Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-08 Οκτωβρίου.

1571: Ο τουρκικός στόλος και ο ενωμένος χριστιανικός στόλος Βενετών, Ισπανών και Ελλήνων συγκρούονται στην περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου, που καταλήγει σε εντυπωσιακή νίκη των Χριστιανών.
1820: Η Φιλική Εταιρεία σε σύσκεψη στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας και με πρωτοβουλία του Παπαφλέσσα αποφασίζει να επισπευσθεί η έναρξη της Επαναστάσεως και η κάθοδος του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.
1824: Δύναμη από 4.000 Τούρκους συγκρούεται με 300 Έλληνες στο Πολύδροσο Φωκίδος. Αφού ενισχύθηκαν από την Άμφισσα, οι Έλληνες
αντεπιτίθονται και τρέπουν τους Τούρκους σε άτακτη φυγή με 300 νεκρούς και πολλούς αιχμαλώτους.
1826: Επίθεση Γκέγκηδων στην Ακρόπολη. Ο Μακρυγιάννης τους τρέπει σε φυγή.
1827: Οι ενωμένες συμμαχικές ναυτικές μοίρες Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας υπό τους ναυάρχους Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν καταναυμαχούν στο Ναυαρίνο τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο, αν και ήσαν αριθμητικά κατώτερες (27 έναντι 89 σκαφών). Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 60 πλοία και 6.000 νεκροί, ενώ των Συμμάχων 650 νεκροί χωρίς να βυθιστεί κανένα πλοίο. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί σταθμό για τον Aγώνα και βοήθησε αποτελεσματικά στην καλή εξέλιξη της Επαναστάσεως.
1912: Απελευθέρωση της Λήμνου, η οποία εξασφαλίζει στον ελληνικό στόλο το λιμάνι του Μούδρου, που χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση κατά την διάρκεια του Α' βαλκανικού πολέμου.
1918: Ο ελληνικός στρατός ανακαταλαμβάνει την Καβάλα από τους Βουλγάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop