Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 06 Ιουλίου.

371 πΧ: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα νικούν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας. Η ημερομηνία αυτή προσδιορίζει την έναρξη της Θηβαϊκής ηγεμονίας.
1827: Μετά από πρωτοβουλία των εγγυητριών δυνάμεων (Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας) υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου με την οποία καθορίζεται η ανάγκη προστασίας των Ελλήνων, η κατάπαυση των εχθροπραξιών και η αυτονομία της Ελλάδος. Σε αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις θα επενέβαιναν παίρνοντας τα αρμόζοντα μέτρα για την πραγματοποίηση της συνθήκης, όπως και έγινε με την ναυμαχία του Ναυαρίνου που ακολούθησε.
1829: Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης αποκρούει στον Άγιο Ιωάννη της Χασιάς επίθεση των Τούρκων, οι οποίοι έχασαν πάνω από 250 άνδρες και εγκατέλειψαν στο πεδίο της μάχης πολλούς τραυματίες.
1913: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Κάτω Νευροκόπι.
1921: Ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού υποστράτηγος Γεώργιος Πολυμενάκος εισέρχεται στο Δορύλαιο και εγκαθιστά το στρατηγείο του στο δημαρχείο της πόλης. Η διοίκηση της στρατιάς εγκαθίσταται στην Κιουτάχεια. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφασίζει την μεταφορά των αρχείων της στην Καισάρεια, επειδή ο ελληνικός στρατός προελαύνει προς το εσωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop