Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-28 Οκτωβρίου.

969: Ο στρατηγός Μιχαήλ Βούρτζης απελευθερώνει την Αντιόχεια από τους Άραβες, στους οποίους προκαλεί σοβαρές απώλειες.
1827: 1.000 Κρήτες και άλλοι 100 αγωνιστές αποβιβάζονται στην Γραμβούσα της Κρήτης και αναζωπυρώνουν τον Αγώνα στο νησί.
1921: Η συνδιάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων μετά από ιταλικές πιέσεις κατακυρώνει ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο στην Αλβανία.
1940: Στις 3 π.μ. επιδίδεται από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Γκράτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό τελεσίγραφο με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητούσε "το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους". Ο Μεταξάς απαντάει με το ιστορικό ΟΧΙ. Στις 4 π.μ. ο διοικητής της 8ης μεραρχίας υποστράτηγος Χ.Κατσιμήτρος πληροφορείται τηλεφωνικώς την διαταγή του Μεταξά για "αντίστασιν μέχρις εσχάτων". Στις 5:00, μία ώρα πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου, αρχίζει η ιταλική εισβολή. Η ιταλική μεραρχία Τζούλια προσβάλλει το Απόσπασμα Πίνδου. Στην βορειοδυτική Μακεδονία ο ιταλικός στρατός περιορίζεται σε εκτέλεση βολών πυροβολικού. Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, τον Σκαραμαγκά, τον Πειραιά και την Πάτρα.
1941: Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας των δυνάμεων κατοχής οι Αθηναίοι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καλύπτεται από δάφνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop