Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Ντροπή για την ΥΠΕΞ: Υπάρχουν Έλληνες στην ΠΓΔΜ

Τις μέρες των Χριστουγέννων βρέθηκα στην ΠΓΔΜ και στο ορεινό και χιονισμένο Πέχτσεβο. Μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γύρω στα 180 km από τα σύνορα και το τελωνείο της Δοϊράνης.
Τι μου κίνησε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να βρεθώ σε υψόμετρο 1.150 μέτρων ;
Η ελληνική καταγωγή της πλειοψηφίας των κατοίκων. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, οι σημερινοί κάτοικοι του Πέχτσεβο, κατάγονται απο την ανατολική Θράκη.
Το 1923 οι προγονοί τους αφήνοντας πίσω τα χωριά τους στον κόλπο της Καλλίπολης, βρέθηκαν περιπλανώμενοι στο Πέχτσεβο, όπου και επέλεξαν για νέα τους πατρίδα.
Φιλήσυχοι και εργατικοί, ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με την σλαβική πλειοψηφία της περιοχής, που τους αποκαλούσαν υποτιμητικά «γκρεκουλίτσι».
Τα ελληνικά επίθετα άλλαξαν.
Επί Σερβίας πήραν την κατάληξη -ιτς. Όταν κατέλαβαν τα Σκόπια οι Βούλγαροι, επέβαλλαν το -οφ και τέλος μετά το 1945 η κατάληξη έγινε - σκι.
Ξεχασμένοι από την πατρίδα, οι άνθρωποι αυτοί διατήρησαν τις ελληνικές τους ρίζες. Ακόμη και τα παιδιά μεικτών γάμων, δηλώνουν περήφανα την ελληνική καταγωγή τους αν και πολλά δεν γνωρίζουν λέξη ελληνική.
Το 2003 κάτοικοι του Πέχτσεβο, ίδρυσαν τον σύλλογο «Έλληνες από την Καλλίπολη», με κύριο στόχο τη διάσωση της γλώσσας, του πολιτισμού και της παράδοσης.
Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, λειτουργεί στο πλαίσιο του συλλόγου φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας, με μικρούς αλλά και μεγάλους μαθητές (φωτογραφία).
Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύλλογος αριθμεί σήμερα 450 μέλη.
Γράφω το κείμενο αυτό, για να ευαισθητοποιήσω τους Θρακικούς Συλλόγους του νομού μας, που δεν είναι και λίγοι. Πιστεύω πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τον σύλλογο στο Πέχτσεβο.
Όπως επίσης και οι Σερραίοι επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις και συνεργασίες (ένδυση, ξυλεία, τουρισμός κλπ) με επιχειρηματίες του Πέχτσεβο ελληνικής καταγωγής (όσοι θέλουν πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου).
Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, που τους ... ανακαλύψαμε μόλις το 2003 και διατήρησαν τις ελληνικές ρίζες, κόντρα στην ... απόσταση, στη σλαβική πλειοψηφία της περιοχής και βέβαια την αδιαφορία της πατρίδας.

Πηγή: InfoSerres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop