Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-18 Οκτωβρίου.

1081: Οι Νορμανδοί υπό τον Ροβέρτο Γυισκάρδο κατανικούν μετά από σφοδρή μάχη τα ελληνικά στρατεύματα στο Δυρράχιο. Μετά από αυτό το γεγονός ο δρόμος για την Ανατολή μένει ακάλυπτος και ελεύθερος για τις μετέπειτα νορμανδικές επιθέσεις.
1522: Αποκεφαλίζονται στην Αίγυπτο οι νεομάρτυρες Γαβριήλ και Κερμιδώλης.
1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει από τους Τούρκους την Έδεσσα (6η μεραρχία), το Αμύνταιο (5η μεραρχία) και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας (7η μεραρχία). Ελληνικό ναυτικό άγημα και διλοχία πεζικού που επέβαιναν στα ατμόπλοια "Πέλοψ" και "Κανάρης" απελευθερώνουν την Θάσο, τον 'Αγιο Ευστράτιο και την Ίμβρο. Το ελληνικό τορπιλοβόλο 11 με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση βυθίζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό "Φετίχ Μπουλέντ".
1914: Η Ιταλία καταλαμβάνει το νησί Σάσσωνα με αφορμή την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό και το διατηρεί υπό την κατοχή της μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1944: Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας επιστρέφει από την Μέση Ανατολή στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου υψώνει και πάλι την Γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop