Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 15 Ιουλίου.

280 πΧ: Οι Έλληνες (27.000 πεζοί, 3.000 ιππείς και 20 ελέφαντες) υπό τον βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο νικούν τους Ρωμαίους (36.000 πεζούες και 4.000 ιππείς) στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας. Οι Ρωμαίοι αφήνουν στο πεδίο της μάχης 7.000 νεκρούς και πολυάριθμους αιχμαλώτους, ενώ ο Πύρρος κυριεύει το στρατόπεδο τους. Ο Πύρρος, "ηδόμενος και μέγα φρονών ότι μόνοις τοις μετ' αυτού και Ταραντίνοις εκράτησε της μεγάλης Ρωμαίων δυνάμεως", προσέφερε πλούσια αναθήματα στην Δωδώνη.
668: Δολοφονείται ο αυτοκράτορας Κώνστας Β' στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο γιός του Κωνσταντίνος Δ' ο Πωγωνάτος
1821: 5.000 Τούρκοι υπό τον Λατίφ πασά συγκρούονται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες υπό τους Β.Χάλη, Ανδρ.Φασούλη, Ιωαν.Χάλη και Γ.Δασκαλάκη. Μετά από σκληρή μάχη υπό εξαιρετικά άνισες συνθήκες οι Έλληνες κερδίζουν μεγάλη νίκη. 2.000 Τούρκοι υπό τον Ομέρ Βρυώνη επιτίθονται στα Βρυσάκια της Εύβοιας κατά των οχυρωμένων Ελλήνων επαναστατών υπό τον οπλαρχηγό Αγγελή Γοβγίνα. Μετά από επτάωρη μάχη, οι Τούρκοι υποχωρούν με απώλειες 70 νεκρούς και 140 τραυματίες.
1906: Τα ανταρτικά σώματα των οπλαρχηγών Ιωαν.Καραβίτη και Ευαγγ.Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης την συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε. Οι Τούρκοι όμως, που γνώριζαν τις κινήσεις των σωμάτων και ενέδρευαν στους γύρω λόφους, τους κυκλώνουν και στην μάχη που επακολουθεί σκοτώνεται ο Νικολούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop