Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 14 Ιουλίου.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φυλακίζεται στην Αυστρία.
1824: 12.000 Τουρκαλβανοί, υπό τους πασάδες Γιουσούφ Περκόφτσαλι και Αμπάζ, ξεκινώντας από την Γραβιά επιτίθεται εναντίον της 'Αμπλιανης Φωκίδος, όπου είχαν οχυρωθεί 3.000 Έλληνες υπό τον Νάκο Πανουργιά. Μετά από σκληρή 9ωρη μάχη, οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τουρκαλβανούς και τους καταδιώκουν επί 3 ημέρες. Νεκροί: 2.000 Τουρκαλβανοί και 37 Έλληνες.
1907: Το πενταμελές σώμα των οπλαρχηγών Δημητρίου Γιουγκολάκη (Μητρούση) και Θεοδώρου Τουρλεντέ εγκλωβίζεται από τους Τούρκους, μετά από βουλγαρική προδοσία, στην Κάτω Κεμενικιά Σερρών. Μετά από άνισο αγώνα, σκοτώνονται οι Μητρούσης, Τουρλεντές και ένας αντάρτης, ενώ οι υπόλοιποι δύο αιχμαλωτίστηκαν και απαγχονίστηκαν. Ενδεκαμελές σώμα υπό τον ανθυπολοχαγό Ανδρέα Μακούλη (Στενημαχίτη) κυκλώνεται από τους Τούρκους στην Δόβιστα. Στην συμπλοκή που επακολουθεί σκοτώνονται 9 άνδρες, ανάμεσά τους και ο Μακούλης.
1913: Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Σιμιτλί. Ημιλαρχία της 7ης μεραρχίας απελευθερώνει την Κομοτηνή, όπου γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατοίκους.
1920: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τις Σαράντα Εκκλησίες στην Ανατολική Θράκη.
1942: Εκτέλεση Ελλήνων από τους Γερμανούς στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop