνει την Ελλάδα κατηγορούμενη, στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έπειτα από προσφυγή Ελλήνων υπαλλήλων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, για διπλή φορολόγηση.
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να στείλει ειδοποιήσεις πληρωμής, για την έκτακτη εισφορά (δηλωθέντα εισοδήματα του 2007), σε Έλληνες υπαλλήλους και συνταξιούχους των Ευρωπαϊκών θεσμών, εξελίχθηκε σε «μπούμερανγκ».
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, στις 6 Ιουλίου έστειλαν υπόμνημα στο οποίο ανέφεραν ότι «λαμβάνουν εκκαθαριστικά σημειώματα έκτακτης οικονομικής εισφοράς παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα από συντάξεις εξαιρούνται της εθνικής φορολόγησης με βάση το άρθρο 13 του Πρωτοκόλλου σχετικά με τα προνόμια των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, δεδομένου ότι φορολογούνται στην πηγή και υπάγονται στον κωδικό 659».
Στις 20 Ιουλίου, το σωματείο τους ενημερώθηκε ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν θα υπαναχωρούσε, αποφάσισε να καταγγείλει την πρακτική αυτή στην Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Αυγούστου τους ενημέρωσε ότι αφενός αρχίζει τις «προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με τη διαδικασία τυχόν παραβίασης του κοινοτικού δικαίου από το κράτος-μέλος αφετέρου ότι αποφασίστηκε η νομική συνδρομή της με βάση τον Κανονισμό, με τον ορισμό δικηγόρου, για ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος».
Η Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν συμφωνεί με την άποψη ότι το μέτρο αντίκειται στο σύμφωνο προσχώρησης της χώρας στην Ε.Ε., καθώς επιβάλλει διπλή φορολόγηση σε εισοδήματα που φορολογούνται στην πηγή.
Αναγνωρίζει δηλαδή ότι η «έκτακτη εισφορά», αποτελεί φορολογία. Την άποψη αυτή, θα αποδεχθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ως εκ τούτου τα ελληνικά δικαστήρια θα είναι υποχρεωμένα να δεχθούν το σκεπτικό όλων όσοι έχουν προσφύγει ενάντια στην «έκτακτη εισφορά» με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούν να φορολογηθούν –εκ νέου- αναδρομικά για το 2007.
Οι Έλληνες υπάλληλοι ετοιμάζουν επίσης, ομαδικές προσφυγές εναντίων του μέτρου και στα ελληνικά δικαστήρια, συγκεντρώνονται μάλιστα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να υποβληθεί αίτημα αναστολής μέσω γνωστού δικηγορικού γραφείου των Αθηνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop