Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Ευθ. Σώκος: Όχι στην εκτροπή του Αχελώου

Αντιρρήσεις σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου εκφράζει, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος -στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Ο κ. Σώκος κάνει λόγο για παλαιό (2000) και ελλιπές μαθηματικό μοντέλο, στο οποίο δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι κλιματικές αλλαγές.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την περσινή χρονιά: Οι ταμιευτήρες των τριών φραγμάτων (Κρεμαστών - Καστρακίου - Στράτου) είχαν το καλοκαίρι του 2007 περίπου 1,3 δισ. κ.μ. νερό.
Οι ανάγκες άρδευσης των σχεδιαζόμενων προς άρδευση εκτάσεων (700.000 περίπου στρέμματα) εκτιμώνται στα 1 δισ. κ.μ. νερό/έτος.
Η απαιτούμενη οικολογική παροχή του Αχελώου είναι 1 δισ. κ.μ. νερό/έτος. Αρα, για το έτος 2007, της ύδρευσης μη υπολογιζόμενης το νερό δεν επαρκούσε για αυτές τις χρήσεις.
Επιπλέον, στο μαθηματικό μοντέλο, συνεχίζει ο κ. Σώκος, δεν προβάλλονται οι αυξημένες ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς λόγω της αναμενόμενης αύξησης των θερμοκρασιών όλες τις εποχές του χρόνου και της αναμενόμενης-αλλά και επιδιωκόμενης από εμάς-ανάπτυξης της οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας.
«Με την οποιοδήποτε μεθόδευση, το παρουσιαζόμενο περίσσευμα νερού στην Αιτωλοακαρνανία είναι πλασματικό. Η οποιαδήποτε σήραγγα εκτροπής του Αχελώου θα καλείται να πάρει από το υστέρημα και θα μεγαλώνει τον μαρασμό του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Αιτωλοακαρνανία», καταλήγει.

Πηγή: Εφημερίδα «Real News» Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop